Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Γερμανία: Επεισόδια έξω από το κοινοβούλιο για να νέα μέτρα κατά του κορονοϊού

Γερμανία: Επεισόδια έξω από το κοινοβούλιο για να νέα μέτρα κατά του κορονοϊού

 

 

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τα νέα περιοριστικά μέτρα που υπερψηφίστηκαν στο γερμανικό κοινοβούλιο. 

Επεισόδια σημειώνονται έξω από το γερμανικό κοινοβούλιο, με διαδηλωτές να συγκρούονται με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις.  

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τα νέα περιοριστικά μέτρα που υπερψηφίστηκαν στο γερμανικό κοινοβούλιο προκειμένου να αποκοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, την ώρα που τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα κορυφώνονται ξανά, φθάνοντας τα 24.000. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, εάν η διαδήλωση δεν καταστεί δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο, θα πρέπει να διαλυθεί.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για να επιτύχει ταχύτερη απόκρουση του τρίτου κύματος, αφαίρεσε -μέσω νόμου που πέρασε- από τα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας τη δυνατότητας έγκρισης ή μη των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις. 

Ετοιμάζεται, δε, να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσουν τα σχολεία, εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται. 

Εγκρίθηκε από την Bundestag το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για την πανδημία

Με 342 ψήφους υπέρ, 250 κατά και 64 αποχές, εγκρίθηκε πριν από λίγο από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο το «φρένο έκτακτης ανάγκης», το οποίο προβλέπει την αυτόματη επιβολή μέτρων περιορισμού όπου ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών.

Η ρύθμιση αναμένεται να εγκριθεί αύριο και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προστέθηκε στη νομοθεσία περί προστασίας από μεταδιδόμενα νοσήματα, μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (22:00-5:00), η αναστολή λειτουργίας της εστίασης και η λειτουργία των καταστημάτων με το σύστημα «click & collect», ενεργοποιούνται όταν ο δείκτης υπερβεί το 100, ενώ εάν ξεπεράσει και το όριο των 165 κρουσμάτων, η λειτουργία των σχολείων γίνεται μόνο με τηλεκπαίδευση.

Στόχος της ρύθμισης ήταν να αντιμετωπιστεί η αδυναμία συντονισμού που διαπιστώθηκε μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έπρεπε κάθε φορά να ληφθούν στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στην Bundestag, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Ραλφ Μπρίνκχάους έκανε λόγο για ψήφο που αφορά τις ζωές των ανθρώπων. «Υπερψηφίστε για τη ζωή μας!», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν διευκρίνισε ότι «φρένο έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να φρενάρουμε από πιο νωρίς και όχι όταν πλέον είναι πολύ αργά».

Οι κυριότερες αντιδράσεις προήλθαν από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP) οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη η οποία να αποδεικνύει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα οδηγεί σε περιορισμό του αριθμού των κρουσμάτων και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά και από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), που επικεντρώνει την επιχειρηματολογία της στο ζήτημα του περιορισμού των ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναγκάστηκε σήμερα να διακόψει πολλές φορές τη συνεδρίαση προκειμένου είτε να επισημάνει στους βουλευτές την υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας είτε να επαναφέρει τους ομιλητές στο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)