Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Και φταίνε και ενοχοποιούν τον απλό άνθρωπο- Τι λέει η Έκθεση του ΠΟΥ για τον κορονοϊό!

Βασίλης Σκουρής
Του Βασίλη Σκουρή

«Η πανδημία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», επισημαίνει το πόρισμα επιτροπής που είχε ως επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας και την πρώην πρόεδρο της Λιβερίας.

Ως μια «καταστροφή» που «θα μπορούσε να αποφευχθεί και δεν χρειαζόταν να κοστίσει εκατομμύρια ζωές, εάν η παγκόσμια κοινότητα είχε αντιδράσει πιο γρήγορα», χαρακτηρίζει την πανδημία του κορονοϊού και τη διαχείρισή της, η επιτροπή που συγκρότησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ανεξάρτητη αρχή εμπειρογνωμώνων και προσωπικοτήτων υψηλού κύρους, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας και την πρώην πρόεδρο της Λιβερίας, επιρρίπτει ευθύνες προς πολλές κατευθύνσεις.

«Υπάρχουν πολλές επιστημονικές επισημάνσεις για προηγούμενες κρίσεις υγείας, που περιλαμβάνουν συστάσεις. Ωστόσο, παραμένουν σκονισμένες στα υπόγεια του ΟΗΕ και στα ράφια των κυβερνήσεων», επισημαίνει, μεταξύ των άλλων η Έκθεση, ενώ αναφέρει: «Η πανδημία του κορονοϊού ήταν μια καταστροφή που μπορούσε να αποφευχθεί και δεν χρειαζόταν να κοστίσει εκατομμύρια ζωές, εάν η παγκόσμια κοινότητα είχε αντιδράσει πιο γρήγορα»!

Η Έκθεση της επιτροπής είναι κόλαφος για τους παγκόσμιους ηγέτες, καθώς επισημαίνεται πως «η παγκόσμια πολιτική ηγεσία ήταν απούσα», αλλά και ότι το σύστημα συναγερμού ήταν πολύ αργό και πολύ αδύναμο, ενώ η προετοιμασία υπήρξε ασυνεπής και υποχρηματοδοτούμενη, ο ΠΟΥ ήταν ανεπαρκής! «Οι περισσότερες χώρες του κόσμου δεν ήταν προετοιμασμένες για πανδημία», αναφέρεται, ενώ τονίζεται πως η κατάσταση επιδεινώθηκε και εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και του εθνικισμό!

«Η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα θα μπορούσε να είχε προληφθεί», είναι η εκτίμηση της επιτροπής, ενώ δίνεται έμφαση στο να στηρίξουν οι πλούσιες χώρες των εμβολιασμό των φτωχών. Να δεσμευτούν οι πλούσιες χώρες για ένα δισεκατομμύριο δόσεις έως το φθινόπωρο και για άλλες τόσες έως του χρόνου τέτοια εποχή. Οι G-7, μάλιστα, να πληρώσουν το 60% και οι G-20 το άλλο 40%!

Πόσο πιθανό το βρίσκεται;

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)