Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Δηλώσεις Πρωθυπουργού: "Δεν θα ανεχτώ καμία διγλωσία" (&video)


  • Ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας εξέπεμψε ο πρωθυπουργός
  • Ο Τσίπρας χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα υπογράμμισε ότι δεν θα ανεχτεί από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική γραμμή
  • Τσίπρας: Ενθαρρύνω τους γείτονές μας να συνεχίσουν τις διαδικασίες για την αλλαγή στο Σύνταγμά τους, άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει
Ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες (τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας) εξέπεμψε λίγα λεπτά μετά τις 16:00 της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την αιφνίδια παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, στον απόηχο της κόντρας που είχε ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ με τον Πάνο Καμμένο την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να δείξει την αποφασιστικότητά του στη διασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση του. Τον ευχαριστώ για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Αποφάσισα να αναλάβω το υπουργείο εξωτερικών και την ευθύνη του, στέλνοντας και ένα μήνυμα ότι η επιλογή αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για την επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η απόφαση να αποδεχτώ την παραίτηση του Κοτζιά και να αναλάβω το υπουργείο έχει πολλαπλά μηνύματα τόσο στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, αλλά και στην κυβέρνησή μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε την απόφασή του να μην ανεχτεί από κανέναν καμία διγλωσσία.
«Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχθώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική γραμμή στην εθνική γραμμή της χώρας. Να μην ανεχθώ από κανένα, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα- να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας», στην οριστική έξοδό της από τα μνημόνια, που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια, είπε με έμφαση ο κ. Τσίπρας.
Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα και προς την ΠΓΔΜ«Τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας διαμηνύοντας ότι «άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει».
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς που η Ελλάδα συμμετέχει (Ε.Ε., ΝΑΤΟ) με Συνταγματική Ονομασία, Δημοκρατία της Μακεδονίας», τόνισε επίσης.
Τους κάλεσε δε, να προχωρήσουν γιατί θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. «Η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», διαβεβαίωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός.


Δεκτή η παραίτηση Κοτζιά
Των δηλώσεων του πρωθυπουργού προηγήθηκε η αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, με τις αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών να περνούν στα χέρια του πρωθυπουργού«προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κοτζιά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:
«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.
Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».


Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)