Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ως 28 Φεβρουαρίου η κατάθεση των παραστατικών από τους αγρότες ειδικού καθεστώτος

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τους τα παραστατικά του 2016 (τιμολόγια αγοράς, εκκαθαρίσεις, αποδείξεις δαπανών, κ.λ.π.)  στο λογιστή τους, εντός του μήνα Φεβρουαρίου, το συντομότερο δυνατό, τονίζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Καρδίτσας (ΣΕΕΛΦΟ). Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του ΣΕΕΛΦΟ, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου:
«θέλει προσοχή γιατί φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι αγρότες θα πρέπει να καταθέσουν τα παραστατικά πριν την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης». Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοροτεχνικοί, η προθεσμία υποβολής κατάθεσης των παραστατικών είναι συγκεκριμένη και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους αγρότες. Στην ίδια ανακοίνωση δίνονται και διευκρινήσεις σχετικά με τα κριτήρια ένταξης αγροτών στο κανονικό καθεστώς, τα οποία, μέχρι στιγμής παραμένουν αυτά που έχουν ορισθεί από την ΠΟΛ.1201/28.12.16.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΕΛΦΟ:
Όπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, θα πρέπει να υποβάλλουν συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων (τις γνωστές ως Μ.Υ.Φ.) ηλεκτρονικά, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2017.
Συζητείται να δοθεί παράταση για μικρό διάστημα, όμως αυτό αφορά τους λογιστές τους και όχι τους αγρότες. Ο χρόνος υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι κάτι το οποίο καθορίζεται από το λογιστικό γραφείο και όχι από τον φορολογούμενο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κάθε φορά, στο χρόνο που του καθορίζει ο λογιστής του. Στις περιπτώσεις που κάποιος αποφασίζει να ενεργήσει αυτοβούλως, τουλάχιστον σε θέματα προθεσμιών, είναι λογικό ότι θα επιβαρυνθεί με τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Όποιος αποφασίσει να προσκομίσει τα τιμολόγια στο λογιστή του όταν θα πάει να κάνει τη φορολογική του δήλωση, να γνωρίζει ότι θα είναι εκπρόθεσμος και θα του επιβληθούν πρόστιμα (δεν μας ενδιαφέρει το ποσό ή η ποσότητα), αφού βαρύνουν το φορολογούμενο με δική του ευθύνη.
Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν καμία διαφορά από τους υπόλοιπους αγρότες που είναι στα βιβλία. Έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους. Όσο πιο σύντομα το κατανοήσουν αυτό, το καλύτερο για όλους τους εμπλεκόμενους. Επισημαίνουμε ότι δεν ισχύει η δικαιολογία δεν το γνώριζα / δεν με ενημέρωσες. Όλοι ενημερώνονται για όλα πλέον. Θα πρέπει να έχουν το νου τους για ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο μάλιστα επισύρει κυρώσεις και ποινές.

Τέλος, όσον αφορά την ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, αν και θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση, να τονίσουμε τα εξής:τις τελευταίες μέρες έχουν αναπαραχθεί δηλώσεις σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής των κριτηρίων ένταξης στο κανονικό καθεστώς. Εύλογα έχει δημιουργηθεί ένα αλαλούμ, ποιοι εντάσσονται και ποιοι όχι, με ποια κριτήρια κλπ.
Μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το παρόν δελτίο τύπου, ισχύει η ΠΟΛ.1201/28.12.16, η οποία ορίζει τον τρόπο ένταξης και τα κριτήρια. Μέχρι τυχόν τροποποίησης της, είναι αυτή που ισχύει.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, η υποχρέωση των λογιστών φοροτεχνικών είναι να ενημερώνουν τους πελάτες τους σύμφωνα με τις εκάστοτε ψηφισμένες διατάξεις και όχι με βάση τις καθημερινές δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε.Ε.

Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Γιώργος Παπαδημητρίου
Ο Αντιπρόεδρος Κώστας Συρόπουλος
Ο Γ. Γραμματέας Κώστας Λαμπρόπουλος
Η Ταμίας Γεωργία Νταντάμη
Το Μέλος Αλέξανδρος Αποστολόπουλος
Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)