Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Lockdown: Οι φόβοι για νέα έξαρση φέρνουν μέτρα μέχρι τις 18 Ιανουαρίου

Lockdown: Οι φόβοι για νέα έξαρση φέρνουν μέτρα μέχρι τις 18 Ιανουαρίου

 

Παρατείνεται το πανεθνικό, αυστηρό lockdown. Αναλυτικά τα - υπό εβδομαδιαία αξιολόγηση - μέτρα που θα ισχύουν έως και τις 18 Ιανουαρίου, οι επισημάνσεις Χαρδαλιά για τις «κόκκινες» περιοχές και οι προειδοποιήσεις Παπαευαγγέλου.

Σκληρή μάχη με την πανδημία εξακολουθεί να δίνει η Ελλάδα, 10 μήνες μετά το ξέσπασμα της, και ενώ το δεύτερο lockdown λαμβάνει νέα παράταση, με τις αρχές να δίνουν το σήμα πως η επικαιροποίηση των μέτρων δε μπορεί παρά να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας, νωρίτερα απόψε, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό: «Σήμερα Παρασκευή, ύστερα από την εισήγηση της Επιτροπής των επιστημόνων, ανακοινώνουμε τι ισχύει την επόμενη εβδομάδα και αυτό θα κάνουμε κάθε εβδομάδα. Αν κριθεί ότι πρέπει σε περιοχές όπου παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα να ληφθούν έκτακτα μέτρα στο ενδιάμεσο, σε συνεννόηση με τους ειδικούς θα ανακοινώνονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Ο ίδιος προειδοποίησε, μάλιστα, πως «ειδικά σε περιοχές που συνεχίζεται χωρίς σημαντική μείωση η ύπαρξη αυξημένων φορτίων παρά τα αυξημένα μέχρι σήμερα μέτρα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και τη λήψη περαιτέρω, αν χρειαστεί, μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας».

Το περίγραμμα των μέτρων από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί, όπως παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό, έχει ως εξής:

Σχολεία: Ανοίγουν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η έναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των μελών της σχολικής κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα,

  • υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών, καθώς και για χρήση περισσότερων της μιας εισόδου της σχολικής μονάδας όπου αυτές υπάρχουν.
  • Σε ισχύ διατηρούνται και όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων.
  • Επιπλέον, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να επιβληθούν σε δωρεάν έλεγχο Covid-19 μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό μέσω της πλατφόρμας edu.testing.gov.gr, ενώ θα ενημερώνονται για τα ραντεβού τους με sms για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.
  • Όσον αφορά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, επισημάνθηκε πως ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους και προαιρετική για τους μαθητές.
  • Σημειώνεται, ακόμη, πως τα Δημοτικό σχολεία, τα Νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, μετά τη σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού. Στις περιοχές αυτές - δηλαδή στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Κοζάνης, Βοΐου, Εορδαίας, καθώς και τις τοπικές κοινότητες Κέλλης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Σπερχειάδας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, Παλαιοκάστρου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Ανθήλης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου, Ηπίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης - οι κάτοικοι καλούνται να τηρούν τα μέτρα με ιδιαίτερη προσοχή.

Λιανεμπόριο - Υπηρεσίες: Παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου (άρα και της δυνατότητας για αγορές μέσω click away) καθώς και κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης νυχιών.

Κυνήγι - ψάρεμα: Παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

Χώροι λατρείας: Παρατείνεται το υφιστάμενο ως σήμερα καθεστώς. Δηλαδή, τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών.

Κατά τον κ. Χαρδαλιά, πάντως, «η ατομική λατρεία είναι δυνατή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης».

Κηδείες: Επιτρέπεται η συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως εννέα άτομα.

Εταιρείες: Συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Δικαστήρια: Εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, με ορισμένες επιπλέον δίκες, ιδίως εκούσιας δικαιοδοσίας. Παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Σπορ: Από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν αγώνες του Super League 2 και της Volley League, με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

Στράτευση: Αναφορικά με τους προς κατάταξη υπόχρεους στρατιωτικής θητείας με την 2021 Α΄ΕΣΣΟ, αναφέρθηκε πως οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης.

  • Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19, «για προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα έως και την 21η Ιανουαρίου του 2021, από οποιοδήποτε Κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF για 7 ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος rapid test κατά την άφιξή τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF).

  • Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα γίνονται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα, οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού.
  • Υπενθυμίζεται, δε, πως όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα, πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους και να έχουν συμπληρώσει την φόρμα PLF.

Συνεχής επικαιροποίηση των μέτρων

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εφαρμογή των μέτρων», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «μια επιπρόσθετη προσοχή απαιτείται στη Βοιωτία, την Δυτική Αττική, την Κοζάνη και την Ροδόπη και από χθες και στην Χαλκιδική, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στις περιοχές αυτές».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως «τα μέτρα θα επικαιροποιούνται και θα προσαρμόζονται στην εξέλιξη της πανδημίας» σε «εβδομαδιαία βάση, πλέον, και σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας»,  καθώς «αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που εξελίσσεται διαρκώς», η οποία «απαιτεί από εμάς προσαρμοστικότητα αλλά, κυρίως, υπομονή και επιμονή».

