Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Η διεύθυνση του σχολείου φυγαδεύει ακροδεξιούς (Βίντεο ντοκουμέντο)

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Η διεύθυνση του σχολείου φυγαδεύει ακροδεξιούς (Βίντεο ντοκουμέντο)

 - Το δόγμα των «δύο άκρων» ζει, την ώρα που επελαύνουν οι ναζί. Έφοδος της Χρυσής Αυγής στα σχολεία.
 
-Βίντεο ντοκουμέντο έχει δημιουργήσει σάλο στη Σταυρούπολη.

Βίντεο ντοκουμέντο από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) της Σταυρούπολης ήλθε στο φως της δημοσιότητας κι έχει πυροδοτήσει σωρεία αντιδράσεων.

Στο οπτικοακουστικό υλικό είναι εμφανές ότι ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία είναι μαυροφορεμένα, αλωνίζουν εντός του σχολικού συγκροτήματος.

Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση του σχολείου παλεύει να φυγαδεύσει έξω από το ΕΠΑΛ μία ακροδεξιά ομάδα, της οποίας τα άτομα έχουν τα πρόσωπά τους καλυμμένα.

Όταν γίνονται αντιληπτοί από τους διαδηλωτές, οι ακροδεξιοί κατευθύνονται ξανά προς το εσωτερικό του σχολείου και τότε η διεύθυνση τους υποδεικνύει μία άλλη οδό διαφυγής, από την πίσω μεριά, λέγοντάς τους πως «έχει ένα κενό στα κάγκελα».

Το οπτικοακουστικό υλικό δημοσίευσε η ιστοσελίδα «thesstoday.gr».

Δείτε το: 

Το δόγμα των «δύο άκρων» ζει, την ώρα που επελαύνουν οι ναζί. Έφοδος της Χρυσής Αυγής στα σχολεία.

Για δεύτερη ημέρα σήμερα (29/9) ακροδεξιές ομάδες, με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής, χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο σχολεία στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και επιτέθηκαν σε φοιτητές και μαθητές. Εν τω μεταξύ, από την αντιπολίτευση καταγγέλλεται ότι η κυβέρνηση αρνείται να καταδικάσει χωρίς περιστροφές και να κατονομάσει τους δράστες.

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στη Σταυρούπολη το απόγευμα. Ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε συγκέντρωση στη οποίαν καλούσαν φοιτητικοί σύλλογοι και αντιφασιστικές οργανώσεις, στην πλατεία Τερψιθέας στις 18:30. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε εναντίον των συγκεντρωμένων με πέτρες, πυρσούς και άλλα αντικείμενα, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες που αναφέρουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις, επεμβαίνοντας, έριξαν χημικά προς την πλευρά των αντιφασιστών!

«Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων κατά των φοιτητών και των νέων ανθρώπων που ήταν έξω, ενώ παρέμεινε αμέτοχη όταν ομάδα κουκουλοφόρων έμπαινε μέσα στο σχολικό συγκρότημα από τα κάγκελα», είπε από το βήμα της Βουλής η Δώρα Αυγέρη. «Κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, η σιωπή της Νέας Δημοκρατίας είναι εκκωφαντική. Όπως και αυτή του υπουργείου Παιδείας», προσέθεσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Το πρωί στο ελληνικό κοινοβούλιο η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Φίλη, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση είναι εναντίον… «της διακοπής μαθημάτων από οπουδήποτε κι αν προέρχεται»!

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ακροδεξιοί επιτέθηκαν για δεύτερη ημέρα σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το 1ο και 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Σταυρούπολης, όταν ομάδα ατόμων, των οποίων τα πρόσωπα ήταν καλυμμένα, εξήλθε από τα σχολεία και άρχισε να πετά αντικείμενα, φωτοβολίδες, κροτίδες και βόμβες μολότοφ εναντίον της συγκέντρωσης των φοιτητών.

Τα ΜΑΤ αρχικά παρακολουθούσαν -χωρίς να επεμβαίνουν- άτομα να μπαίνουν στο σχολικό συγκρότημα σκαρφαλώνοντας από τα κάγκελα. Στη συνέχεια, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και προσαγωγές.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

«Ντροπή! Είναι αναγκαίο, με απόφαση της διεύθυνσης, να διακοπούν τα μαθήματα στα δύο ΕΠΑΛ και να συνεδριάσουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών με την παρουσία της υπουργού. Τώρα που εκδηλώνεται νέο κύμα μίσους, φανατισμού, βίας και χρυσαυγίτικης εγκληματικότητας, είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεση παρέμβαση και να σταλεί αποφασιστικό σήμα», τόνισε, όντας εμφανώς αγανακτισμένος, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Τα ''από όπου κι αν προέρχονται'' αποθρασύνουν τους δράστες και δημιουργούν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του χρυσαυγιτισμού. Η κα Κεραμέως θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη σήμερα στα σχολεία, στη Θεσσαλονίκη», προσέθεσε ο βουλευτής Α΄ Αθήνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος με το υπουργείο Παιδείας κινήθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι προσαχθέντες και οι συλληφθέντες είναι μαθητές, γι’ αυτό επιδεικνύουμε την ευαισθησία που χρειάζεται όταν έχουμε να κάνουμε με μαθητές του ΕΠΑΛ».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, για τη στάση αναμονής που κρατούν απέναντι στις επιθέσεις ακροδεξιών στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με τίτλο «Τα κοινά της Παιδείας».

