Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Πηγές Βρυξελλών: Η συμφωνία υπάρχει στο τραπέζι εδώ και μέρες, αλλά υπαναχώρησε η Ελλάδα

Στις 12:15 τοπική ώρα τη νύχτα, ολοκληρώθηκε το δείπνο των θεσμών που εποπτεύουν  το ελληνικό πρόγραμμα και των ελληνικών αρχών στις Βρυξέλλες.




Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ “σημειώθηκε καλή πρόοδος και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο (σήμερα)”. Το ίδιο επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του ESM.
 Στην πράξη επιβεβαιώθηκε πλήρως η ενημέρωση που έκανε χθες το πρωί στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε ότι “τεχνικά είναι πολύ εύκολο να υπάρξει συμφωνία, αλλά είναι πολιτικά πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να τη δεχθεί”.
 Η συμφωνία, λένε πηγές του Συμβουλίου, υπάρχει στο τραπέζι εδώ και μέρες, η Ελλάδα υπαναχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο και ως εκ τούτου η τρόικα δεν μπορεί ακόμα να επανέλθει στην Αθήνα για να συγγράψει τη συμφωνία.
 Τα εργασιακά και η σταδιακή μείωση των συντάξεων σε 2 έτη (2019 και 2020) παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια, όμως παρά τις προσπάθειες, το ΔΝΤ δεν πείσθηκε να αλλάξει γραμμή στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ εκ μέρους των κρατών μελών κατέστη απολύτως σαφές στις ελληνικές αρχές ότι η πάγια απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα 2 μονάδων του ΑΕΠ πρέπει να ικανοποιηθεί, καθώς αποτελεί πλέον επίσημο αίτημα του Eurogroup και προβλέπεται στη συμφωνία. Στην πράξη πολλοί παράγοντες προσπάθησαν να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές μέσα στο δείπνο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
 Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και ο στόχος είναι πριν ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Μάλτας να  συμφωνηθεί η επιστροφή της τρόικας. 

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
 Βέλγιο/Βρυξέλλες

 05/04/2017 06:50

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)