«Ελπίζω η αβάσταχτη ελαφρότητα και ο κυβερνητικός ερασιτεχνισμός στη διαχείριση της πανδημίας να μη μας οδηγήσουν σε ένα τέταρτο lockdown», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
«Γιατί αυτοί που λίγες μέρες πριν πανηγύριζαν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο ότι νίκησαν οριστικά τον κορονοϊό, είναι ικανοί να ξαναρίξουν τις ευθύνες στις δικές σας πλάτες. Στις πλάτες των πολιτών», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Και να μεταθέσουν τις δικές τους ανεπάρκειες και την αδράνεια και τις λανθασμένες εκτιμήσεις στην ατομική ευθύνη. Και να διχάσουν τους πολίτες σε μια στιγμή που η κοινωνία μα χρειάζεται εμπιστοσύνη ενότητα και αλληλεγγύη. Αλλά δεν έχουμε πια καμία αμφιβολία ούτε για τις προθέσεις ούτε για την ικανότητα του κ. Μητσοτάκη», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
«Πάντα αυτός ήτανε, τόσος είναι και τώρα. Στις πιο δύσκολες στιγμές για την ελληνική κοινωνία η έγνοια του δεν είναι πως θα αντιμετωπίσει τη πανδημία αλλά πως θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Πως θα επιβιώσει πολιτικά. Και πως θα επιβάλει μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική», εξήγησε ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δεν θα αφήσουμε να συνεχίσουν να κάνουν το ψέμα, την καταστολή, και τη διαφθορά, κανονικότητα
«Για αυτό και σήμερα από εδώ από τη Θεσσαλονίκη θέλω να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για να αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη να διχάζει και να ρημάζει την ελληνική κοινωνία. Φτάνει πια! Ως εδώ! Δεν μπορούμε να αφήσουμε, δεν πρέπει να αφήσουμε, και δεν θα αφήσουμε να συνεχίσουν να κάνουν το ψέμα, την καταστολή, και τη διαφθορά, κανονικότητα», τόνισε.
«Να απολαμβάνουν ανέμελα σαββατοκύριακα με 13.000 νεκρούς. Να διαμοιράζουν τα ιμάτια του λαού μας σε κολλητούς και ημέτερους, με απευθείας αναθέσεις. Και την ίδια στιγμή να μη κάνουν ούτε μια πρόσληψη στο ΕΣΥ.
Να τσιμεντώνουν την Ακρόπολη, να ακρωτηριάζουν τα αρχαία της Βενιζέλου, να ανέχονται -αν όχι να υποθάλπουν- ανατριχιαστικά εγκλήματα παιδεραστίας, βιασμών, κακοποίησης, βαρβαρότητας.
Να παραδίδουν τη παιδεία, την εργασία, το ασφαλιστικό στα μεγάλα συμφέροντα, να διαλύουν την εργασία, να πτωχεύουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Να παίζουν το παιγνίδι των λίγων με τις ζωές των πολλών», υπογράμμισε.
«Είναι καιρός πια, να αντιδράσουμε και να δώσουμε στο συλλογικό αγώνα, στο δικό μας αγώνα, το ρόλο πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Για να μην επιτρέψουμε στη δυστοπία που ζούμε να γίνει καθεστώς. Είναι καιρός να σπείρουμε το αύριο της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Καιρός για ασυμβίβαστο αγώνα, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη της αντίστασης και της δημοκρατίας. Την πόλη ορόσημο για την πολιτισμική, ιστορική και αγωνιστική ταυτότητα του λαού μας. Την πόλη, όμως, που εδώ και δυο χρόνια μετράει μεγάλες πληγές.
Την πόλη που δύο χρόνια πριν, έγινε το θέατρο του ψέματος, του διχασμού, της εξαπάτησης και των κούφιων υποσχέσεων. Το θυμάστε φαντάζομαι. Δύο χρόνια πριν, ο κ. Μητσοτάκης λοιδορούσε τη μεγάλη πρόοδο στα έργα πνοής για τη Θεσσαλονίκη, όπως το Μετρό, το λιμάνι και τη σιδηροδρομική διασύνδεση.