Δεν έχει νόημα να καταδικάζεις την βία από όπου κι αν προέρχεται όταν ξέρεις από που προέρχεται, επεσήμανε ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε: «Δείτε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη, στην Σταυρούπολη χθες και σήμερα, όπου ένα δημόσιο σχολείο έχει καταληφθεί από ομάδες νεοναζί και το υπουργείο Παιδείας νίπτει τας χείρας του και κρατά ίσες αποστάσεις, λέει απλώς ότι καταδικάζει την βία… Για να μην χάσει το ακροατήριο της ακροδεξιάς αφήνει μία πηγή έντασης και σύγκρουσης μέσα στο σχολείο».

«Η ύπαρξη ισχυρών δημόσιων συστημάτων εκπαίδευσης, είναι αναγκαία συνθήκη για να βρούμε αυτές τις απαντήσεις για το μέλλον. Για να νικήσουμε το μίσος, το φόβο, την παραπληροφόρηση, το φονταμενταλισμό», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «όσοι σήμερα πολεμούν τη Δημόσια Παιδεία, δεν υψώνουν μόνο φραγμούς απέναντι στη γνώση, τη μόρφωση, για δεκάδες χιλιάδες νέες και νέους. Αλλά υψώνουν ένα τείχος στην ίδια την πρόοδο αυτού του τόπου».

«Η επένδυση στη Δημόσια Παιδεία δεν είναι απλά ιδεολογική στάση, αλλά ηθική υποχρέωση. Και σε ό,τι μας αφορά, θα είμαστε εδώ να συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράξαμε. Με σχέδιο, με όραμα και σεβασμό απέναντι στον κόσμο της εκπαίδευσης μα και απέναντι σε κάθε νέο άνθρωπο αυτού του τόπου», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

«Εδώ και δύο μέρες, με την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, νεοναζί έχουν μετατρέψει Λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης. Σήμερα ανενόχλητοι κατάφεραν να εκτοξεύουν ακόμα και μολότοφ εναντίον της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, υπό τα αδιάφορα βλέμματα διμοιρίας των ΜΑΤ. Η ηγεσία των νεοναζί μπορεί να είναι φυλακή, το δηλητήριο όμως του ρατσισμού και του φασισμού είναι ακόμα εδώ», σχολιάζει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή έκρηξη νεοναζιστικής βίας. Η αναβάθμιση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και η ανοχή ακόμα και της δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων με μεταναστευτική καταγωγή από βουλευτή της δίνει χώρο στους νεοναζί και ανοίγει το δρόμο για πιο επιθετικές ενέργειες από τη μεριά τους. Τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν σχολείο σε ορμητήριο», προσθέτει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Η κοινωνία θα παλέψει και θα νικήσει ξανά τους νεοναζί, ούτε βήμα πίσω!», καταλήγει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στην Αθήνα.

«Για δεύτερη συνεχή ημέρα παρακολουθούμε ακροδεξιούς -και όχι γενικά κουκουλοφόρους όπως προβάλει η Κυβέρνηση και τα Μέσα της για να τους ταυτίσουν και με τον αντιεξουσιαστικό χώρο- να επιτίθενται σε φοιτητές και φοιτήτριες έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης και η Κυβέρνηση αναλώνεται απλώς στις προσφιλείς της θεωρίες των δύο άκρων», επισημαίνει ο Μιχάλης Κριθαρίδης.

«Δεν είναι μια οποιαδήποτε ''παράνομη παρεμπόδιση της μαθησιακής διαδικασίας'' κυρία υπουργέ και κυρία υφυπουργέ, είναι μια δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών σε αντιφασίστες και αντιφασίστριες στην οποία η ΕΛ.ΑΣ. χθες είχε ''διακριτική παρουσία'', τα συστημικά Μέσα έχουν εξαπολυθεί να την ταυτίσουν με τις καταλήψεις διεκδίκησης του μαθητικού και νεολαιίστικου κινήματος και η κυρία Κεραμέως θυμήθηκε μόλις μία μέρα μετά, να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα», προσθέτει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25.

«Βέβαια, όταν πρόκειται για διαμαρτυρίες φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, οι προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ. δίνουν και παίρνουν, οι εισαγγελείς παρεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως μη περιμένοντας καν τις παροτρύνσεις των αρμόδιων υπουργών και τα μέσα μιλούν για ''μπαχαλάκηδες''», καταλήγει ο εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

1 σχόλιο:

  1. Φέτος έχει κρίσεις στελεχών στην εκπαίδευση. Πρέπει να δώσει τα διαπιστευτήριά Αριστείας η διεύθυνση αν θέλει να επιλέγει και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)