– Βερβεσός: Προσφεύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
«Η καταδίκη της χώρας στον ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστικό θεσμό αποτελεί αναγκαιότητα για την διάσωση του νομικού της πολιτισμού» τονίζει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δ. Βερβεσός.
Δυναμική αντίδραση ετοιμάζουν οι δικηγόροι, μετά την αποκαλυπτική απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιος Υγείας έναντι του COVID-19, στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά για την ανάγκη να κλείσουν τα δικαστήρια.
Στην απόφαση αυτή – πρακτικό της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων της 9ης Φεβρουαρίου, που προσφάτως έλαβε στα χέρια της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, σε κανένα σημείο δεν γίνεται μνεία στη λειτουργία των Δικαστηρίων, των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποθηκοφυλακείων.
Επίσης, δεν υπάρχει σύμφωνα με την Ολομέλεια καμία μνεία στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στο χώρο των δικαστηρίων, ενώ και στα προτεινόμενα περιοριστικά μέτρα δεν περιλαμβάνεται η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων, των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποθηκοφυλακείων.
Στα μέτρα της απόφασης – πρακτικού της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων αναφέρονται περιορισµός των δραστηριοτήτων του λιανεµπορίου, περιορισµός της λειτουργίας των σχολικών µονάδων (βρεφονηπιακών σταθµών, Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας εκπαίδευσης), περιορισµός στις συγκεντρώσεις ατόµων (ΜΜΜ, χώροι λατρείας κ.α.), αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας σε ποσοστό µεγαλύτερο του 50% και περιορισµό στη χρήση των κωδικών µετακίνησης.
«Εκτός αν τα Δικαστήρια, Κτηματολογικά Γραφεία και Υποθηκοφυλακεία περιλαμβάνονται στη συντομογραφία «κ.ά.» (!!!)» όπως αναφέρει δηκτικά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων σχετικά με τον περιορισμό συγκεντρώσεων ατόμων.
Ωστόσο, πάνω στην απόφαση αυτή στηρίχθηκαν οι ΚΥΑ που εκδόθηκαν και προβλέπουν την πλήρη σχεδόν αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων με αφορμή τα μέτρα για τον κορονοϊό.
«Επαρκή τεκμηρίωση» την χαρακτήρισε το ΣτΕ
Περαιτέρω, και το ΣτΕ στηρίχθηκε σε αυτή την απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για να απορρίψει το αίτημα αναστολής και ακυρώσεως των ΚΥΑ, που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι.
«Το Ανώτατο Ακυρωτικό, όχι μόνον θεώρησε το Πρακτικό αυτό ως την «επαρκή τεκμηρίωση» που απαιτείται, με την νομολογία του, για την νομιμότητα των κανονιστικών πράξεων της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και στηρίχθηκε σε αυτό για να απορρίψει την αίτηση αναστολής μας (!!!)» σημειώνει χαρακτηριστικά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.
Μετά τα νέα αυτά δεδομένα, μονόδρομο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Αυτή η στάση της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και της Ελληνικής Δικαιοσύνης αναφορικά με τα δικαιώματα προηγούμενης ακρόασης αλλά και του θεμελιώδους δικαιώματος δικαστικής προστασίας, ενδυναμώνει τη θέλησή μας και καθιστά μονόδρομο την επιλογή μας να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η καταδίκη της Χώρας στον ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστικό θεσμό αποτελεί αναγκαιότητα για την διάσωση του νομικού της πολιτισμού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου