Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

“Καζάνι που βράζει” η ΕΛ.ΑΣ- “Πληρώνουμε τα λάθη της ηγεσίας, είναι οι υπαίτιοι”- Ποιοι αντιδρούν

Η αστυνομία ζητά ιδιώνυμο! | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Καζάνι, που βράζει μοιάζει και το εσωτερικό στην Αστυνομία αποτέλεσμα των τελευταίων γεγονότων τα οποία έχουν ενοχλήσει σφόδρα αστυνομικούς, που διαφωνούν με πρακτικές, που θυμίζουν άλλες εποχές. Άλλοι θεωρούν πως καλώς αντέδρασε το συνδικαλιστικό τους όργανο κι άλλοι πως ορθώς παρενέβη η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση.

Της Άννας Φραγκάκη

Η εικόνα δεν είναι ενιαία κι υπάρχουν διαφορετικές φωνές άλλες ακραίες, άλλες μετριοπαθείς κι άλλες, που θεωρούν πως όλα αυτά, που γίνονται γυρίζουν τους ένστολους, πολλά χρόνια πίσω, όταν ακόμη η ΕΛΑΣ ήταν ραμμένη και φτιαγμένη για έξω από τα Πανεπιστήμια και συχνά μακριά από την κοινωνία.  

  • «Είμαστε αστυνομικοί κι έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε τους πολίτες. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε έξω και να στρέφεται όλος ο κόσμος εναντίον μας, γιατί κάποιοι δεν τιμούν τον ρόλο τους. Πέρασε πολύς καιρός για να εμπιστευτεί ο πολίτης την Αστυνομία και τώρα μας γυρίζουν σ’ άλλες εποχές. Δεν μας εκφράζουν αυτά, που συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη. Υπάρχουν διαδικασίες για όποιον δεν μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο κανόνων. Αλλιώς, θα το βρούμε μπροστά μας, όπως συνέβη χθες με τον βίαιο τραυματισμό του συναδέλφου μας. Υπάρχουν νόμοι και κανόνες, τους οποίους οφείλουμε ν΄ ακολουθούμε ώστε να μην ενισχύονται ακραίες συμπεριφορές».

Όπως μας εξήγησαν, ο πρώην υπουργός Νίκος Τόσκας γνώριζε το θέμα και προσπάθησε ν’ απομονώσει τέτοια κρούσματα και συμπεριφορές, αλλά η τραγωδία στο Μάτι ήταν η αιτία, για να μην ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια.

  • «Ήρθε κόσμος ανεκπαίδευτος στην ΕΛΑΣ. Είμαστε οικογενειάρχες και ξέρουμε τι σημαίνει να μεγαλώνεις παιδιά. Ξέρουμε πως δεν μπορείς να τα εγκλωβίσεις συνέχεια στο σπίτι. Όμως, πληρώνουμε τα λάθη της ηγεσίας. Αυτοί είναι οι υπαίτιοι και στο τέλος κατηγορεί ο κόσμος και στρέφεται σ’ εμάς», μας ανέφερε αστυνομικός, με μακρά θητεία σε διάφορα πόστα, που υπηρετεί στα βόρεια προάστια.

«Μη νομίζετε ότι όλοι επικροτούμε αυτήν την κατάσταση. Αν δεν αλλάξει κάτι και πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, θα χαλάσει ο κόσμος. Το ξέρουν κι η κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη, αλλά εμείς τελικά θα πληρώσουμε τη νύφη», μας ανέφερε άλλο στέλεχος της ΕΛΑΣ.

Οι αντίθετες απόψεις

Ο διχασμός στους κόλπους της αστυνομίας είναι εμφανής και από τις δηλώσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αστυνομικών.

Ο Σπήλιος Κρικέτος, γ.γ. αστυνομικών υπαλλήλων Δυτικής Αττικής καταδίκασε τη συμπεριφορά των συναδέλφων του και ζήτησε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να λάβει άμεσα μέτρα. «Δεν ξυλοκοπούμε τον κόσμο μέσα στις πλατείες, τα υπόλοιπα είναι για να κουβεντιάζουμε.

