Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Άμεση λύση ή έκτακτη Σύνοδο, ζήτησε ο Τσίπρας στη συνάντηση με Τουσκ

  • «Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup, θα ζητήσουμε έκτακτη Σύνοδο», διεμήνυσε ο Τσίπρας
  • «Κάθε φορά που φτάνουμε στο κλείσιμο, κάποιοι «ροκανίζουν» τον χρόνο»
  • Κοινή πεποίθηση ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολύ κοντά
  • Ειδικές αναφορές στην Ευρώπη της αλληλεγγύης
Κοινή συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη χώρα μας.
Μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο άνδρες εξέφρασαν αμφότεροι την πεποίθηση ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολύ κοντά, ενώ έκαναν ειδικές αναφορές στα «αποθέματα αλληλεγγύης» που θα πρέπει να επιδείξει η Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα.
Τσίπρας: Βρισκόμαστε μία ανάσα από τη συμφωνία
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ένα ανώτερο επίπεδο για να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα και μέσα στον Απρίλιο ακόμη και με έκτακτη Σύνοδο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η ατέρμονη διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώνει γιατί καταστρέφει κάθε μέρα ό,τι ο ελληνικός λαός έχει καταφέρει με κόπο και έχω την πολιτική αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μία φάση που η ταλαιπωρία τελειώνει ενώ βρισκόμαστε κοντά σε λύση και για τη διευθέτηση του χρέους», σημείωσε.
«Ορισμένοι εκ των πιστωτών εμφανίζονται αμετανόητοι και επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική κωλυσιεργίας όπως το 2015 θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθεροποίηση της χώρας.
Κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία κάποιοι έρχονται τελευταία στιγμή και επιχειρούν να «ροκανίσουν» το χρόνο βλάπτοντας την ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός.
«Δεν είμαστε για να παίζουμε τις κουμπάρες» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ότι «το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να χτιστεί χωρίς αλληλεγγύη.
Έχουμε πιάσει από το 2016 το στόχο του προγράμματος για το 2018 με πρωτογενή πλεόνασμα 3,5% και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα εκπλήσσουν φίλους και εχθρούς».
Ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας από την Τουρκία ενώ χαρακτήρισε όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Τουσκ: Ο ελληνικός λαός έχει ήδη τιμωρηθεί αρκετά
«Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους στο Eurogroup της Παρασκευής και να επιτύχουν μία συμφωνία. Αυτό το είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή, αλλά νομίζω ότι είμαστε κοντά, πολύ κοντά σε αυτήν τη συμφωνία», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε πως η διάθεση της Ε.Ε. δεν είναι να τιμωρήσει την Ελλάδα, αλλά να τη βοηθήσει, και σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει, ήδη, τιμωρηθεί αρκετά.
Λίγες ώρες πριν την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Τσίπρας και Τουσκ συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου από τη μία ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για δίκαιη και ισομερή κατανομή των βαρών σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και ο ευρωπαίος αξιωματούχος για υποδειγματικό πραγματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Νωρίτερα, ο κ. Τουσκ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όπου έκανε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, που υλοποιούνται αυτή την περίοδο.
Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)