Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Έρχεται «καμπανάκι» FDA για το σύνδρομο Guillain-Barré

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Έρχεται «καμπανάκι» FDA για το σύνδρομο Guillain-Barré

 
Την Τρίτη η προειδοποίηση του FDA για το σύνδρομο Guillain-Barré και το εμβόλιο Johnson & Johnson, γράφει η Washington Post.

Ο FDA αναμένεται να ανακοινώσει αύριο νέα προειδοποίηση για το εμβόλιο Johnson & Johnson και να αναφέρει πως το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει συνδεθεί με σοβαρή αλλά σπάνια παρενέργεια που ονομάζεται σύνδρομο Guillain-Barré, γράφει η Washington Post.

Εάν προκύψει η εν λόγω παρενέργεια, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα. Στο δημοσίευμά αναφέρεται πως έχουν καταγραφεί περίπου 100 αναφορές του Guillain-Barré μετά τη χορήγηση 12,8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου Johnson & Johnson στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν αναφερθεί σε μεγάλο βαθμό περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και κυρίως σε άνδρες, πολλοί από 50 ετών και άνω. Οι υποθέσεις Guillain-Barré αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο μιας προσεχούς συνεδρίασης της συμβουλευτικής επιτροπής για τις πρακτικές ανοσοποίησης του CDC.

Το σύνδρομο Guillain-Barré εμφανίζεται συνήθως με ρυθμό περίπου 60 έως 120 περιστατικών κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η αιτία του συνδρόμου δεν είναι πλήρως κατανοητή. Συχνά ακολουθεί λοίμωξη με ιό, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, ενώ κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 3.000 έως 6.000 άτομα αναπτύσσουν την ασθένεια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως, αλλά μερικοί έχουν μόνιμη βλάβη στα νεύρα, σύμφωνα με το CDC, με τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Την Τρίτη (13/7) λοιπόν αναμένεται ανακοίνωση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, γράφει η Washington Post.

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barre

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή αυτοάνοση πάθηση, η οποία πλήττει το περιφερικό νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας τα πόδια, τα χέρια και γενικότερα τα άκρα, προκαλώντας μούδιασμα, αδυναμία και πόνους.

Αν και η ακριβής αιτιολογία της είναι άγνωστη, το σύνδρομο συμβαίνει συχνά μετά από λοίμωξη γαστρεντερίτιδας με το καμπυλοβακτήριο, κάτι που έχει ως συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα νεύρα αντί για τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Μολονότι η πάθηση συνήθως είναι αναστρέψιμη, σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη παράλυση ακόμη και στους αναπνευστικούς μυς, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και να παθαίνει μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

Πιο πρόσφατα, το σύνδρομο σχετίσθηκε με τον ιό Ζίκα και στη συνέχεια εκφράστηκαν από κάποιους φόβοι ότι μπορεί να προκληθεί επίσης μετά από λοίμωξη με τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Το 1976, κατά τους μαζικούς εμβολιασμούς για τη γρίπη των χοίρων, υπήρξε μια μικρή αύξηση στα περιστατικά του εν λόγω νευρολογικού συνδρόμου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εμβολιασμοί, αν και η εκ των υστέρων στατιστική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συσχέτιση μεταξύ του αντιγριπικού εμβολίου και του Συνδρόμου Guillain-Barre ήταν τελικά μικρότερη από αυτή που αρχικά είχε θεωρηθεί.

Έκτοτε, σε κάθε αντιγριπικό εμβολιασμό ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου εκτιμάται ότι είναι περίπου μόνο μία περίπτωση ανά ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου.

Σε πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ερευνητές του UCL βρήκαν ότι δεν υπήρξε καμία αύξηση στα περιστατικά του συνδρόμου στη Βρετανία κατά το πρώτο επιδημικό κύμα Covid-19 την άνοιξη.

Η ετήσια συχνότητα περιστατικών του συνδρόμου στα βρετανικά νοσοκομεία μεταξύ 2016-2019 ήταν 1,65 έως 1,88 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους και τα περιστατικά αυτά ήταν μειωμένα κατά 40% έως 50% στο διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2020, εν μέσω πανδημίας, σε σχέση με την περίοδο 2016-19.

Πηγή: Washington Post Αναρτήθηκε από το:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)