Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Κλειστά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα - Παραμένει η απαγόρευση μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο

Κλειστά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα - Παραμένει η απαγόρευση μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο

 Κλειστά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών η οποία συνεδρίασε εκ νέου το απόγευμα της Παρασκευής, με αντικείμενο τα εν ισχύ μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στις επιβαρυμένες περιοχές της χώρας. Η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Αρχικά, το άνοιγμα της αγοράς είχε ανακοινωθεί ως οριζόντιο μέτρο, ωστόσο τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται πως άλλαξαν τη γνώμη των επιστημόνων, οι οποίοι συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με το Υπουργό Υγείας, Βασ. Κικίλια.

Στις ίδιες περιοχές θα υπάρξει ακόμη ένα «πισωγύρισμα» σε σχέση με τη «μίνι» χαλάρωση του lockdown για άλλους νομούς αφού παραμείνει, τελικά, και η απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο, σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.

Επιπλέον, οι ειδικοί τόνισαν στο iEidiseis ότι ζήτησαν τη διενέργεια εκτεταμένων τεστ στους εργασιακούς χώρους, με τη σχετική συζήτηση να βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και πολύ αργά το βράδυ.

Ωστόσο, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και επιβάλλεται να απαντηθούν:

Τι άλλαξε από χθες για τις συγκεκριμένες περιοχές; Η διασπορά του κορονοϊού και το μέγεθος του προβλήματος δεν αποτελεί συνθήκη λίγων ωρών αλλά υπάρχουν στοιχεία και πολύ περισσότερο ενδείξεις για το πού πάει μια κατάσταση εδώ και μέρες. 

Στην ενημέρωση της Παρασκευής, για παράδειγμα, ανακαλύφθηκε το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης με τα 2.000 ενεργά κρούσματα στην πόλη και 3.776 στην περιφέρεια, ενώ σε 6.971 ανέρχονται τα «ενεργά και τα εν δυνάμει πιθανά κρούσματα» στην Π.Ε. (βλ. παρακάτω). Η Κοζάνη και η Αχαΐα που «βράζουν» εδώ και μέρες δεν μπορούσαν εξ αρχής να εξαιρεθούν;

Το «καμπανάκι» Χαρδαλιά

Επισημαίνεται πως ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την αποψινή ενημέρωση για την πανδημία, είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επιδημιολογική εικόνα των παραπάνω περιοχών χαρακτηρίζοντας τη «ιδιαίτερα ανησυχητική».

«Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από την διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1.771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα, δηλαδή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κλινικά συμπτώματα. Και την ίδια στιγμή, η κατάσταση στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID στην Κοζάνη είναι οριακή.

Επιπλέον, κατά το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 57,56%. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής λόγω αυξημένης μετακίνησης μεταξύ των Νομών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στον Δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στον Δήμο Σερβίων, ενώ χτες σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στην Σιάτιστα Κοζάνης, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο εξωπραγματικό 13,2%», ανέφερε σχετικά ο ίδιος.

Αναφερόμενος, έπειτα, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός δήλωσε πως «αυτή την στιγμή έχει 3.776 ενεργά κρούσματα, το 89,74% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7.250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα.

Άρα στην Περιφερειακή Ενότητα υπάρχουν 6.971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα. Επιπρόσθετα, τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο δεκαήμερο. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στο Δήμο Δέλτα, 67,78% στο Δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στο Δήμο Λαγκαδά, 43,95% στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και 335% στο Δήμο Χαλκηδόνας».

«Επιπλέον», συνέχισε, «η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID.

Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1.062. Εάν στην παραπάνω εικόνα προσθέσουμε τα σημερινά στοιχεία και τρέχοντας τα στατιστικά μοντέλα, η κατάσταση μάς ανησυχεί ιδιαίτερα», ανέφερε, και πρόσθεσε:

  • «Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα είχαμε 350 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ-COVID αγγίζει το 90%, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας για το μήνα Μάρτιο, αυξήθηκαν κατά 270,97%.
  • Ενώ στην Αχαΐα έχουμε σήμερα 141 νέα κρούσματα, με τις νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα Νοσοκομεία της Αχαΐας για το Μάρτιο, δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου, να έχουν αυξηθεί κατά 164,29%.
  • Και στην Κοζάνη, τα νέα κρούσματα είναι 94 και ο αριθμός των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες στο Νοσοκομείο Κοζάνης για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου μέχρι και εχθές, παρουσιάζει αύξηση κατά 221,43%».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την παραμικρή επιδημιολογική επιβάρυνση και κάνουμε έκκληση, παράκληση για αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων προστασίας», κατέληξε ο επικεφαλής της ΓΓΠΠ στη σχετική τοποθέτησή του.

Σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα και η πίεση του ΕΣΥ

Για σχετική σταθεροποίηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, αλλά σε υψηλά επίπεδα, μίλησε νωρίτερα η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 27.000, με τα μισά εξ αυτών να βρίσκονται στην Αττική, ενώ άλλα 2.000 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, όπου οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά 28%. Συνολικά, την τελευταία εβδομάδα, ανακοινώθηκαν 19.000 νέα περιστατικά του ιού, ενώ η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 6,8%.

Παράλληλα, το μέλος της Επιτροπής των ειδικών προειδοποίησε πως ενώ η υγειονομική κρίση στη Ν. Ελλάδα δείχνει τάσεις σταθεροποίησης, στη Β. Ελλάδα, και κυρίως στη Μακεδονία, τα κρούσματα αυξάνονται. Επιπλέον, ανοδική τάση καταγράφηκε και σε νησιωτικές περιοχές, τη Ρόδο, τις Σποράδες και αλλού.

Αναφορικά με την κατάσταση του ΕΣΥ, η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία επίσης φαίνεται πως σταθεροποιούνται αν και «μέρες όπως η χθεσινή μας ξάφνιασαν με περισσότερες από 500 εισαγωγές». Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό, στην επικράτεια, ανέρχονται σε 5.000, συνέχισε, προσθέτοντας πως η σταθεροποίηση των εισαγωγών θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης στις ΜΕΘ, η οποία θα ακολουθήσει 2 -3 εβδομάδες αργότερα. Σε αυτό το σημείο η καθηγήτρια δήλωσε περήφανη για το επίπεδο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της χώρας που δίνει αυτή τη δύσκολη μάχη, συμπληρώνοντας πως έχει «αρκετό δρόμο», ακόμα, «να διανύσει».

Ενόψει, δε, της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων για τα Σαββατοκύριακα, για την άσκηση, και του ανοίγματος του λιανεμπορίου, από τη Δευτέρα, η κ. Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση να μην εκληφθούν οι παρεμβάσεις αυτές ως «χαλάρωση».

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

3.080 από τα 56.903 τεστ (19.049 μοριακά και 37.854 rapid) που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο ήταν θετικά στον κορονοϊό, σύμφωνα με την αποψινή (2/4) ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως η ημερήσια θετικότητα είναι βελτιωμένη, συγκριτικά με χθες, καθώς «κατέβηκε» στο 5,41% έναντι 6,46% την Πέμπτη.

Από κρούσματα του 24ωρου, τα 1.383 εντοπίζονται στην Αττική, 350 είναι από τη Θεσσαλονίκη, ενώ 141 προέρχονται από την Αχαΐα.

Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 72 νέους θανάτους ασθενών με Covid. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 8.232 θάνατοι συνολικά.

Τέλος, οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 753, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας την Πέμπτη ήταν 562 (ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 465 ασθενείς).

  • Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της αποψινής επιδημιολογικής έκθεσης εδώ.
Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)