Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Κώστας Καρβουναρίδης: Ολυμπιακοί Αγώνες – Οι χρυσές διαπιστεύσεις

Κώστας Καρβουναρίδης: Ολυμπιακοί Αγώνες – Οι χρυσές διαπιστεύσεις

Κώστας Καρβουναρίδης

 
 
 
Η μεγάλη ιστορική αντιπαλότητα μεταξύ των γειτόνων Ουρουγουάης και Αργεντινής έχει τις ρίζες του στις ιστορικές μονομαχίες τους, στο ολυμπιακό τουρνουά του Άμστερνταμ, το 1928.

Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι μόνο το όνειρο κάθε αθλητή. Είναι και η επιδίωξη κάθε παγκόσμιας ομοσπονδίας αθλημάτων, που διεκδικούν μεγαλύτερη δημοφιλία.

Στις δεκαπέντε ημέρες που διεξάγονται οι Αγώνες, εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκόσμια πρωταθλήματα τριάντα δύο αθλημάτων. Όλα τελούν υπό την ομπρέλα της ΔΟΕ, αλλά υπεύθυνη για καθεμία επιμέρους διοργάνωση, είναι η οικεία ομοσπονδία του αθλήματος.

Προφανώς, κάθε άθλημα έχει τη δική του ιστορία, που λίγο – πολύ, συνδέεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο στίβος, η κολύμβηση, η ενόργανη γυμναστική, η πάλη είναι αθλήματα που, για διαφορετικούς λόγους ξεχωρίζουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τα ομαδικά σπορ ξεχωρίζει το μπάσκετ, το βόλεϊ και το πόλο.

Το ποδόσφαιρο, μπορεί να έχει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο των Ολυμπιακών Αγώνων έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη ανάπτυξη του αθλήματος.

H Εθνική Ομάδα της Ουρουγουάης απέκτησε τη φήμη της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924, στο Παρίσι. Η μεγάλη ιστορική αντιπαλότητα μεταξύ των γειτόνων Ουρουγουάης και Αργεντινής έχει τις ρίζες του στις ιστορικές μονομαχίες τους, στο ολυμπιακό τουρνουά του Άμστερνταμ, το 1928. Επομένως, η συμβολή των Ολυμπιακών Αγώνων στη διάδοση του ποδοσφαίρου και στην προβολή και των Παγκόσμιων Κυπέλλων ήταν πολύ σημαντική.

Τα «μικρότερα» αθλήματα

Σήμερα, χάρη και στην τηλεόραση, η συμβολή των Ολυμπιακών Αγώνων στην προβολή των λεγόμενων «μικρότερων» αθλημάτων είναι καθοριστική. Γι’ αυτό, οι παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τη ΔΟΕ να τα εντάξει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Η διαδικασία ένταξης απαιτεί μακροχρόνια συστηματική προσπάθεια, με τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις.

Μεταξύ των βασικών τυπικών προϋποθέσεων είναι η συνδρομή μεγάλου αριθμού εθνικών ομοσπονδιών του αθλήματος. Επιπλέον, η διεθνής ομοσπονδία που διεκδικεί την είσοδό της στους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλει να δηλώσει ότι αποδέχεται μία σειρά κανόνων, όπως η Ολυμπιακή Χάρτα και ο κανονισμός και ο κώδικας δεοντολογίας της WADA, δηλαδή του παγκόσμιου οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Προφανώς, όμως, εκείνο που μετράει πιο πολύ, στην τελική απόφαση είναι οι ουσιαστικές προϋποθέσεις. Κάθε ομοσπονδία καλείται να αποδείξει ότι είναι ικανή να της φέρει έναν ικανοποιητικό αριθμό νέων «πελατών», δηλαδή, νέων φιλάθλων, που χάρη στο άθλημα θα παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σερφάροντας…

