Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Αναδρομικά: Άνθρακες ο θησαυρός - Οι 3 προϋποθέσεις και η σταδιακή καταβολή

Χρήστος Μέγας
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

 
Όλο αυτό το διάστημα υπήρχε η εκδοχή των αναδρομικών, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι αφενός να κρατούν στάση αναμονής και από την άλλη να… ονειρεύονται αυξήσεις (κατά την κυβερνητική ρητορική).

Το υπερβολικό τάξιμο που… εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό, αλλά με μηδενική πίστωση (στους λογαριασμούς των δικαιούχων) συνεχίζεται τώρα με τα αναδρομικά.

Μετά τη ΔΕΘ, οι συνταξιούχοι όπως, εξάλλου, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν έλαβαν καμία ενίσχυση. Με αποτέλεσμα να προκληθεί κοινωνική δυσαρέσκεια, η ποία αποτυπώνεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις (αυστηρά σε ότι έχει σχέση με τις παροχές).

Παραχολογία και στα αναδρομικά

Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα υφείρπε η εκδοχή των αναδρομικών, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι αφενός να κρατούν στάση αναμονής και από την άλλη να… ονειρεύονται αυξήσεις (κατά την κυβερνητική ρητορική).

Αλλά, ουσιαστικά, επρόκειτο για την ίδια τακτική της… παραχολογίας χωρίς παροχές που είδαμε στη ΔΕΘ. Η οποία συνεχίστηκε και με τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων.

Όπου οι ωφελημένοι τελικά είναι 1 στους 14 (133.000 από ένα σύνολο 1,8 εκ. παλαιών συνταξιούχων). Και μάλιστα με ένα μικρό ποσό (αναδρομικών) μόλις 195 ευρώ. Ποσό που παραπέμπει σε (μέση) μηνιαία αναπροσαρμογή της σύνταξης (από το Νοέμβριο-καταβλητέα στα τέλη Οκτωβρίου), μόλις 10 ευρώ και μόνο για το 7,4% των (παλαιών) συνταξιούχων!

Την εξαπάτηση κατήγγειλαν οι συνταξιουχικές οργανώσεις, ενώ τονίζουν ότι αποκλειστήκαν των αναδρομικών (και μελλοντικών αναπροσαρμογών στις συντάξεις) και πολλοί συνταξιούχοι λόγω λαθών υπολογισμού.

Όπως αποκάλυψε χθες το iEidiseis.gr πολλοί συνταξιούχοι εμφανίζονται να έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά (μεταξύ αρχικού υπολογισμού της σύνταξης και του επανακαθορισμού των αποδοχών που ισχύει από 1/1/2019 σύμφωνα με τον δρακόντειο νόμο Κατρούγκαλο) και έτσι αποκλείονται των αναδρομικών. Ωστόσο, ο επανακαθορισμός από 1/1/2019, σε πολλές περιπτώσεις, είναι λάθος, λόγω μη πλήρους εφαρμογής των προβλέψεων του ν.4387/16 (συνυπολογισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών, καταβολές υψηλοτέρων εισφορών κ.α.). Με αποτέλεσμα η διοίκηση του ΕΦΚΑ να τους τιμωρεί οικονομικά (μη συμμορφούμενη με το νόμο).

Κατακραυγή

Λόγω της κατακραυγής ο ΕΦΚΑ εξέδωσε και νέα ανακοίνωση η οποία, ωστόσο, απλώς επιβεβαιώνει ότι μόνο 133.692 έλαβαν αναδρομικά, αυτά περιορίζονται μόλις σε 195 ευρώ για ολόκληρο το διάστημα (αναδρομικά 24 μηνών) και ότι εκκρεμή η εξέταση άλλων 40.000-50.000 συντάξεων, εκ των οποίων αναδρομικά θα λάβουν λιγότεροι από 3.000 συνταξιούχοι.

Το ταμείο διευκρινίζει τώρα, κάτι που απέφευγε όλο το καλοκαίρι των υποσχέσεων και της… παραχολογίας, ότι αναδρομικά δικαιούνται:

-εκείνοι που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης,

-οι συνταξιοδοτηθέντες πριν τον Μάιο του 2016 (οι μετά το Μάιο 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου) και

-όσοι διατηρούν μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά (ν. 4387/2016- νόμος Κατρούγκαλου)

Και παραδέχεται:

1. Από 1,8 εκ. συνταξιούχων προκύπτει πως και τις 3 παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά καλύπτουν οι 133.692. Αυτοί είναι που θα πάρουν αναδρομικά! Καθώς και «μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους από τα τέλη Οκτωβρίου».

2. Ο μέσος όρος αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%.

3. Η πληρωμή των αυξήσεων θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δυο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου). Θα ακολουθήσουν άλλες 3 αυξήσεις (μέχρι τον Οκτώβριο του 2023). 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)