Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Φωτιά στη βόρεια Εύβοια- «Φωτιά» και το... 112 που καλεί σε συνεχείς εκκενώσεις - Παραλίγο να καούν πυροσβέστες και κάτοικοι


 


Μαίνεται η φωτιά στην Αττική, αλλά χωρίς να έχουν δημιουργηθεί νέα μέτωπα, καθώς οι φλόγες έχουν κάψει ότι βρουν στο πέρασμά τους. Η μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να αναχαιτιστεί η επέκτασή της στην Πεντέλη. 

Αντίθετα στην Εύβοια κατακαίει ανεξέλεγκτα την βόρεια πλευρά του νησιού δημιουργεί νέα μέτωπα συνεχώς και μόνο στη Β. Εύβοια κάηκαν τουλάχιστον 197.000 στρέμματα γης με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν καταφύγει στο λιμάνι της Αιδηψού, μετά την δραματική εκκένωση με πολεμικά πλοία και ψαράδικα από την Λίμνη Ευβοίας.

Όλα πίσω τους, σπίτια, κτήματα, ζώα, οι προσπάθειες μιας ζωής έγιναν στάχτη...

Η αλλαγή του καιρού προκαλεί ανησυχία στις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι διάχυτη. Στην Εύβοια όλη η προσπάθεια πλέον εντοπίζεται στην ανάσχεση του πύρινου μετώπου που κατευθύνεται προς την κεντρική περιοχή του νησιού.

Η νυχτερινή μάχη στο Σπαθάρι, τα Καλύβια, και τον Κάκαβο κερδήθηκε όταν το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Βe-200 έφτασε πάνω από τα χωριά και έριξε νερό.

Οι φλόγες δεν πρόλαβαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και κατοίκους που βρίσκονταν μέσα στα χωριά για να τα υπερασπιστούν και οι οποίοι δεν έφυγαν από κει παρά τις εκκλήσεις που έγιναν.

Αυτή την ώρα το μέτωπο που κινείται προς τη νότια πλευρά είναι έξω από τα χωριά χωρίς να απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» λέει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός.

Το Καντήλι είναι ένα παλιό λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.

Συνολικά υπάρχουν 55 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση με θέμα τις πυρκαγιές στις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Συνολικά 856 πυροσβέστες επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην Αττική. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς στην Αττική μέσα στις επόμενες ώρες. Πρόσθεσε ακόμη πως γίνονται διαρκείς αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα, οι οποίες αντιμετωπίζονται άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σχετικά με την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια, ο υφυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «κάθε διαθέσιμη δύναμη τη πυροσβεστικής καταβάλει προσπάθειες για περιορισμό της πυρκαγιάς».

Στην Αττική το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε χτες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, όπου μετά την μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε χτες πάνω από το αεροδρόμιο, οι φλόγες μπήκαν στους οικισμούς, έκαψαν σπίτια και δημιούργησαν μια εφιαλτική κατάσταση, την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεπαν σε ιδιώτες με υδροφόρες να μπουν στην Βαρυμπόμπη.

Στο μέτωπο της Μαλακάσας, υπάρχει ύφεση αφού κάηκε ότι μπορούσε να καεί.

Στον Άγιο Στέφανο και το Καπανδρίτι, καίγονται ακόμα οι οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων, όπως και τα δάση κατά μήκος της Λίμνης του Μαραθώνα. Στις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην ευρύτερη περιοχή των πρώην βασιλικών κτημάτων απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις ακόμα.

Έφτασαν επίσης και οι 112 πυροσβέστες από την Ρουμανία με 23 οχήματα, οι οποίοι θα ενταχθούν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προωθηθούν και θα επιχειρούν στην Εύβοια, μαζί και με τους 100 Ουκρανούς πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν εκεί από το πρωί.

Εντός της ημέρα θα φτάσουν και τρία ελικόπτερα από τη Σουηδία καθώς και 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες που επίσης θα επιχειρήσουν στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική επιχειρούν ήδη 40 Κύπριοι πυροσβέστες..

Αντίθετα το δυτικό μέτωπο, δηλαδή αυτό που αναπτύχθηκε μετά το Δρυμώνα και πήρε κατεύθυνση προς την Ιστιαία, το ξημέρωμα οι πυροσβέστες, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με τις αντιπυρικές ζώνες δίνουν πραγματική μάχη να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το χωριό Σήμια που το έχουν κυκλώσει οι φλόγες, ενώ παράλληλα άρχισαν εκεί να επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή διάφορες εστίες στην Κοκκινομηλιά, το Μαρούλι, τις Μηλιές, τον Κρυονερίτη και τις Αγδίνες αναζωπυρώθηκαν δημιούργησαν νέα μέτωπα και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων μαζί με πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μία πραγματική μάχη με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια» τονίζει ο κ. Σπανός και συνεχίζει «χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων. Μόνο με χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα δεν σβήνει η φωτιά. Έχει προκληθεί μία τεράστια καταστροφή. Πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες». 

Νέα αναζωπύρωση κοντά στην Αρχαία Ολυμπία

Νέα αναζωπύρωση καταγράφεται στη θέση Δερβενακίων στο χωριό Δούκα στην Αρχαία Ολυμπία. Λόγω των ανεμών έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις, ωστόσο η φωτιά για την ώρα δεν απειλεί σπίτια.

Πυροσβεστικές δυνάμεις υπάρχουν στο σημείο και την επιτηρούν αλλά δεν μπορούν ξεκινήσουν κατάσβεση λόγω του δύσβατου ανάγλυφου στο οποίο βρίσκεται.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)