Δύο χρόνια μετά, όλα έχουν βαλτώσει. Και το μόνο με το οποίο ασχολήθηκαν ήταν η απόφαση να ξηλώσουν ένα κομμάτι από την ψυχή της πόλης, με τα αρχαία ευρήματα στο Σταθμό Βενιζέλου. Οι εθνικοί εργολάβοι πάνω από την πολιτισμική και εθνική μας ταυτότητα!
Δύο χρόνια πριν, ο κ. Μητσοτάκης χέρι-χέρι με το σκοταδιστικό κατεστημένο της πόλης, την ακροδεξιά, και τους νεοναζί, ντυνόταν μακεδονομάχος για να πολεμήσει μια Συμφωνία που έδινε δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ένα πρόβλημα που δημιούργησε η δική του παράταξη.
Σήμερα, από τη μια δηλώνει ότι τιμά τη Συμφωνία, από την άλλη όμως, σε μια επίδειξη πολιτικής δειλίας, και φαρισαϊσμού, παραπέμπει στις καλένδες τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, και εξαφανίζει το όνομά της από επίσημες ανακοινώσεις για τις συναντήσεις του με τον Ζόραν Ζάεφ.
Εκατόμβες νεκρών της Θεσσαλονίκης λόγω της ανεμελιάς και των κομματικών υπολογισμών του πρωθυπουργού
Η μικροπολιτική μιζέρια πάνω από το εθνικό συμφέρον! Και ύστερα ήρθε το χειρότερο ίσως απ’ όλα. Οι εκατόμβες των νεκρών της πόλης εξαιτίας της ανεμελιάς, και των κομματικών υπολογισμών του πρωθυπουργού. Τα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα για την είσοδο από τα βόρεια σύνορα, η εγκληματική επιλογή να μην ακούσει ούτε τον ίδιο τον Περιφερειάρχη του, τον περασμένο Οκτώβρη, έφεραν μια ανείπωτη τραγωδία στην πόλη.
Η
πόλη βίωσε έναν πολύμηνο εφιάλτη, οικογένειες έχασαν τους ανθρώπους
τους, οι εκκλήσεις των γιατρών έπεφταν στο κενό την ώρα που τα
νοσοκομεία βούλιαζαν.
Κι όμως. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη. Όλοι είναι στις θέσεις τους.
Θυμάστε τότε ποιος έφταιγε; Θυμάστε την εντολή του προπαγανδιστικού μηχανισμού της κυβέρνησης, με τα περίφημα στημένα πλάνα από συγκεκριμένες γωνίες ώστε να φαίνεται ότι οι Θεσσαλονικείς συρρέουν ανέμελοι στην παραλία, ενώ η πόλη θρηνούσε εκατόμβη νεκρών;
Φυσικά το θυμάστε. Και θυμάστε ποιο ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της χώρας ενώ η πόλη σας βίωνε την τραγωδία; Ότι εσείς φταίτε! Και σήμερα, με την Θεσσαλονίκη να καταγράφει 217% αύξηση στο ιικό φορτίο, με τον κίνδυνο μιας νέας έξαρσης να κυριεύει την πόλη και ολόκληρη τη χώρα, το μήνυμα είναι το ίδιο:
Εσείς πάλι φταίτε. Αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα. 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες έχει η χώρα, μια ευθύνη δεν υπάρχει : Η ευθύνη του πρωθυπουργού και τη κυβέρνησης. Αυτοί δε φταίνε ποτέ. Δεν φταίνε που δεν πήραν έναν μόνιμο γιατρό. Δεν φταίνε που ο κόσμος στοιβάζεται στα λεωφορεία. Δεν φταίνε που έχουν βαφτίσει τους μισούς Έλληνες ψεκασμένους και δεν μεριμνούν επί της ουσίας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού», προσέθεσε.
Και συνέχισε: «Και τα ίδια κάνουν και για την ανασφάλεια που γενικεύεται στους πολίτες. Για την έξαρση της εγκληματικότητας, ενώ αυτοί δίνουν μια στρατιά αστυνομικούς να φυλάνε περιθωριακούς δημοσιογράφους που τους λιβανίζουν. Για τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις. Για την αστυνομική βαρβαρότητα. Δεν φταίνε οι δράστες, φταίνε τα θύματα!».
«Ο τόπος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή χρειάζεται μια ηγεσία που να μπορεί να πείθει και να ενώνει το λαό. Και ο κ. Μητσοτάκης με τις παλινωδίες και τα μπρος πίσω, με την ανεμελιά της Πάρνηθας και της Ικαρίας, την ώρα που οι πολίτες τηρούσαν πολύ σκληρά μέτρα, έχει χάσει κάθε αξιοπιστία.
Και αυτό που είναι ασυγχώρητο είναι ότι επαναλαμβάνει συνέχεια τα ίδια λάθη. Όμως, σήμερα δεν είμαστε πλέον στην πρώτη φάση. Ξέρουμε τι δούλεψε, τι δεν δούλεψε, τι χρειάζεται και πώς πρέπει να κινηθούμε. Είναι ασυγχώρητο να απειλούμαστε σήμερα με την αναβίωση μιας ακόμα καταστροφής.
Μια σοβαρή και υπεύθυνη ηγεσία σήμερα οφείλει να κινείται γύρω από τρεις αρχές. Τη Λογική. Την Ενότητα. Την Ασφάλεια. Η λογική, εδράζεται στο ότι η επιστήμη μας έδωσε ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση του φονικού ιού. Το εμβόλιο», σημείωσε.
«Τρία είναι κατά τη γνώμη μου τα όπλα. Η ενίσχυση των δομών υγείας και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Η αξιοποίηση όλων των δυνατών έστω και πειραματικών φαρμακευτικών προγραμμάτων στο πεδίο της μάχης για τους βαριά νοσούντες. Και το εμβόλιο για να χτίσουμε τοίχος ανοσίας στο πληθυσμό.
Τα δύο πρώτα η κυβέρνηση επιδεικτικά τα αγνοεί. Μάλιστα, αντί να ενισχύει το ΕΣΥ σχεδιάζει εν μέσω πανδημίας το κλείσιμο και τη συγχώνευση Δημόσιων νοσοκομείων. Τη δε πρωτοβάθμια φροντίδα, ούτε που την αναγνωρίζουν. Κι όμως είναι η πιο σημαντική ασπίδα του πληθυσμού ώστε να προλάβει την εξέλιξη της νόσου. Τι μένει λοιπόν από τα όπλα; Μένει το μόνο που αναγνωρίζει η κυβέρνηση και σίγουρα το πιο ισχυρό, όσο δε προχωρά η ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου, δηλαδή το εμβόλιο.
Απέναντι στον κορονοϊό δεν αναμετρώνται 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες
Τι κάνει όμως για να μεγιστοποιήσει την επίδρασή του; Πως μια σοβαρή πολιτεία θα έπρεπε να προσπαθεί να διευρύνει τη χρήση αυτού του όπλου στον πληθυσμό; Εξηγώντας, ενημερώνοντας, καθησυχάζοντας, επιστρατεύοντας το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και επικεντρώνοντας σε αυτούς και αυτές που έχουν πραγματικό φόβο και δισταγμό για να τους πείσει ότι πρέπει να εμβολιαστούν.
Όχι με το βούρδουλα, όχι με απειλές. Αλλά με λογική, με επιχειρήματα, με ηρεμία. Να εξηγήσουμε στους πολίτες πόσο σημαντικό και αληθές είναι αυτό που λέει ο ΠΟΥ, ότι ''κανείς δεν θα είναι ασφαλής, αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς''. Να εξηγήσουμε ότι καμία κρίση και ιδιαίτερα μια υγειονομική κρίση, δε ξεπερνιέται χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη και αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.
Σε ζητήματα ζωής ή θανάτου, δεν χωρούν τιμωρίες για παραδειγματισμό. Είναι νοσηρό φαινόμενο, να διχάζεις σε μια συνθήκη όπου το παν είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη. Είναι νοσηρό να μοιράζεις λεφτά σε «φιλικά» ΜΜΕ για να κάνουν καμπάνια όχι για το σωτήριο εμβόλιο, αλλά για τον σωτήρα πρωθυπουργό.
Και ακόμη πιο νοσηρό να συνδέεις το εμβόλιο, δηλαδή τη στάση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ για τους νέους ανθρώπους, μπας και εξαγοράσεις εκλογική προτίμηση στις ηλικιακές ομάδες που είσαι πάντα δεύτερος. Για να πείσεις τους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να είσαι στοιχειωδώς αξιόπιστος.
Να υπερασπίζεσαι αξίες με σταθερότητα, ώστε να μπορείς και να τους εμπνέεις. Να τους εμπνέεις πρώτα από όλα το αίσθημα της ασφάλειας. Η ασφάλεια, που σου δίνει η εικόνα ενός κράτους που είναι εδώ στα δύσκολα. Που σου παρέχει καλά νοσοκομεία, καλές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.
Ενός κράτους που στηρίζει τους ανθρώπους που χάνουν τις δουλειές τους, που ενισχύει τον επιχειρηματία που αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί του. Για να νιώσει κάθε πολίτης από τον Έβρο ως την Κρήτη ότι απέναντι στον ιό δεν αναμετρώνται 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες, αλλά μία, ενιαία συλλογική εθνική προσπάθεια.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αποδεικνύεται απλώς ανίκανη, αλλά κι επικίνδυνη
Υπό την ευθύνη μιας πολιτείας που έχει τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά και το σχέδιο και τη βούληση να κάνει τα πάντα για να σωθούν ζωές και να μείνει όρθια η οικονομία μας. Στη θέση όλων αυτών, όμως, δυστυχώς σήμερα υπάρχουν η ανεμελιά, και η αναξιοπιστία ενός πρωθυπουργού που διαβεβαιώνει διαρκώς ότι είμαστε στο τελευταίο μίλι, ενώ διαρκώς ξαναμπαίνουμε στη λεωφόρο του φόβου.
Στη θέση όλων αυτών υπάρχει ο διχασμός και η ανασφάλεια. Από μια κυβέρνηση που η τραγική πραγματικότητα την προειδοποιεί ότι τα κάνει όλα λάθος, αλλά αυτή συνεχίζει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Και λέω χωρίς επιστροφή γιατί για να αλλάξουν προσανατολισμό, απαιτείται μια αρετή την οποία στερούνται: Πολιτική γενναιότητα.
Γενναιότητα να παραδεχτούν το λάθος. Και να ακούσουν. Αυτή η κυβέρνηση όμως δεν έχει τη διάθεση να ακούσει κανέναν, παρά μόνο αυτούς που συντηρεί για να την παινεύουν», συμπλήρωσε. «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αποδεικνύεται απλώς ανίκανη να διαχειριστεί μια τόσο κρίσιμη συνθήκη αλλά και επικίνδυνη.
Επικίνδυνη γιατί βάζει ιδεοληψίες, συμφέροντα, κέρδη, πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Αλλά και επικίνδυνη γιατί βρήκε τη πανδημία ως ευκαιρία, σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, για να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα τόσο βαθιά ταξικό και κοινωνικά άδικο, που μπροστά του θα ντρεπόταν ακόμα και η τρόικα.
Γιατί εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη:
- Συντηρεί με κρατικό χρήμα ένα ολόκληρο σύστημα διαφθοράς με στρατούς κολλητών, ημέτερων και αυλοκολάκων. Με χρήματα στα ΜΜΕ, με απευθείας αναθέσεις και κρυφές συμβάσεις με πολυεθνικές.
