Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Μέχρι 31 Μαρτίου αποπληρωμή εισφορών αγροτών Ιανουαρίου

Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής εισφορών μηνός Ιανουαρίου 2017 των μη μισθωτών ασφαλισμένων , δηλαδή αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Το υπουργείο Εργασίας επίσης διαπιστώνει ότι υπάρχει πρόβλημα με 90.000 ασφαλισμένους οι οποίοι ακόμα δεν έχουν λάβει τα ειδοποιητήριά τους.
Ταυτόχρονα παράταση δίνεται και στην προθεσμία υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) ως την ίδια ημερομηνία (31 Μαρτίου).
Αντίστοιχα, ορίζει τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2017, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2017 και καταβολής εισφορών μηνός Φεβρουαρίου 2017 των  μη μισθωτών ασφαλισμένων (αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών).
Η πρώτη παράταση είχε δοθεί ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας και προέβλεπε την καταβολή των  εισφορών του Ιανουαρίου μέχρι την Παρασκευή 17 Μαρτίου. Ωστόσο η εξαιρετικά χαμηλή εισπραξιμότητα τους (50% -55%) και η μη αποστολή ειδοποιητηρίων σε 90.000 εργαζομένους με μπλοκάκι, οδήγησε την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να δώσουν άλλη μία παράταση για την καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου για τις 31/3. Για αυτό το λόγο μετακινήθηκε και η προθεσμία καταβολής των εισφορών του Φεβρουαρίου. Έτσι οι εισφορές αυτές θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου αντί της 31 Μαρτίου.
Έτσι ο ΕΦΚΑ θα επιχειρήσει -για άλλες 15 μέρες- να καλύψει κατά το μέγιστο την «τρύπα» των 130 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε θέσει για τα έσοδα από τις εισφορές για τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, από τις εισφορές κύριας ασφάλισης – υγείας του Ιανουαρίου ανέμενε 260 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μέχρι τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας είχε εισπράξει μόλις 130 εκατ. ευρώ.
Επίσης λιγότεροι από τους μισούς υπόχρεους επαγγελματίες και αγρότες είχαν καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό για τις εισφορές τους. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι όχι πάνω από 600.000 επί συνόλου 1,3 εκατομμυρίου υπόχρεων καταβολής των εισφορών πλήρωσαν εξολοκλήρου ή έναντι το ποσό που τους υπέδειξε ο ΕΦΚΑ στα ειδοποιητήρια τα οποία τους έστειλε.
Εκείνο το οποίο προβληματίζει πιο πολύ το υπουργείο Εργασίας δεν  είναι μόνο το πλήθος όσων κατέβαλλαν τις εισφορές, αλλά και το συνολικό ποσό το οποίο έχει εισπραχθεί έως τώρα. Κι αυτό γιατί και με βάση το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των εισφορών περίπου οι μισοί αυτασφαλισμένοι στον τέως ΟΑΕΕ, στο τέως ΕΤΑΑ και στον τέως ΟΓΑ κατέβαλλαν εισφορές, όπως δηλαδή φαίνεται να συμβαίνει με βάση το νέο σύστημα.
Μεγαλύτερο πρόβλημα, φαίνεται πως είναι ότι εκείνοι οι οποίοι προσέτρεξαν στα τραπεζικά γκισέ στο διάστημα Φεβρουαρίου –Μαρτίου 2017 με τα ειδοποιητήρια ανά χείρας κατέβαλλαν συνολικά λιγότερα ποσά σε σχέση με εκείνα που κατέβαλλαν κατά μέσο όρο κάθε μήνα πέρσι.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)