Τέλος, αναγνώρισε πως είναι «απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση» στην κοινωνία, όμως προειδοποίησε πως «δεν είναι όμως η στιγμή για να επιδείξουμε πιο χαλαρή συμπεριφορά στην τήρηση των μέτρων. Δεν πρέπει να αφήσουμε την πανδημία να επιστρέψει δριμύτερη μετά τους τόσους κόπους που έχουμε όλοι καταβάλλει. Ας μην διακινδυνεύσουμε τώρα ένα μεγάλο πισωγύρισμα», κατέληξε.

Οι φόβοι των ειδικών

Νωρίτερα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου είχε επισημάνει, στη δική της κύρια τοποθέτηση, πως ο κίνδυνος μίας νέας αναζωπύρωσης της επιδημίας παραμένει.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των εορτών», ενώ, παράλληλα, «ανησυχεί ιδιαίτερα, η μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά δύο έτη και κυρίως η αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα των νεαρών ενηλίκων 25-35 ετών, που προφανώς οφείλεται και στην αυξημένη κινητικότητα της ομάδας αυτής κατά τη διάρκεια των γιορτών», τόνισε.

«Μάθαμε πια καλά και γνωρίζουμε με μαθηματική ακρίβεια, ότι αν δεν προσέξουν πολύ, ιδιαίτερα οι συνάνθρωποί μας της τρίτης ηλικίας, ο αόρατος αυτός εχθρός θα μεταδοθεί μέσω της ενδοοικογενειακής μετάδοσης μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, σε εκείνους που εμφανίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης», πρόσθεσε.

Εξάλλου, «παρακολουθώντας τους πιο σκληρούς δείκτες που είναι ανεξάρτητοι από τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, όπως είναι οι νέες εισαγωγές, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των νοσηλευόμενων, παρατηρούμε μία μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση», δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Ανησυχεί ιδιαίτερα όμως η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική από 450 σε 550, δηλαδή κατά περίπου 20%-25% από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα», πρόσθεσε. Επιπλέον, «μικρή αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ της Αττικής και δυστυχώς προβλέπουμε μία περαιτέρω αύξηση, που συνήθως έπεται 7-10 ημέρες μετά την αύξηση των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες Covid».

Σε συνέχεια των παραπάνω παραγόντων ανησυχίας, η καθηγήτρια υπογράμμισε: «Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη κατά τη διάρκεια των εορτών. Είναι σαφές ότι εάν αφήσουμε να εμφανιστεί επιδημιολογική έξαρση, το λεγόμενο τρίτο κύμα, τώρα που η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμα υψηλή, αφού υπολογίζεται ότι έχουμε σχεδόν λίγο λιγότερο από 7.000 ενεργά κρούσματα, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή, στο 60% στην επικράτεια και 70% στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνουμε ότι γρήγορα ενδέχεται να επανέλθουμε στην επιδημιολογική εικόνα του Νοεμβρίου και την εκ νέου πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Εν συνεχεία, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η ίδια αποκάλυψε: «Δεν εισηγηθήκαμε επί του παρόντος την έναρξη δια ζώσης εκπαίδευσης στην Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση, επειδή ανησυχούμε για τις όποιες επιπτώσεις θα έχει τυχόν υπερμετάδοση στη διάρκεια των εορτών. Οι εισηγήσεις μας είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, πάμε βήμα-βήμα, ιδιαίτερα εν αναμονή των επιδημιολογικών δεδομένων».

«Όπως έχει τονιστεί πάρα πολλές φορές εδώ είμαστε, μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχώς, τα παρατηρούμε και στην περίπτωση που υπάρχει σημαντική έξαρση, ένα τρίτο κύμα σαν κι αυτό που βλέπουμε στην Γερμανία ή στην Αγγλία, εδώ είμαστε να αλλάξουμε, να τροποποιήσουμε τις εισηγήσεις με γνώμονα την Δημόσια Υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

 

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 49 νέους θανάτους αλλά και 721 κρούσματα.

Η πλειοψηφία των μολύνσεων (257) εντοπίζεται στην Αττική, ενώ σε τριψήφιο μέγεθος «πλησίασε» και η Θεσσαλονίκη (94).

Εξάλλου, οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ ανέρχονται σε 386, με μέση ηλικία τα 68 έτη, σύμφωνα με τον αρμόδιο οργανισμό.

Σε συνολικούς αριθμούς, τέλος, οι θετικές διαγνώσεις στη χώρα, από την αρχή της επιδημίας, έφτασαν τις 143.494, ενώ τα θύματα της νόσου είναι 5.195

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)