- Πετάει 25.000 νέες και νέους εκτός Πανεπιστημίων, για να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια.
- Ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία ακόμα και για περιοχές Natura για να κάνει business με μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων που τη στηρίζουν.
- Ρευστοποιεί την περιουσία και τα σπίτια των ελληνικών οικογενειών για χάρη των funds και των τραπεζών, με το νέο πτωχευτικό.
- Καταργεί το 8ωρο, νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες και τα σπαστά ωράρια, διαλύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ, γιατί πραγματικά υπάρχουν και χειρότερα και είναι μπροστά μας: Μας λένε έρχεται η μεγάλη ανάπτυξη. Αλλά αυτό που μας κρύβουν είναι ότι σχεδιάζουν τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, προβλέπει ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα πάμε από έλλειμα 7% σε πλεόνασμα 2%.
Δηλαδή μέσα σε 2 χρόνια 9 μονάδες
προσαρμογή, που ισοδυναμεί με 16 δισ. ευρώ. Για να καλυφθεί ένα τέτοιο
κενό, που το προβλέπουν οι ίδιοι, μας λένε ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα
λιτότητας.
Ποιον κοροϊδεύουν;
Τι απεργάζονται στο παρασκήνιο; Θα επαναλάβουν τα ίδια με το 2009 ; Που αφήσανε μια χώρα λεηλατημένη και με άδεια ταμεία; Το μόνο βέβαιο είναι ότι σχεδιάζουν να αφήσουν μεμιάς ξεκρέμαστες όλες τις ΜμΕ και τους εργαζόμενους, αίροντας όλα τα μέτρα στήριξης, από το τέλος του έτους.
Αν νομίζει ότι θα καταφέρει να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό είναι βαθιά νυχτωμένος
Και όλες τις φοροελαφρύνσεις, που τόσο καιρό μάλιστα παρουσιάζονται ως δήθεν μόνιμες και ως δήθεν διευρυνόμενες. Μας πουλάνε δήθεν επιστροφή στη κανονικότητα και στη μεγάλη ανάπτυξη, ενώ γνωρίζουν ότι έχουν βγάλει την οικονομία από τις ράγες και σχεδιάζουν την απότομη προσγείωση.
Εκτός πια κι αν άλλα υπολογίζουν, κατά τη συνήθη τακτική τους. Να υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια σε μια φοβισμένη κοινωνία, για να πάνε σε πρόωρες εκλογές, εν μέσω πανδημίας, μπας και γλιτώσουνε τη πρόσκρουση, πριν τη λαϊκή ετυμηγορία.
Αν έχει τέτοια όνειρα θερινής νύχτας ο κύριος Μητσοτάκης ένα έχω να πω: Ας το κάνει! Θα φάει τα μούτρα του. Αν νομίζει ότι θα καταφέρει να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό είναι βαθιά νυχτωμένος. Τον περιμένουμε κι εμείς και οι Έλληνες. Επειδή όμως πολλά ήταν τα ψέματα που ακούσαμε ως εδώ. Να σας πω εγώ τώρα, φίλες και φίλοι, τη δική μας αδιαμφισβήτητη αλήθεια:
- Με γεμάτα ταμεία,
- με ένα σοβαρό μαξιλάρι ασφαλείας που της αφήσαμε, περί τα 37 δισ. ευρώ,
- με πρωτόγνωρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημοσιονομικές διευκολύνσεις,
- με αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας,
- με το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της EKT στο οποίο συμπεριλήφθηκε η χώρα μας να δίνει πρωτοφανή ρευστότητα,
- με μια ισχυρή πολιτική κατεύθυνση από την Ευρώπη για επεκτατική πολιτική και κοινωνικές δαπάνες και όχι με εκβιασμούς για μέτρα λιτότητας,
η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε τεράστιες δυνατότητες να στηρίξει την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους. Τις περισσότερες δυνατότητες που είχε κάθε άλλη ελληνική κυβέρνηση από την είσοδο στο ευρώ και μετά. Έχει λοιπόν τεράστιες ευθύνες που μας έφτασε ως εδώ, ακριβώς επειδή υπήρχαν τεράστιες δυνατότητες. Τις σπατάλησε όμως στην κανονικότητα της ευνοιοκρατίας, της εξαγοράς, της διαφθοράς, της ανεμελιάς, και του νεποτισμού.
Γι’ αυτό και στις λίστες αντιμετώπισης της πανδημίας βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις, αλλά στις λίστες της διαφθοράς στις πρώτες. Το τελευταίο και ακόμα πιο μεγάλο ζήτημα, είναι οι δυνατότητες που προκύπτουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πόροι του οποίου αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.
Οι αποκαλύψεις για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο και μάλιστα ενστάσεις που είναι μόνο για την Ελλάδα απ’ όλα τα σχέδια που έχουν κατατεθεί, επιβεβαιώνουν την κριτική που έχουμε ασκήσει από την πρώτη στιγμή. Ταξική ιδιοτέλεια, κοινωνική μονομέρεια, ιδεολογική αγκύλωση, εύνοια προς τους ισχυρούς, περιφρόνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του κυβερνητικού σχεδίου, ορισμένα από τα οποία με το δικό της τρόπο επισημαίνει μέχρι και η Κομισιόν. Το σχέδιο της κυβέρνησης συντάχθηκε εν κρυπτώ, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, τόσο με τα κόμματα όσο και με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Ακόμη και η Κομισιόν άρχισε να δυσανασχετεί με τη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Είναι ένα σχέδιο που προβλέπει ότι η χρηματοδότηση του Ταμείου θα κατευθυνθεί αποκλειστικά σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, και θα αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, αφού τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια.
Με τα κριτήρια που μέχρι σήμερα δανείζουν για αυτό και δε μπορεί να περάσουν ούτε απ’ έξω από τα γκισέ τους, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας. Είναι όμως παρήγορο ότι ακόμη και η ΕΕ, ακόμη και η Κομισιόν άρχισε να δυσανασχετεί με τη στρατηγική της κυβέρνησης να τα δίνει όλα σε λίγους και εκλεχτούς, αδιαφορώντας για τη κοινωνική πλειοψηφία.
Και δεν έκρουσε το καμπανάκι μονάχα για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για το σχέδιο Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Ένα σχέδιο που με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων, έρχεται να θέσει εκ νέου σε διακινδύνευση όχι μόνο τις συντάξεις αλλά και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Αφού η ετήσια τρύπα στα αποθεματικά του δημοσίου θα ανέρχεται σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς στα δύο δισ. ευρώ.
Και το ερώτημα είναι:
Με ποιο δικαίωμα ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να κάνει μπίζνες με τα λεφτά των ασφαλισμένων; Είναι οικογενειακή του περιουσία τα λεφτά των ασφαλισμένων; Είναι από αυτά που δε δηλώνει στο πόθεν έσχες γιατί γνωρίζει ότι κανείς δε θα τον ελέγξει; Γιατί σε αυτή τη χώρα οι νόμοι ισχύουν για όλους εκτός από τον ίδιο και την οικογένειά του;
Ή μήπως θαρρεί ότι θα κάνει με το δημόσιο χρέος τα ίδια που έκανε με το χρέος της ΝΔ; Που εκτίναξε μέσα σε λίγα χρόνια κατά 120 εκατομμύρια ευρώ και έφτασε συνολικά στα 340 εκατομμύρια. Ο μεγαλύτερος μπαταχτσής της πολιτικής ιστορίας του τόπου, που του αναθέσαμε και τις τύχες της ελληνικής οικονομίας.
Μόλις τη ξαναβάλαμε σε ράγες, μόλις τη νοικοκυρέψαμε, ήρθε ο κος Μητσοτάκης να ξεκοκαλίσει ότι έχει απομείνει. Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, τώρα είναι το προφανές: Καλά τα λες, αλλά τώρα τι κάνουμε; Το πρώτο είναι η ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση της παρακμής, το συντομότερο.
