Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το άνοιγμα των σχολείων - Οι αντικρουόμενες εισηγήσεις και ο φόβος του Μαξίμου

Έλλη Τριανταφύλλου
Έλλη Τριανταφύλλου

Την τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, πιθανότατα την Πέμπτη, αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει την απόφασή της για τον χρόνο που θα επανέλθουν οι μαθητές στα σχολεία.

Σήμερα, θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Και αυτό, γιατί στο εσωτερικό της υπάρχουν αντικρουόμενες εισηγήσεις για τον χρόνο που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Παιδείας, όπως επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας θέλουν να ανοίξουν, τουλάχιστον τα δημοτικά, στις 8 Ιανουαρίου. 

Αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα έχει συνάντηση με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να ακούσει από πρώτο χέρι τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Αυτό που δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων είναι οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις των ειδικών για τον ενδεδειγμένο χρόνο επαναλειτουργίας των σχολείων.

Ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής, όπως ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη τάσσονται υπέρ της λειτουργίας των σχολείων από τις αρχές Ιανουαρίου. Μάλιστα η κυρία Παγώνη θεωρεί ότι στις 8 Ιανουαρίου θα πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές όλων των βαθμίδων.

Πολύ πιο επιφυλακτικός είναι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Νίκος Σύψας, ο οποίος θεωρεί ότι θα πρέπει να αναμένουμε το τέλος των εορτών για να έχουμε μία ασφαλή εικόνα για τη διασπορά των κρουσμάτων και σε κάθε περίπτωση, αν είναι να ανοίξουν τα σχολεία, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για τους μαθητές του δημοτικού.

Ανάλογες επιφυλάξεις διατηρούν ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, αλλά και ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης ο οποίος εκτιμά ότι εάν ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, τότε τα κρούσματα θα ξαναπάρουν την ανηφόρα.

Ο πρωθυπουργός θα αναμένει την τελική εισήγηση των Λοιμωξιολόγων, στην οποία πέραν των άλλων, θα περιλαμβάνεται και μία αναλυτική εικόνα της κατάστασης στο εθνικό σύστημα υγείας κυρίως σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες στα νοσοκομεία. Αυτήν την στιγμή οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό έχουν μειωθεί κατά περίπου 50% απ ό,τι πριν από 20 ημέρε.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τί θα γίνει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, όταν θα αρχίσει να αποτυπώνεται η κατάσταση που θα διαμορφωθεί ανάλογα με το πως θα έχουν συμπεριφερθεί οι πολίτες στη διάρκεια των εορτών. Αν τότε, τα κρουσματα αρχίσουν πάλι να αυξάνονται, μαζί με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις, τότε θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να ξανακλείσει τα σχολεία, μόλις θα τα έχει ανοίξει. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συμβεί...

Πηγή:ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. «Εχουν γίνει εγκλήματα με τις τοποθετήσεις διοικητών στα νοσοκομεία. Ασχετοι άνθρωποι, γυμναστές , αλουμινάδες και άλλοι αστοιχείωτοι που δεν είχαν ξαναδεί στη ζωή τους μονάδες υγείας διαφεντεύουν νοσοκομεία και χειρίζονται την πανδημία. Κάντε κάτι τώρα. Πεθαίνουν άνθρωποι..»
    Αντώνης Καρακούσης,διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)