Ολα τα υπόλοιπα που ακούγονται είναι περιττά, καταδικαστέα και μας ντροπιάζουν» είπε ο κ. Κρικέτος και πρόσθεσε: «Αν η ηγεσία δεν πάρει μέτρα άμεσα θα έχουμε κι άλλα τέτοια περιστατικά με ανυπολόγιστες συνέπειες».

Έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:

  • «Για να τελειώνουμε, ο αστυνομικός υπερασπίζεται, στέκεται δίπλα στον πολίτη, δεν τον ξυλοκοπά. Αν θέλουν να συλλάβουν κάποιον, τον συλλαμβάνουν και τελειώνει εκεί».

Ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους ο κ. Κρικέτος δεν «μάσησε» τα λόγια του και είπε:

  • «Οσοι δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο τους, δεν έχουν θέση στο σώμα, δεν έχουν θέση στην Αστυνομία. Μας ντροπιάζουν στην κοινωνία, έχουμε παιδιά, οικογένειες, φίλους… Φτάνει. Αυτές οι εικόνες ντροπιάζουν τον αστυνομικό. Γυρνάμε δεκαετίες πίσω» τόνισε ο γ.γ. των αστυνομικών υπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Διαμετρικά αντίθετος με την σαφή καταδίκη της χρήσης πτυσσόμενου μεταλλικού γκλοπ από αστυνομικούς στην οποία προχώρησε άμεσα ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής Σπήλιος Κρικέτος, εμφανίστηκε ο συνδικαλιστής Στράτος Μπαλάσκας, κάνοντας λόγο για «άλλο συνάδελφο συνδικαλιστή, που διατύπωσε δικές του απόψεις».

  • Η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών, σε ανακοίνωση παίρνει σαφή απόσταση από όσα συνέβησαν την Κυριακή στη Ν. Σμύρνη ενώ αφήνει έκθετη την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας και συγκεκριμένα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τονίζεται στην ανακοίνωση:

«Προκειμένου η κυβέρνηση να υλοποιήσει την κατασταλτική και χωρίς προηγούμενο αυταρχική της πολιτική, μας τοποθετεί ακραία απέναντι από τους πολίτες σε μια περίοδο που οι κοινωνικές ισορροπίες είναι συν της άλλης επισφαλείς, λόγω και του παρατεταμένου εγκλεισμού. Μάλιστα, ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες, που πρόσφατα στελεχώθηκαν με ανεκπαίδευτο προσωπικό και όπως ποτέ άλλοτε ενισχύθηκαν σε βάρος των Τμημάτων, έχουν προσανατολιστεί, με άνωθεν εντολές σε αχρείαστη και υπέρμετρη καταστολή, με επακόλουθα πολλές φορές αυθαίρετες πράξεις που η ευθύνη τους βαραίνει την ηγεσία, τα επιχειρήματα της οποίας δεν πείθουν κανένα».

«Οι μέρες που διανύουμε είναι κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά ζοφερές. Η αυταρχικοποίηση δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά αντίθετα το επιτείνει. Ήδη τα μεθοδευμένα σε απαξίωση Α.Τ. με ελάχιστο προσωπικό αλλά και τα επιτελεία είναι επιβαρυμένα με φυλάξεις κυβερνητικών στόχων. Με όλα αυτά θα μας οδηγήσουν η μισή αστυνομία να φυλάει την άλλη μισή», προσθέτει.

Σημειώνει επίσης, ότι: «Δουλειά μας είναι υπηρετούμε το Σύνταγμα και τους Νόμους. Δουλειά του Έλληνα αστυνομικού είναι να είναι ταγμένος απέναντι στο έγκλημα και αποδεχόμαστε όλους τους κινδύνους που ο ρόλος μας εγκυμονεί. Δεν είναι δουλειά μας όμως να διακινδυνεύουμε έτι περαιτέρω και να χρησιμοποιούμαστε ως εργαλείο όξυνσης της κοινωνικής έντασης, για να καλύψουμε τις παταγώδεις κυβερνητικές αποτυχίες».

