Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

''Θα βρεθεί λύση για το σκοπιανό''...


Αισιοδοξία Ζάεφ...


Την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση στο Σκοπιανό εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι...
θα επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας του «προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και όχι της παρεμπόδισης της λύσης ή της αναβολής της».

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί, αλλά μπορεί και όχι. Σίγουρα η κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, όμως είμαι πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος της χώρας, η αντιπολίτευση και όλοι οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες θα έχουν τη σοφία να βρούμε λύση που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια του λαού και της χώρας μας» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Επίσης, επισήμανε ότι «πρέπει να προσέχουμε και για την ελληνική πλευρά» επειδή, όπως είπε, μία λύση μπορεί να είναι αποδεκτή για την ΠΓΔΜ αλλά να μην περάσει στην Ελλάδα ή το αντίθετο, να είναι θετική για την Ελλάδα αλλά να μην περάσει στην ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε ότι το κόμμα του, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) εμμένει στη θέση πως αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

«Η θέση του SDSM είναι να βρεθεί λύση μαζί με την αντιπολίτευση και στο τέλος η τελική λύση να επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα. Δεν είναι τόσο τρομερό, τραγικό ή αδύνατο. Το δημοψήφισμα οργανώνεται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες και αν σταθούμε όλοι, κυρίως οι πολιτικοί και ανακοινώσουμε τις θέσεις μας, θα βοηθήσουμε τον λαό να βγει και να πει τη δική του θέση. Πρόκειται για ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο δεν το βλέπω ως τροχοπέδη ή εμπόδιο, αλλά ως πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, ότι η λύση θα είναι διαρκής, σταθερή και θα μείνει για πάντα» σημείωσε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.


Αναφερόμενος στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα Σκόπια ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς (στις 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου), ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα μεταφέρει όλες τις θέσεις με όλα τα επιχειρήματα και πρόσθεσε ότι στις θέσεις αυτές υπάρχει μέριμνα και για την ελληνική πλευρά, επειδή, όπως υπογράμμισε, σκοπός είναι η λύση να περάσει και στην Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σκοπός και της Ελλάδας, τουλάχιστον έτσι μου παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι ταυτόχρονα του είναι πολύ σημαντικό η λύση να περάσει και στη χώρα μας» κατέληξε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ 
ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ ΧΩΡΑΣ

Με το θέμα ασχολούνται όλα τα ΜΜΕ της FYROM που γράφουν :


Η πρόταση για ένα όνομα είναι: NOVAKEDONIJA (με μια λέξη) και η νέα μακεδονική γλώσσα

Η Ελλάδα ψάχνει για ένα νέο όνομα: NOVAMAKEDONIJA (δεν είναι λάθος να γράφει, πρέπει να είναι με μία λέξη) και δεν θα υπάρχει ξένη μετάφραση του ονόματος του κράτους, έτσι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είμαστε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με την ανεξήγητη γλώσσα NEWSMEDICATION στον κόσμο. Αυτή είναι η πρόταση για την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει μια εθνική συναίνεση, αν και δεν είναι βέβαιο ότι ο πρώτος γύρος των εσωτερικών διαπραγματεύσεων για συναίνεση - κατέρρευσε

Συνομιλίες με ηγέτες πολιτικών κομμάτων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε χθες για να επιτύχει μια ευρεία εθνική συναίνεση για το θέμα της ονομασίας. Όλοι οι πρόεδροι επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους και η κοπριά φαίνεται να είναι ο τρόπος για να βρούμε μια κοινή γλώσσα.

Ως αποτέλεσμα των συναντήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το κοινό, μέσω άμεσης διευθυνσιοδότησης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της MIA από την Αθήνα.

- Αναλαμβάνω ότι κατά την επόμενη περίοδο με πατριωτική ευθύνη θα προσπαθήσω για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και εξήγησε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά ο δρόμος προς τη συμφωνία είναι ακόμα μακρύς. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό για γενική χρήση και εξήγησε ότι αυτό σήμαινε τόσο διεθνή όσο και εσωτερική.

Πρόσθεσε ότι οι συνομιλητές του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξήγησαν ότι φέτος άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση: "επειδή η νέα πολιτική ηγεσία του γείτονα υπό τον κ. Zaev δείχνει τη βούληση να διαπραγματευτεί", αλλά και ότι "η νέα κυβέρνηση έχει αλλάξει και σε κάποιο βαθμό η αλλοτριωτική ρητορική των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει αποσυρθεί ", γεγονός που σύμφωνα με τον Τσίπρα μπορεί να εντείνει τις διαπραγματεύσεις.

- Ήταν χαρακτηριστικό του κ. Zaev να μετονομάσει το διεθνές αεροδρόμιο στα Σκόπια, αλλά και τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκη - Σκόπια από το "Alexander the Great" έως το "Friendship". Αυτά τα συμβολικά βήματα δεν οδηγούν σε επίλυση του προβλήματος του αλυτρωτισμού, διότι η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να έχει τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας χθες το βράδυ στο κοινό.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να κλείσει το μακρόχρονο πρόβλημα, επαναλαμβάνοντας τις ελληνικές κόκκινες γραμμές.

- Έχει σημειωθεί πρόοδος την τελευταία περίοδο · ωστόσο, παραμένει ένας πολύ καλός τρόπος για να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, το οποίο θα ισχύει για όλους. Και όταν το λέμε όλα, αναφέρεται τόσο στο διεθνές όνομα όσο και στο όνομα στο εσωτερικό, δήλωσε ο Τσίπρας και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία υποχρέωση να επιλύσει το ζήτημα, αλλά είναι στην υπηρεσία των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών συμφερόντων και της σταθερότητας Τα Βαλκάνια.

- Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειοψηφία των χωρών του ΟΗΕ αναγνώρισε τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό όνομα. Ενώ το προσωρινό όνομα που αναγνωρίζει η Ελλάδα από το 1995 περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά χωρίς κανένα καθοριστικό στοιχείο που θα εμπόδιζε τη μελλοντική διεκδίκηση της επικράτειας ή της ιστορίας μας, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με τις συνομιλίες με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και την επιθυμία του να δημιουργήσει μια ευρεία εθνική συναίνεση, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, με την ομιλία του, αναφέρει ότι ο ανταποκριτής της MIA στην Αθήνα ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια κοινή γλώσσα.

- Νομίζω ότι με τους περισσότερους από εμάς είχαμε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλληλεπικάλυψη πολιτικών θέσεων και ευρύτερη συναίνεση, αν καταλήξουμε σε συμφωνία, τόνισε ο Τσίπρας, επικρίνοντας τον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας λόγω της θέσης που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή τους σήμερα το πρωί.

Κατά τις συναντήσεις με τον Τσίπρα, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων εξέφρασαν τις απόψεις τους και τις σκέψεις τους σχετικά με τις συνομιλίες ονόματος. Σχεδόν όλοι, δήλωσαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα της πΓΔΜ.

Πρόεδρος του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας, επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα και κατηγορεί τον Τσίπρα για τη διαίρεση των πολιτών.

- Δεν θα χωρίσουμε τους Έλληνες να ενώσουν τους Σκοπιανούς, είπε ο Μητσοτάκης και απέκλεισε τη δυνατότητα να υποστηρίξει την κυβέρνηση να διαμορφώσει μια ευρύτερη εθνική συναίνεση για το θέμα του ονόματος.

Τα κεντροαριστερά κόμματα Reka και ο Δημοκρατικός Συνασπισμός, όπως και η κυβέρνηση, υποστηρίζουν μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό χαρακτηρισμό, erga omnes.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φόφη Γεννηματά, και ο αρχηγός του Δημοκρατικού Συνασπισμού, ζήτησαν νομικές εγγυήσεις ότι «θα εξαλείψουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη του ονόματος», μαζί με ένα σύνθετο erga omnes όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και σύγκληση ηγετικής συνάντησης.

Ένα σύνθετο όνομα που θα περιέχει μία και όχι δύο λέξεις στη μακεδονική γλώσσα, χωρίς μετάφραση, είναι αυτό που προτείνει ο αρχηγός του κόμματος Reka Stavros Theodorakis, ο οποίος πιστεύει ότι το αλυτρωτισμό είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από το όνομα.

Ο Βασίλης Λεβένδης, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Κενταλιστών, διαφωνεί με το σύνθετο όνομα με τον όρο Μακεδονία, ζήτησε από τον Τσίπρα να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις από το μηδέν και διαπίστωσε ότι η ονομασία "Νόβα Μακεδονία" αναφέρεται ως πιθανή λύση.

Οι ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων που επισκέφτηκαν το παλάτι του πρωθυπουργού, ανταποκριτής της Μ.Α. της Αθήνας, δήλωσαν ότι ο Τσίπρας έπρεπε να ενημερώσει πολλούς από τους πορνοβιανούς για τις κυβερνητικές θέσεις και να επικρίνει την κυβέρνηση επειδή δεν υπήρχε ούτε μία θέση δεδομένου ότι ο εταίρος του συνασπισμού Πάνος Καμένος είναι εναντίον σύνθετου ονόματος με τον όρο Μακεδονία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)