Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Το τριπλό παιγνίδι της Τουρκίας: Απειλεί και εκβιάζει για να επιτύχει υποχωρήσεις


Διαβλέποντας και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ότι η πορεία των συνομιλιών δεν θα οδηγήσει σε κάποια συμφωνία, η τουρκική πλευρά προσπαθεί μέσα από προκλήσεις να οδηγήσει τη Λευκωσία σε νέες υποχωρήσεις, γράφει η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Λευκωσίας.

 Η τουρκική πλευρά επιχειρεί ένα τριπλό παιχνίδι σε σχέση με την Κύπρο:
 α) Ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε έγγραφο στο οποίο απειλεί με πόλεμο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τις πετρελαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL εάν προχωρήσουν σε έρευνες στο Οικόπεδο 6 στην Κυπριακή ΑΟΖ,
 β) Ο Μουσταφά Ακιντζί προβάλλοντας τη θέση πως η διαδικασία όπως ακολουθείται σήμερα στο Κυπριακό δεν θα οδηγήσει σε συμφωνία αναζητά ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, δηλαδή φωτογραφίζει την επιδιαιτησία, έστω κι αν δημοσίως ο ίδιος δηλώνει πως δεν θέλει αυτό τον ρόλο από τον διεθνή οργανισμό, και γ) επιχειρεί η τουρκική πλευρά μέσα από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι να οδηγήσει τη Λευκωσία και προς αυτή την κατεύθυνση.
 Η κυπριακή Κυβέρνηση επιλέγει να μην μπαίνει στη λογική της επικοινωνιακής αντιπαράθεσης με την Άγκυρα, δίνοντας απαντήσεις μέσω δύο κατευθύνσεων: Διπλωματικά η απάντηση δίνεται τόσο εντός των Ηνωμένων Εθνών όσο και σε επίπεδο ΕΕ, ενώ πρακτικά μέσα από τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος, ανεξαρτήτως των προκλήσεων της Άγκυρας.
 Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερώσει τον διεθνή οργανισμό για την έως τώρα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό μετά και την τελευταία συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες την Τρίτη.
 Η κυπριακή Κυβέρνηση θα αναμένει να δει πως ο κ. Άιντα θα αποτυπώσει την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, έχοντας πάντα κατά νου ότι στο παρελθόν είχε προβεί σε πράξεις που ενόχλησαν τη Λευκωσία.
 Κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας αναμένεται και στο Αιγαίο, μετά και τη χθεσινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους Τούρκους που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το περσινό πραξικόπημα. Μόνο χθες καταγράφηκαν 18 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)