Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Υποσχέσεις Μενδώνη από την Έδεσσα

Στην πόλη της Έδεσσας , αγνοώντας επιδεικτικά άλλες περιοχές του νομού, επισκέφθηκε σήμερα  17 Ιουλίου 2021, η  Υπουργός  Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Η Υπουργός ξεναγήθηκε στα μνημεία της πόλης ενώ επισκέφθηκε και το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας  στη Μητρόπολη Έδεσσας.




 

Η Υπουργός είδε από κοντά τα μνημεία της πόλης, συζήτησε με τους αρμόδιους έκανε λόγο για  παρεμβάσεις από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Έδεσσας να αποκτήσει μια ενιαία μορφή, που θα την κάνει σαφώς ελκυστικότερη στον επισκέπτη.

 

Τα  θέματα που απασχόλησαν την επίσκεψη και οι προτάσεις της Υπουργού:

 

1. Αρχαιολογικό Μουσείο Έδεσσας: Η Υπουργός συμφώνησε στην ανάγκη ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου. Ζήτησε από το Δήμο να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για υπόδειξη χώρου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση των μελετών, εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

 

2. Αρχαιολογικός χώρος Λόγγου: Η πρόταση της Υπουργού περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση από πλευράς Υπουργείου της μελέτης διαμόρφωσης και ανάδειξης του χώρου, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ είτε στο ΠΔΕ.

 

3. Αναβάθμιση πολυχώρου πολιτισμού M. Αλέξανδρος και περιβάλλοντος χώρου: Δόθηκε λύση στο ζήτημα της υλοποίησης των απαραίτητων εργασιών από πλευράς Δήμου με παράταση της προγραμματικής σύμβασης μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

 

4. Τζαμί Έδεσσας: Η κ. Μενδώνη ζήτησε την άμεση μεταφορά των ευρημάτων που φυλάσσονται εκεί, ώστε το Τζαμί να ενταχθεί είτε στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων είτε στο νέο ΕΣΠΑ είτε στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αναστήλωσης, στερέωσης και ανάδειξης του μνημείου.

 

5. Περιοχή Βαρόσι: Συμφωνήθηκε ο καθαρισμός και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Βαροσίου.

 

6. Συζητήθηκε το θέμα που αφορά το έργο αναστήλωσης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών (παλιά Μητρόπολη), για το οποίο η κ. Μενδώνη ενημέρωσε το Μητροπολίτη ότι ετοιμάζεται η ωρίμανση των μελετών ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ενδιαφέρον προκάλεσε και το ζήτημα του Ιερού Κειμηλιαρχείου, για το οποίο η Υπουργός δεσμεύθηκε να αναζητηθεί χρηματοδότηση ώστε να πραγματοποιηθεί η ανακαίνιση του υπάρχοντος χώρου, καθώς υπάρχει μελέτη από την Ιερά Μητρόπολη Έδεσσας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)