Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Εμβολιασμός: Η Ελλάδα έχασε πάνω από 6.500 δόσεις - Η έκθεση του ECDC

Εμβολιασμός: Η Ελλάδα έχασε πάνω από 6.500 δόσεις - Η έκθεση του ECDC

 Του Παύλου Μαργαρίτη

Περισσότερες από 6.000 δόσεις εμβολίων έχουν χαθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του ECDC για τον εμβολιασμό στην Ευρώπη.

Σημαντικά ευρήματα για τον εν εξελίξει εμβολιασμό κατά της Covid-19 στην Ελλάδα περιλαμβάνει έρευνα που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ως προς την υλοποίηση των εκστρατειών στις χώρες της Ευρώπης και τις προκλήσεις που αυτές αντιμετωπίζουν.

Το 96% των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, περιλαμβανομένης της χώρας μας, αναγνώρισαν ως κυριότερο πρόβλημα την έλλειψη αρκούντων δόσεων των εμβολίων. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ECDC, η Ελλάδα έχει παραλάβει 1.981.980 δόσεις, ενώ έχει ήδη χρησιμοποιήσει τις 1.603.916.

Η αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο παραδόσεων των εμβολίων οδηγεί, εκ των πραγμάτων, στην ανάγκη τροποποίησης της προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό, ζήτημα το οποίο επίσης κλήθηκαν να διαχειριστούν οι ελληνικές αρχές, όπως αναφέρεται.

Ένας άλλος βασικός τομέας στον οποίο οι χώρες της γηραιάς ηπείρου αντιμετωπίζουν προκλήσεις είναι η εφοδιαστική αλυσίδα και οι υποδομές. Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισές από τις χώρες που ανταποκρίθηκαν σε σχετικό ερώτημα, συμπεριέλαβαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τη σπατάλη αδιάθετων εμβολίων (π.χ. ανοιχτά φιαλίδια για τα οποία δεν υπάρχει ραντεβού «αναπλήρωσης»).

Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 29 Μαρτίου, η Ελλάδα εμβολιάζει τα σώματα ασφαλείας για να αποφύγει τη σπατάλη δόσεων, ωστόσο η χώρα μας καταγράφει μία μέση σπατάλη δόσεων του εμβολίου της τάξης του 0,4%, ποσοστό όχι αμελητέο, δεδομένης της κατάστασης. Από την αναγωγή των δεδομένων, προκύπτει πως περίπου 6.500 δόσεις εμβολίου έχουν απορριφθεί, λόγω δυσχερειών στον μηχανισμό αναπλήρωσης, που όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, στο εξής θα περιλαμβάνει και τους εκπαιδευτικούς.

Και μπορεί οι εμφανιζόμενες, κατά τα παραπάνω, απώλειες δόσεων να είναι λίγες, σε σχέση με το σύνολο, είναι όμως αρκετές συγκριτικά με τις ανάγκες. Επισημαίνεται πως η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την αξιοποίηση κάθε «χαμένης» δόσης ανά εμβολιαστικό κέντρο, που θα απορροφά κάθε δυνητική απώλεια, πλην του μηχανισμού που ανακατευθύνει εμβόλια στον στρατό και την ΕΛ.ΑΣ., παράλειψη που θα πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό, υπό το φως των παραπάνω στοιχείων.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως κατά το ECDC η δυνατότητα εμβολιασμού μόνο σε κέντρα εμβολιασμού περιορίζει τη δυνατότητα ατόμων με κινητικές αναπηρίες να προσέλθουν στα ραντεβού, ζήτημα που κατεγράφη πως αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Εσθονία και η Λετονία.

  • Δείτε ολόκληρη τη δημοσίευση του ECDC για τις προκλήσεις και τις καλές πρακτικές γύρω από τον εμβολιασμό σε Ε.Ε. και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)