Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

«Ένας σεισμός σαν του 1978 σήμερα, θα προκαλούσε πολύ περισσότερες καταρρεύσεις στη Θεσσαλονίκη»

https://thesstoday.gr/wp-content/uploads/2021/09/seismos-thessaloniki.jpg

Την ανάγκη να προχωρήσουν ταχέως εκτεταμένοι προσεισμικοί – αντισεισμικοί έλεγχοι και η αναγκαία λήψη μέτρων θωράκισης παλαιών κατασκευών στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, υπογράμμισε ο σεισμολόγος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στο Radio North 98 με αφορμή το σεισμό της Κρήτης.

«Θα το πω απλά κι ας ακουστεί τρομακτικό», τόνισε. «Αν είχαμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη έναν σεισμό ολόιδιο με εκείνον του 1978, με τα ίδια χαρακτηριστικά, από το ίδιο επίκεντρο, θα είχαμε πολύ περισσότερες καταρρεύσεις κτιρίων! Προσπαθούμε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην πρόκληση φόβου και στην ενημέρωση, να μην προκαλούμε πανικό, όμως ως επιστήμονες δεν γίνεται να κρύβουμε και την αλήθεια. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι. Ενδέχεται να υπάρχουν ακόμα και κτίρια που μετά  εκείνον τον σεισμό, είχαν χαρακτηριστεί “πράσινα”, αλλά δεν είναι ασφαλή σήμερα. Κι αυτό διότι είχαν ήδη καταπονηθεί τότε, ενώ μεσολάβησαν άλλα 43 χρόνια φυσιολογικής φθοράς του χρόνου και της χρήσης, για να μην αναφέρω πιθανές αλλοιώσεις, όπως τοίχους που πέσανε, παράθυρα που ανοίχτηκαν κ.λ.π.»

Ο ίδιος σημείωσε: «Ναι υπάρχουν σχέδια για τέτοιους ελέγχους. Πρέπει όμως να υλοποιηθούν για να έχουν αξία.»

Ο κ. Σκορδίλης, διαφώνησε επίσης με συναδέλφους του, που έσπευσαν να μιλήσουν για «εξωπραγματικά» χαρακτηριστικά του σεισμού της Κρήτης: «Δεν υπάρχει τίποτα εξωπραγματικό. Και δεν υπάρχει καμία έκπληξη από το σεισμό της Κρήτης, όταν είχαμε για αρκετό καιρό σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Δεν υπάρχει τίποτα ψευδέστερο από τον μύθο, ότι οι πολλοί μικροί σεισμοί βοηθούν στην εκτόνωση της ενέργειας σε μια περιοχή και μειώνουν τον κίνδυνο μεγαλύτερου σεισμού. Μιλάμε για διαφορετικές συγκεντρώσεις ενέργειας.»

Πηγή: thesstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)