Για να μη γκρεμίσουν περισσότερα. Για να μην επικρατήσει η αίσθηση της απόγνωσης και της παραίτησης σε όλη την κοινωνία. Το δεύτερο είναι να βάλουμε κάτω τα απλά, τα αυτονόητα που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα για να ζήσει καλύτερες μέρες, για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή οι σημερινές και κυρίως οι επόμενες γενιές.
Τι χρειαζόμαστε λοιπόν:
- Χρειαζόμαστε Ένα δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Που σημαίνει: Τι μπορούμε να παράγουμε. Τι θέλουμε να παράγουμε. Πώς θα το παράγουμε. Και πως θα διανέμουμε δίκαια τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι δομούμε μια οικονομία όχι γύρω από τα συμφέροντα μερικών ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, αλλά δημιουργούμε χώρο για όλους.
Το σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει χτίζει μια δυνατή οικονομία στην οποία είναι απαραίτητος ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αυτοαπασχολούμενος. Ο ροδακινοπαραγωγός από το Βελβεντό, μια startup πληροφορικής από τη Θεσσαλονίκη, ο οινοπαραγωγός από τη Χαλκιδική.
- Χρειαζόμαστε Ένα πλαίσιο ασφάλειας στην εργασία. Που σημαίνει: 8 ώρες δουλειάς τη μέρα, 35 ώρες την εβδομάδα. Συλλογικές συμβάσεις, κατώτατος μισθός αξιοπρέπειας στα 800 ευρώ, σοβαροί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δεν μπορεί η παραγωγική δραστηριότητα της χώρας να βασίζεται στο φόβο, την εξάντληση και τον καταναγκασμό. Πρέπει να νιώθει ασφάλεια ο εργαζόμενος κόσμος για να είναι πιο παραγωγικός, πιο δημιουργικός και πιο αποδοτικός.
- Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος. Που σημαίνει: Καλά νοσοκομεία. Ένα νέο ΕΣΥ, όπως το έχουμε περιγράψει αναλυτικά, με επαρκή μόνιμο προσωπικό και ταυτόχρονα, ισχυρούς θεσμούς όπως ο οικογενειακός γιατρός και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Που σημαίνει καλά σχολεία και πανεπιστήμια. Να ενισχύσουμε το Λύκειο για να μην είναι απλά διακοσμητικό πριν τις πανελλήνιες, με βαρύτητα στο απολυτήριο. Να μην τιμωρούμε τους νέους ανθρώπους με όνειρα. Είτε από ημερήσιο είτε από εσπερινό, όλοι θα έχουν ξανά τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να σπουδάσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
Που σημαίνει προστασία των αδύναμων: Πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης με επαρκείς πόρους και άρτιο σχεδιασμό για να υπάρχει ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας για κάθε πολίτη που ζει σε αυτή τη χώρα. Που σημαίνει σεβασμός στις θυσίες των μεγαλύτερων: Ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο και βιώσιμο που δεν θα είναι τζόγος, όπως θέλει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά θα τιμά και θα προστατεύει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής των εργαζόμενων πολιτών.
- Χρειαζόμαστε Πράσινη μετάβαση με δικαιοσύνη. Που σημαίνει: Να μην αφήσουμε η πράσινη μετάβαση να γίνει όχημα για τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ισχυρός ρόλος του κράτους με πράσινες επενδύσεις κοινής ωφέλειας. Κλιματικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία. Επένδυση στην εγχώρια τεχνολογία και καινοτομία, για να μη γίνουμε τελικά μια χώρα που απλά θα εισάγει προϊόντα και τεχνολογία από άλλες χώρες για τους σκοπούς της πράσινης μετάβασης.
- Και τέλος Χρειαζόμαστε Ενίσχυση της Δημοκρατίας και των Θεσμών.