Για παράδειγμα, η ομοσπονδία σέρφινγκ για να πείσει τη ΔΟΕ να τη δεχθεί στους Αγώνες, εκμεταλλεύτηκε την επιθυμία των «Αθανάτων», να ανοίξουν την… ολυμπιακή αγορά στις νέες ηλικίες. Η καμπάνια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σέρφινγκ στηρίχθηκε στο ενδιαφέρον που δείχνουν οι νέοι άνθρωποι για το σέρφινγκ και ως αποδεικτικό υλικό χρησιμοποιήθηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ΔΟΕ πείστηκε και στους αγώνες του Τόκυο περιλαμβάνεται για πρώτη φορά το σέρφινγκ. Το σερφάρισμα των νέων στα ΜΚΔ βοήθησε το σέρφινγκ να πάρει τη χρυσή διαπίστευση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μεγάλη σημασία, ως προς την επιλογή της σωστής στιγμής έχει και ο τόπος διεξαγωγής των αγώνων. Η συγκυρία της διοργάνωσης στο Τόκυο, ευνόησε το εθνικό άθλημα της Ιαπωνίας, το Καράτε, που επίσης, για πρώτη φορά θα κάνει την εμφάνισή του, στην κορυφαία αθλητική διοργάνωσης. Το Ταεκβοντό, ένα εντυπωσιακό αγώνισμα κορεατικής προέλευσης, εντάχθηκε ως άθλημα επίδειξης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ, το 1988.

Προφανώς, οι Δημόσιες Σχέσεις σε αυτή την κατεύθυνση παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η αντίληψη των πολιτικών και οικονομικών κατευθύνσεων της Επιτροπής των Αθανάτων και η αντίστοιχη δημιουργία ενός δικτύου επαφών με τους ανθρώπους – κλειδιά στη διαδικασία αυτή είναι, ίσως, πιο σημαντική από οποιαδήποτε άλλη τυπική ή ουσιαστική προδιαγραφή.

Τεράστια οφέλη

Τα οφέλη της χρυσής διαπίστευσης, δηλαδή της ένταξης ενός αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πολλά και μακροπρόθεσμα. Εκτός από το μέρισμα από τα κέρδη των Αγώνων, η δημοφιλία κάθε αθλήματος αυξάνεται εντυπωσιακά. Μία έρευνα της εταιρείας αθλητικών συμβούλων Nielsen Sports, κατέδειξε ότι η ένταξη του Ράγκμπι 7Χ7 στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, το 2016 αύξησε τον αριθμό των θεατών του αθλήματος στις βασικές χώρες όπου παίζεται το συγκεκριμένο άθλημα (Γαλλία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Γερμανία και ΗΠΑ) κατά 16,83 εκ. Αντίστοιχα τα έσοδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ράγκμπι7Χ7 από τα εμπορικά δικαιώματα των διοργανώσεων, που τελούσαν υπό την αιγίδα της, αυξήθηκαν κατά 33%.

Και αν το ράγκμπι 7Χ7 είναι ένα άθλημα για φτωχούς, οι αριθμοί αυτοί δεν αφήνουν αδιάφορες ούτε τις ομοσπονδίες των πιο «ευγενών» αθλημάτων. Για παράδειγμα, το γκολφ, τα καταφέρνει μία χαρά και χωρίς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς τα έσοδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γκολφ, από τηλεοπτικά δικαιώματα φτάνουν το 1,2 δισ. – 1,5 δισ. Δολάρια ετησίως και από χορηγίες τα425 εκ. Δολάρια. Παρόλα αυτά, η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος επέμεινε και τελικά κατάφερε να επανεντάξει το γκολφ στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, το 2016, για πρώτη φορά μετά από το 1904. Χάρη στην επιστροφή αυτή, τα επίσημα μέλη - αθλητές του γκολφ αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 39%.

Για τους φιλάθλους, οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι και βαρετοί. Τις επίσημες διοργανώσεις των διαφόρων αθλημάτων τις παρακολουθούν οι… μυημένοι κάθε αθλήματος. Ωστόσο, όταν τα ολυμπιακά τουρνουά, δηλαδή οι διοργανώσεις που γίνονται στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, κεντρίζουν το ενδιαφέρον, μόνο γιατί περιβάλλονται από την αίγλη τους. Φαίνεται ότι το πνεύμα των Αγώνων, η διάσταση, η ιστορία και ο μύθος που τους περιβάλλει τους προσδίδει μεγαλύτερη σημασία.

Η γνώμη του υπογράφοντος είναι ότι η ΔΟΕ δε δείχνει ιδιαίτερη ζέση στην προβολή αυτών των αξιών του Ολυμπισμού. Υπάρχουν όμως, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, οι αθλητές, οι οποίοι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, γίνονται φορείς και θεματοφύλακές των αξιών και του πνεύματος των μεγάλων αυτών Αγώνων.

Ο Κώστας Καρβουναρίδης είναι Δικηγόρος – Διεθνές μάστερ αθλητικού δικαίου και μάνατζμεντ – Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών CIES– FIFA

Πηγή: ieidiseis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)