Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Αγωνία σε λιανεμπόριο και κυβέρνηση από την παράταση του lockdown

Έλλη Τριανταφύλλου
Έλλη Τριανταφύλλου

H κυβέρνηση θα ήθελε να μπορεί να άρει αύριο το πρωί το lockdown. O φόβος των ειδικών, ωστόσο, για αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα δεν επέτρεψε αυτό το βήμα.

Η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην αναμενόμενη παράταση κατά μία εβδομάδα του γενικού lockdown στη χώρα, συμπαρασύροντας «μοιραία» μία σειρά από επαγγελματικούς κλάδους όπως τα κομμωτήρια, τα κέντρα νυχιών, τα βιβλιοπωλεία αλλά και όλα τα καταστήματα που ανέμεναν να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου το σύστημα click away που λειτούργησε, έστω στοιχειωδώς, το διάστημα της εορταστικής περιόδου.

Παρ' ότι εμμέσως είχε προαναγγελθεί, μέσω των επίμονων δημόσιων παρεμβάσεων των λοιμωξιολόγων, ο εμπορικός κόσμος της χώρας αιφνιδιάστηκε και αντέδρασε έντονα.

Είναι ενδεικτική η παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας που αφού χαρακτήρισε άξιο περιέργειας γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, ζήτησε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών, να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και την κυβέρνηση γενικότερα δεν αιφνιδιάστηκαν από τις αντιδράσεις, καθώς αντιλαμβάνονται ότι κάθε μέρα που συνεχίζεται το γενικό lockdown, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις έρχονται πιο κοντά στο λουκέτο. Άλλωστε, όπως παραδέχθηκαν μία σειρά από κυβερνητικά στελέχη, έστω και με σημαντικές δυσκολίες, το σύστημα του click away πρόσφερε έστω και στοιχειώδη στήριξη σε πολλές επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνει στο iEidiseis κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, είναι αυταπόδεικτο ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να μπορεί να άρει αύριο το πρωί το lockdown. Τα στοιχεία όμως, και κυρίως ο υπαρκτός, ως φαίνεται, φόβος των ειδικών, για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, ως συνέπεια της έντονης κοινωνικής κινητικότητας κατά τη διάρκεια των εορτών, δεν επέτρεψε αυτό το βήμα, διότι οι συνέπειες μπορεί να ήταν ακόμα πιο δραματικές για όλους.

Ενδεικτικό της αγωνίας που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις για το εύρος και τη διάρκεια των μέτρων στήριξης των πληττόμενων από τον κορονοϊό.

Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν και δεύτερες σκέψεις φοβούμενοι ότι η πανδημία μπορεί να κρατήσει πολλούς επαγγελματικούς κλάδους σε ακινησία για διάστημα μεγαλύτερο του πρώτου τριμήνου του νέου έτους, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις δυνατότητες περαιτέρω μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Και αυτό, διότι πέραν των άλλων, μέσα στον χρόνο, από το κρατικό ταμείο θα πρέπει να αποπληρωθούν τοκοχρεολύσια ύψους 11,4 δις ευρώ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)