Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Σίσσυ Σταυροπιερράκου
Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου

H ΑΑΔΕ έθεσε σε λειτουργία την πλατφόρμα υποβολής ενστάσεων - Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτημα επανεξέτασης μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την επόμενη ημέρα παραλαβής ενημερωτικού e-mail από την ανεξάρτητη Αρχή

Mία ακόμη ευκαιρία να διεκδικήσουν φθηνά κρατικά δάνεια μέσα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 3 και 4 έχουν εκ των υστέρων επιχειρήσεις και επαγγελματίες. H Aνεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έθεσε σε λειτουργία την πλατφόρμα υποβολής ενστάσεων και οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, μπορούν να υποβάλουν αίτημα επανεξέτασης μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την επόμενη ημέρα παραλαβής ενημερωτικού e-mail από την ανεξάρτητη Αρχή.

E-mail από την ΑΑΔΕ

Τα σχετικά ενημερωτικά e-mail θα σταλούν σε όλες τις επιχειρήσεις εντός των επόμενων ημερών από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας των αιτημάτων επανεξέτασης. Στο αίτημα επανεξέτασης που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώσουν το σύστημα για ποιον κύκλο επιστρεπτέας υπέβαλαν αίτηση και απορρίφθηκε, αλλά και τις αιτίες που αποκλείστηκαν από την κρατική χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να στείλουν συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά που δικαιολογούν την ένστασή τους, ενώ οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν τα αιτήματα στη βάση των νέων δεδομένων.

Στον τρίτο κύκλο επιστρεπτέας, 10.522 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με 1,51 δισ. ευρώ, ενώ στον τέταρτο κύκλο ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με ποσό ύψους 2,175 δισ. ευρώ.

Μετά το πέρας της  υποβολής των δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα η ΑΑΔΕ θα  αναρτήσει στο Taxisnet τα ποσά που έχουν δοθεί στους δικαιούχους από τους 7 κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής και αυτά που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος.

Οι επιλογές που έχουν οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι έχουν τις εξής επιλογές:    

  • Να αποπληρώσουν  το συνολικό ποσό που οφείλει σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022.
  • Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος
  • Να επιλέξουν όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020 αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων, το οποίο φτάνει στο 50% να λάβουν «επιταγή» η οποία θα έχει αξία, ίση με το 35% των ποσών που έλαβε αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις με την οποία θα μπορούν αποπληρωθούν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξοφληθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)