Υπογραμμίζει πως: «Τη λύση δεν μπορούμε να τη δώσουμε εμείς σε προβλήματα που μόνο πολιτικά μπορούν να λυθούν. Δυστυχώς, ούτε η φυσική αλλά ούτε και η πολιτική ηγεσία ασχολείται ουσιαστικά με την ασφάλειά μας και δεν εγγυάται την προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας και αυτής των πολιτών, αντιθέτως με τις επιλογές τους, τη θέτουν σε κίνδυνο».

«Η δημοκρατία που οφείλουμε με σθένος να προασπίζουμε, δεν αποτελεί περιεχόμενο αστυνομικής επιχείρησης, αλλά διαδικασία συνεχούς εμπέδωσης της», καταλήγει.

Η Νέα Σμύρνη…

Η αυθαίρετη και απρόκλητη αστυνομική βία την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη ξεχείλισε το ποτήρι και έφερε τη μεγάλη διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη αλλά και τα επεισόδια που ακολούθησαν τα οποία σημάδεψαν την ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων πολιτών.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ συνιστά ψυχραιμία αλλά ας αναλογιστεί κάποιος από που προέρχονται οι τελευταίες ακραίες αντιδράσεις όταν:

  • πάνοπλοι αστυνομικοί έμπαιναν ξημερώματα σε προσφυγικές καταλήψεις και έσερναν έξω οικογένειες,
  • το Λιμενικό επαναπροωθούσε βάρκες γεμάτες τρομαγμένους ανθρώπους,
  • την εισβολή και τον ξυλοδαρμό στο σπίτι του Ινδαρέ
  • το ξεγύμνωμα περαστικών,
  • τον Βασίλη Μάγγο
  • τον καθηγητή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στον οποίο απαγορεύτηκε να αφήσει ένα λουλούδι
  • το κυνηγητό σε διαδηλωτές με τις αύρες, τα χημικά και τις εφόδους της ομάδας “Δραση” με μηχανάκια σε διαδηλώσεις
  • τις προσαγωγές 14χρονων
  • τον 29χρονο που ξυλοκοπήθηκε απρόκλητα με μεταλλικά γκλοπ
  • τη βία που δείχνουν τα βίντεο στα στενά της Νέας Σμύρνης

Για αυτά τα περιστατικά όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός, και ειδικά για κάποια βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και αφορούν στη συμπεριφορά των αστυνομικών, καθώς και καταγγελίες για βία, θα γίνει μια συνολική αποτίμηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων ήταν οι ενδεδειγμένες συνολικά.

Επίσης για την υπόθεση του αναίτιου ξυλοδαρμού είναι σε εξέλιξη ΕΔΕ και προκαταρκτική έρευνα με εντολή εισαγγελέα ενώ ο εν λόγω αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Όλα τα προηγούμενα αλλά και η πανθομολογούμενη αλλαγή στάσης της αστυνομίας που εκπορεύεται από την πολιτική ηγεσία της αλλά και από αποφάσεις που παραπέμπουν σε ενίσχυση της αστυνομοκρατίας (βλέπε Πανεπιστήμια) έχουν προκαλέσει μια μεγάλη ρωγμή στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των αστυνομικών και του απλού πολίτη.

  • Η αποκατάσταση δεν θα είναι απλή υπόθεση και ίσως χρειάζονται ρηξικέλευθες λύσεις και προτάσεις όπως αυτή του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ο οποίος έκανε την εξής ανάρτηση:

Πρώτο μέτρο εκτόνωσης της έντασης θα πρέπει να είναι η διάλυση της ομάδας ”Δράση”, όπως έκανα το 2015 – τότε ομάδα ”Δέλτα”», αναφέρει ο κ. Τόσκας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Πηγή: libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)