Κανόνες για όλους, για να τελειώνουμε με το καθεστώς διαπλοκής
πολιτικών, μιντιακών και επιχειρηματικών ελίτ που πληγώνει τη δημοκρατία
και τον πλουραλισμό.
Κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για κάθε πολίτη ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, εισοδήματος, σεξουαλικού προσανατολισμού.
Και τώρα το ακόμα πιο κρίσιμο: Πώς θα γίνουν πράξη όλα αυτά; Και προφανώς: Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Όπως πάντα, την απάντηση στα πιο δύσκολα ερωτήματα την έχει πάντα η δημοκρατία. Το αδιέξοδο, πάντα σε αυτό τον τόπο το έλυνε και θα το λύνει ο κυρίαρχος λαός.
Στις επόμενες εκλογές λοιπόν, όποτε και αν αυτές γίνουν, η πρώτη προϋπόθεση για να πάει η Ελλάδα μπροστά είναι μία: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ακόμα και με μία ψήφο διαφορά. Και την επόμενη μέρα η χώρα θα έχει μια νέα, ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση που θα σηκώσει τα μανίκια για να κλείσει τις πληγές και να βάλει μπροστά ένα σχέδιο συλλογικής ανάτασης των ανθρώπων αυτής της χώρας.
Εμείς δεν ξέρουμε τι είναι η ομίχλη. Εμείς, που λες, όλα τα φτιάχνουμε στο φως
Δεν αξίζει σε αυτές τις γενιές που πέρασαν μέσα από τη μέγγενη της κρίσης και της λιτότητας, να χαραμίσουν κι άλλα χρόνια χωρίς προοπτική, χωρίς μέλλον. Εμείς είμαστε εδώ, έτοιμοι. Αποφασισμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη. Πιο ώριμοι και πιο προσγειωμένοι. Γιατί μάθαμε και από τις επιτυχίες και από τα λάθη μας.
Από τον αγώνα που δώσαμε για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Από τα όσα σπουδαία καταφέραμε, όταν όλοι έλεγαν ότι θα αποτύχουμε. Αλλά και από τα λάθη που κάναμε και είχαμε το θάρρος να τα παραδεχτούμε. Είμαστε πιο ώριμοι, πιο αποφασισμένοι και πιο έτοιμοι, γιατί τώρα με τις προγραμματικές μας επεξεργασίες γνωρίζουμε και τι θέλουμε να κάνουμε.
Αλλά και με την εμπειρία της διακυβέρνησης, γνωρίζουμε και πως θα το κάνουμε. Και είμαστε έτοιμοι να τα αλλάξουμε όλα αν χρειαστεί, προκειμένου να αλλάξει πορεία ο τόπος. Ένα πράγμα, όμως, σας διαβεβαιώ δε πρόκειται να αλλάξουμε: Την εντιμότητά μας. Τα καθαρά πρόσωπα που ποτέ δεν είχαν ούτε θα έχουν χορηγούς και προστάτες.
Έφαγαν το κόσμο να στήσουν ειδικά δικαστήρια. Αλλά δε βρήκαν ούτε μια κατηγορία να μας προσάψουν. Γύρισαν το κόσμο ανάποδα και δε βρήκαν ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος να αμφισβητείται από τη κυβερνητική διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είμασταν η εντιμότερη κυβέρνηση που πέρασε σε αυτόν το τόπο.
Γιατί είμαστε η παράταξη που υπηρέτησε με συνέπεια και αρχές την πρόοδο και τη προκοπή αυτού του λαού. Την Ευρωπαϊκή του πορεία. Τη βελτίωση της ζωής για κάθε πολίτη που ζει και εργάζεται στη πατρίδα μας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε. Είμαστε εδώ, έτοιμοι. Με ανοιχτά χαρτιά και με λόγια καθαρά. Γιατί όπως έλεγε ο ποιητής: Εμείς δεν ξέρουμε τι είναι η ομίχλη. Εμείς, που λες, όλα τα φτιάχνουμε στο φως», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου