Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν και αυτό έχει σημασία, δήλωσαν πηγές για τις συζητήσεις με δανειστές


“Οι συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, και στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί η ανάλογη σημασία”, τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας MIGNATIOU.COM από πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις.

 Το σχόλιο έγινε μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας για τις πληροφορίες περί επανόδου των δανειστών στην Αθήνα, μας είπε: «Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν, αλλά οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.
 Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, παρατηρείται μία πολύ σκληρή αντιπαράθεση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με την ομάδα του ΔΝΤ, η οποία εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας.
 Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν στιγμές που οι απόψεις “είναι πολύ μακριά” αλλά και περιπτώσεις που σημειώνονται οι αναγκαίες υποχωρήσεις. ‘Όμως, μέχρι της στιγμής, δεν επήλθε η συμφωνία, καθώς στις τελευταίες συζητήσεις οι πλευρές οχυρώθηκαν στις θέσεις τους.
 Σύμφωνα με τις πληροφορίες των πηγών μας, θα συνεχιστεί η προσπάθεια και σήμερα με στόχο την επιστροφή των Θεσμών, καθώς -όπως τονίστηκε- “ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει την άλλη εβδομάδα”.
 Σημειώνουμε ότι μέχρι της στιγμής δεν έχει ζητηθεί από το ΔΝΤ η έγκριση του εκπροσώπου της γεωγραφικής περιοχής της Ελλάδος στο Δ.Σ. του Ταμείου, για επιστροφή της Αποστολής στην Αθήνα.

 Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις φαίνεται να μεταθέτουν την ελληνική αξιολόγηση σε επόμενο Eurogroup
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στην Αθήνα, Χρήστο Μιχαηλίδη: «Οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη β` αξιολόγηση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ, ενώ την ίδια στιγμή αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα είδαν «νυχτερινή εμπλοκή» στη συνεδρίαση του EuroWorking Group την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με «νέο αγκάθι στο Ασφαλιστικό».
 Ο Πρωθυπουργός, που μέσω άτυπου σημειώματος διέψευσε ότι υπάρχει μεταξύ αυτού και του Υπουργού του των Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου «σοβαρή διαφωνία» στον χειρισμό της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεν προσδιορίζει στη δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράιντερ, πότε βλέπει χρονικά την αίσια, όπως λέει, ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να εισρεύσουν χρήματα των δανειστών στα άδεια ελληνικά ταμεία.
 Τα ελληνικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι χάνεται οριστικά η προθεσμία της ερχόμενης Παρασκευής, 7 Απριλίου, στο προγραμματισθέν Eurogroup στην Βαλέτα.
 Η εφημερίδα «Τα Νέα», κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «Μάλτα γιοκ». Το ίδιο διαμηνύει από την Χάγη ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας ρητώς ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν θα ολοκληρωθεί στο επόμενο Eurogroup. “Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να το εγκρίνουμε σύντομα, αλλά αυτό δεν θα είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς”, είπε, προσθέτοντας ότι έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι «είναι πάντα δυνατόν να συγκαλέσουμε ένα έκτακτο Eurogroup».

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)