Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Φωτιά στην Αττική: Συναγερμός από Αστεροσκοπείο - Πανεπιστήμιο Λισαβόνας - ΓΓΠΠ Πορτογαλίας. Αυτή είναι η εξάπλωση

Φωτιά στην Αττική: Συναγερμός από Αστεροσκοπείο - Πανεπιστήμιο Λισαβόνας - ΓΓΠΠ Πορτογαλίας. Αυτή είναι η εξάπλωση

 
Δραματικές οι προβλέψεις από το METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας και της Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας για την εξαπλωση της φωτιάς στην Αττική.

Την ώρα που οι φορείς έχουν «πεταμένο στο συρτάρι» τους το IRIS 2.0, το Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας κάνει ένα βήμα εμπρός και προειδοποιεί για τον ολική καταστροφή που μπορεί να έρθει από την φωτιά στην Αττική και συγκεκρίμενα στην Πάρνηθα και τις γύρω περιοχές.

Ειδικότερα, στην πιλοτική εκτίμηση για την εξέλιξη της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στην Αττική η επιχειρησιακή μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με τον ερευνητή δασικών πυρκαγιών Dr. Akli Benali του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας και τον Fabio Silva της Ειδικής Δύναμης της Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας, ενώνουν δυνάμεις και παρουσιάζουν την εκτίμησή τους για την αναμενόμενη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς που επηρεάζει πλέον ένα μεγάλο τμήμα της βόρειας Αττικής.

Η εκτίμηση αποτελεί προϊόν αξιολόγησης των διαθέσιμων δορυφορικών παρατηρήσεων και των επιχειρησιακών δεδομένων πρόγνωσης καιρού του ΕΑΑ - meteo.gr και αφορά την χρονική περίοδο από 06.08.2021 17:00 έως 07.07.2021 06:00.

«Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις με τις οποίες μας φέρνει σήμερα αντιμέτωπους η νέα πραγματικότητα των δασικών πυρκαγιών, το ΕΑΑ - meteo.gr προτάσσει την ουσιαστική, επιστημονική συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο μία περισσότερο ολοκληρωμένη διαχείριση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών του παρόντος και του μέλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εκκίνηση αυτής της καταρχήν άτυπης συνεργασίας, προϊόν της οποίας είναι ο παραπάνω χάρτης».

Δείτε τον χάρτη

meteo xarths 2

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)