Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Εύσημα Ρέγκλινγκ σε Ελλάδα – «Δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο»

Τα εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο που έχει σημειώσει από τον Αύγουστο του 2015, απέδωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στο πλαίσιο συζήτησης στο ευρωκοινοβούλιο με εθνικούς βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του, ο ίδιος επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι μια «ειδική περίπτωση», σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα, «καθώς είναι στη μέση του τρίτου προγράμματός της».
«Η χώρα είχε κάνει πολύ καλή πρόοδο το 2014, όταν η οικονομία της επέστρεψε στην ανάπτυξη και απέκτησε πάλι πρόσβαση στην αγορά ομολόγων» σημείωσε, προσθέτοντας πως «από τον Αύγουστο του 2015, η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματός της, ενώ έχουν εκταμιευθεί περίπου 32 δισ. ευρώ από τότε».
Στη συνέχεια, ο ευρωπαίος αξιωματούχος απαντώντας στις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, Νίκου Μανιού, Νάσου Αθανασίου, του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα, καθώς και του ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο.
Εργαζόμαστε άκοπα για να πετύχουμε μια συμφωνία με την Ελλάδα και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με το ΔΝΤ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί δεν θα υπάρξει ανάγκη για ένα τέταρτο πρόγραμμα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί Grexit, είπε ότι οι Συνθήκες της Ε.Ε. δεν προβλέπουν έξοδο κάποιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ και τόνισε ότι κανείς δεν προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ε.Κ., Ρομπέρτο Γκουατιέρι, συνοψίζοντας τη συζήτηση, είπε ότι δεν είναι δυνατό να συζητάμε για το αν πρέπει να ισχύουν τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα.
Ο ίδιος, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα συνεργαστούν προκειμένου να βρεθεί πολύ σύντομα λύση για τη δεύτερη αξιολόγηση και σημείωσε ότι θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό να αφήσουμε να εκτροχιαστεί πάλι η ελληνική οικονομία.
Ο Ρ. Γκουατιέρι προσέθεσε, πάντως, ότι υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις- συγκρούσεις με το ΔΝΤ, οι οποίες θα μπορούσαν να ρυθμιστούν. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «δεν φαίνεται λογικός ο νέος όρος του ΔΝΤ» και ότι κάποιοι θεωρούν ότι αντιβαίνει στο κοινοτικό κεκτημένο.
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του ΕΚ, τόνισε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες από τις προβλέψεις και τους στόχους.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Έλληνες και Πορτογάλοι βουλευτές επικεντρώθηκαν, σε γενικές γραμμές στις αρνητικές επιπτώσεις των Μνημονίων, ενώ βουλευτές από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης επικεντρώθηκαν περισσότερο στο γεγονός ότι οι χώρες τους έχουν δανείσει την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στα μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα που ο ESM άρχισε να εφαρμόζει πρόσφατα, σημείωσε πως «είναι ακόμα ένα σημάδι της οικονομικής αλληλεγγύης» ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.
Τέλος, επανέλαβε πως χάρη στις «ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης» της Ελλάδας από τον ESM ετησίως, η χώρα εξοικονομεί 8 δισ. ευρώ ετησίως ή 4,5% του ΑΕΠ, ενώ τα νέα μέτρα για το χρέος θα μειώσουν το επίπεδο του χρέους στην Ελλάδα έως το 2060 και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στη βιωσιμότητα του χρέους.
Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)