Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Φοροελαφρύνσεις και χαμηλότοκα δάνεια για όσες επιχειρήσεις συγχωνευθούν

Πηγή: AP Images

 

 Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση στη Βουλή προκειμένου να μεγαλώσει το μέσο μέγεθος της ελληνικής επιχείρησης, να εξασφαλισθούν οικονομίες κλίμακας και αυξημένη παραγωγικότητα

Δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο, σημαντική μείωση φόρου και αδειοδοτικές διευκολύνσεις θα «κερδίζουν» όσες επιχειρήσεις ακολουθήσουν τον δρόμο των συγχωνεύσεων ή των εξαγορών. Αυτό προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση στη Βουλή, προκειμένου να μεγαλώσει το μέσο μέγεθος της ελληνικής επιχείρησης, να εξασφαλισθούν οικονομίες κλίμακας και αυξημένη παραγωγικότητα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συγχωνευθούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου το αποτύπωμα στην οικονομία να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. Το καθεστώς παροχής κινήτρων για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια και την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα ώστε να εγκριθεί η πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Ειδικότερα, η ρύθμιση που θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει ως κίνητρο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 30%, από το 22% στο 15,5%, για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται, με στόχο τη μεγέθυνσή τους μέσα στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά και την ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού τους, που αποτελεί το «διαβατήριο» για την ανάπτυξή τους.

Ατομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να συμπράξουν συστήνοντας ένα νέο νομικό πρόσωπο και να τύχουν της ίδιας έκπτωσης.

Επίσης οι συγχωνευόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν δάνειο με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο μόλις 0,35% μέσω του  Ταμείου Ανάκαμψης  βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και επιδότηση των επιπλέον θέσεων εργασίας, οι οποίες θα δημιουργηθούν στις νέες επιχειρήσεις που θα προκύψουν από τη συγχώνευση ή την εξαγορά, ως ένα επιπλέον κίνητρο.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι ανάγκη για συγχωνεύσεις και μετασχηματισμό, με σκοπό τη δημιουργία ισχυρών επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση και σε δανεισμό.

Προς αποφυγή καταστρατήγησης των φοροελαφρύνσεων εξετάζονται αυστηρές προϋποθέσεις για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στις εν λόγω διατάξεις, όπως για παράδειγμα ο τζίρος, το νέο κεφάλαιο που θα προκύψει κ.λπ.

Επίσης θα γίνονται έλεγχοι κατά τη διαδικασία της συγχώνευσης, της εξαγοράς κ.λπ.

Ο τζίρος των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% υψηλότερος από αυτόν του μεγαλύτερου εταίρου. Δηλαδή μία εταιρεία με τζίρο 1 εκατ. ευρώ μπορεί να συγχωνευτεί με μία ή περισσότερες εταιρείες που ο τζίρος τους είναι 500 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, η συνεργασία πρέπει να διατηρηθεί για τουλάχιστον 5 χρόνια και να αφορά τουλάχιστον το 20% του τζίρου των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, εφόσον έχουν και άλλα αντικείμενα.

Η έκθεση Πισσαρίδη

Σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη, το 48,5% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές, απασχολώντας έως 9 άτομα, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά μέσον όρο το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 29,9%. Oι επιπτώσεις αυτής της εικόνας αντανακλώνται άμεσα στη χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας. Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων δεν επιτρέπει οικονομίες κλίμακας και τεχνολογίες αιχμής. Ως αποτέλεσμα, η μικρή επιχειρηματικότητα εστιάζεται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών για εγχώρια κατανάλωση (καφετέριες κ.λπ.)

Παράλληλα, από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται για τις επιχειρήσεις κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου, ενώ οι δαπάνες οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη δράσεων που συνδέονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Πηγή: imerisia.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)