Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα, σε κλίμα που... μυρίζει μπαρούτι

Έλλη Τριανταφύλλου
Της Έλλης Τριανταφύλλου

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε σε τηλεοπτικό μήνυμα, με το οποίο εμμέσως φωτογράφιζε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως δήλωνε εμφατικά ότι ο ίδιος είναι ο εγγυητής της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών.

 

Μέσα σε ένα κλίμα που μυρίζει... μπαρούτι θα αντιπαρατεθούν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή στη Βουλή, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα, στον απόηχο των εκτεταμένων επεισοδίων που σημειώθηκαν αρχικά λόγω της αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη και χθες αντίστροφα, με τον τραυματισμό αστυνομικών - ενός εκ των οποίων σοβαρά - από ομάδες κουκουλοφόρων.

Από νωρίς χθες και κατά τη διάρκεια της μαζικής διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Σμύρνη και σε συνέχεια της στάσης που είχε κρατήσει εξ αρχής, η ΝΔ εξαπέλυε δριμύ κατηγορώ κατά της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσε τους πολίτες σε συγκέντρωση στην περιοχή και του ίδιου του κ. Τσίπρα για το ότι «από τη μία επενδύει στις πλατείες των νεοαγανακτισμένων» και από την άλλη κραυγάζει ότι η Ελλάδα «θα γίνει Μπέργκαμο».

Αργά το βράδυ, κι αφού τα επεισόδια είχαν φτάσει στην κορύφωσή τους, με τις σκηνές του αιμόφυρτου αστυνομικού ξαπλωμένου στο οδόστρωμα να προβάλλονται παντού, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε τηλεοπτικό μήνυμα, με το οποίο εμμέσως φωτογράφιζε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως δήλωνε εμφατικά ότι ο ίδιος είναι ο εγγυητής της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών.

Της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις. Παρ' ότι αποτελεί κοινή εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι οι χθεσινές σκηνές βίας εναντίον αστυνομικών είναι εξίσου σοκαριστικές με τις προχθεσινές, όπου αστυνομικός έβαλε εναντίον άοπλου πολίτη, η εύλογη ανησυχία που επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια είναι το ενδεχόμενο, μία βουβή ένταση που επικρατεί στην κοινωνία λόγω των παρατεταμένων lockdowns και των οικονομικών απωλειών πολλών επαγγελματικών κατηγοριών να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες εκρήξεις. Γι' αυτό και στη ΝΔ μιλούν για «νέο-αγανακτισμένους».

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι η σκηνή του άγριου ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικό εξόργισε τη συντριπτική πλειονότητα της πολιτείας, περιλαμβανομένων και των ψηφοφόρων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι μάλιστα θεώρησαν την παραπομπή των υπευθύνων σε ΕΔΕ, ως ενοχλητικά «απαλή».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον καθηγητή κ. Αλιβιζάτο, ο οποίος είχε συντάξει το Πόρισμα της Επιτροπής που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 και έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει επειδή δεν υπήρξε «κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της» όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να στηρίξει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη. Ωστόσο, τόσο η χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Αλιβιζάτου όσο και το περιεχόμενο της τοποθέτησης που θα κάνει μεθαύριο στη Βουλή ο πρωθυπουργός, έχουν στόχο να καταδείξουν, όπως τονίζουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η κυβέρνηση παραμένει εγγυητής του σεβασμού του νόμου και της τάξης, αλλά είναι απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία που θολώνει και αδικεί τη συνολική εικόνα και προσφορά της ΕΛΑΣ, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.

«Είδαμε εικόνες βίας που δεν προέρχονταν από την πλευρά της Αστυνομίας η οποία δέχθηκε επίθεση με καπνογόνα, ρόπαλα και πέτρες με αποτέλεσμα να δούμε, ένα νέο παιδί, έναν αστυνομικό αιμόφυρτο στο δρόμο. Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για "πογκρόμ βίας και αυταρχισμού σε οικογένειες και νέους ανθρώπους", όπως ισχυρίζεται. Θα λάβει στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό τις απαντήσεις του. Προφανώς, η εικόνα στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή ήταν ενοχλητική για όλους και η υπόθεση διερευνάται», σημείωναν αργά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές.

Η συνέχεια επί της οθόνης, την Παρασκευή

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)