Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Self test: Στις 7 Απριλίου στα φαρμακεία - Θα τα λάβουν πρώτα μαθητές και εκπαιδευτικοί

Self test: Στις 7 Απριλίου στα φαρμακεία - Θα τα λάβουν πρώτα μαθητές και εκπαιδευτικοί

 

Τα self test θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα τα λάβουν πρώτα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Πώς τα παίρνουν και τι γίνεται αν βγει θετικό αποτέλεσμα.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την διάθεση των self test στα φαρμακεία, καθώς θα διατίθενται δωρεάν από την Τετάρτη 7 Απριλίου, ενώ το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα έχουν εφοδιαστεί επαρκώς περίπου 11.000 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, έδωσε σαφείς διευκρινίσεις και τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς θα τα λάβουν πρώτοι.

«Αρχικά θα δοθούν σε ηλικίες 16-18 ετών, δηλαδή σε μαθητές Λυκείων και στους εκπαιδευτικούς και ύστερα σε παραγωγικές ηλικίες 18 έως 64 ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας.

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη 7 Απριλίου και έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες. Τα self test θα βρίσκονται σε δύο αποθήκες σε Αττική και Θεσσαλονίκη από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρείες, και μετά θα μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες, ενώ στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία στην Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα/ Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία, επισημαίνονται τα εξής:

  • Θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
  • Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Δείτε ΕΔΩ πώς κάνουμε self test - Όλα τα βήματα

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)