Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Πρώτα εξόφληση και μετά αίτηση άδειας χρήσης νερού

Οι κάτοχοι εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης στους οποίους έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών και συνεχίζουν να διατηρούν αγροτική εκμετάλλευση παραγωγικού χαρακτήρα, μπορούν να υποβάλλουν στον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας αίτημα επανασύνδεσης συνοδευόμενο από την ισχύουσα άδεια χρήσης ύδατος, με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει εξόφληση ή διακανονισμός των οφειλών,
σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες (ΦΕΚ 832/2013 τ.Β'). Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση: «ο Προμηθευτής Ηλεκτρικής Ενέργειας μπορεί να προχωρά σε επανασύνδεση, πριν την έκδοση της άδειας χρήσης ύδατος, εφόσον ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει βεβαίωση υποβολής αίτησης για την έκδοση άδειας χρήσης ύδατος, καθώς και Υπεύθυνη Δήλωση ότι εξακολουθεί να διατηρεί την εν λόγω γεωργική εκμετάλλευση με παραγωγικό χαρακτήρα.
Η βεβαίωση αυτή εκδίδεται από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα υποδοχής της εν λόγω αίτησης (ΟΤΑ Α ή Β' βαθμού).
Μετά την έκδοση της άδειας χρήσης ύδατος, ο ανωτέρω δικαιούχος μειωμένου αγροτικού τιμολογίου στον οποίο έχει γίνει επανασύνδεση, υποχρεούται μέσα σε 45 ημερολογιακές ημέρες, να υποβάλει αίτημα επικαιροποίησης του αρχικού Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων (Δελτίο No1) στην κατά τόπο αρμόδια Υπηρεσία για θέματα αγροτικού εξηλεκτρισμού της οικείας Περιφέρειας, σύμφωνα με το υπόδειγμα της Αίτησης.
Προκαταρκτικές γεωτρήσεις
Η ΚΥΑ δίνει επίσης την δυνατότητα διενέργειας προκαταρκτικών γεωτρήσεων για τη διερεύνηση της καταλληλότητας του ύδατος, ποσοτική και ποιοτική.
Πιο συγκεκριμένα, με τη νέα αυτή ΚΥΑ τροποποιούνται η ΚΥΑ 146896/17.10.2014 και αφορά στις διαδικασίες έκδοσης αδειών χρήσης ύδατος και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων, καθώς και η ΚΥΑ 145026/10.1.2014 που αφορά στην εγγραφή των υδροληψιών στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας.

«Με την τροποποίηση αυτή πραγματοποιείται περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των σημείων υδροληψίας από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και η εποπτεία των αντλούμενων ποσοτήτων ύδατος γίνεται μέσα από το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εξοικονόμηση των υπόγειων υδατικών πόρων που έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα και δέχονται σήμερα ισχυρές πιέσεις», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας προκαταρκτικών γεωτρήσεων για τη διερεύνηση της καταλληλότητας του ύδατος, ποσοτική και ποιοτική.
Επίσης, απεμπλέκεται η αδειοδοτούσα αρχή και οι υπηρεσίες υποδοχής (ΟΤΑ Α και Β βαθμού) από την επίλυση ιδιωτικών διενέξεων, ενώ εξειδικεύεται ο τρόπος αδειοδότησης χρήσης ύδατος από επιφανειακά υδατικά συστήματα με υψηλή ένταση πίεσης, λόγω απολήψεων. 

Επιπλέον, «ρυθμίζονται οι διοικητικές κυρώσεις, καθώς και η διαδικασία αίτησης θεραπείας ή ιεραρχικής προσφυγής κατά των αποφάσεων επιβολή των διοικητικών προστίμων», τονίζεται στην απόφαση.

Στην νέα ΚΥΑ υπάρχουν προβλέψεις για τις περιπτώσεις ηλεκτροδότησης νέων εγκαταστάσεων άντλησης ύδατος αγροτικής χρήσης, όπου απαιτείται υποβολή στον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας του Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών στοιχείων (Δελτίο Νο1). 

«Όλοι όσοι κάνουν χρήση ύδατος από γεωτρήσεις, πηγάδια, πηγές, ποτάμια, λίμνες, παράκτια και μεταβατικά ύδατα για οποιαδήποτε χρήση και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για την έκδοση της απαιτούμενης άδειας χρήσης, καλούνται να προσέλθουν άμεσα στο Δήμο της περιοχής τους και να ενημερωθούν σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή φακέλου αδειοδότησης χρήσης ύδατος, με την οποία θα γίνεται ταυτόχρονα και η εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας», καταλήγει η ανακοίνωση του Σωκράτη Φάμελλου.


Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)