Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ριζικές αλλαγές 7 σημείων, τι ισχύει για νέους αγρότες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ριζικές αλλαγές 7 σημείων, τι ισχύει για νέους αγρότες

 
 
Την εξαγγελία νέου σχεδίου για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός. Τι αλλάζει πλέον για τους αγρότες.

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τους αγρότες, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έκανε ο Σπήλιος Λιβανός.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε στη Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε πως θα γίνουν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

Πιο αναλυτικά, ανέφερε τα εξής:

1. Καταργούμε τα ιστορικά δικαιώματα, από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026, βάζοντας τέλος στις ανισότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος.

2. Ενισχύουμε τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023, ανατρέποντας τη διαχρονική ανισοκατανομή της καταβολής των ενισχύσεων. Βάζουμε τέλος στο φαινόμενο το 30% των δικαιούχων της βασικής ενίσχυσης να εισπράττει το 80% των πόρων.

3. Στηρίζουμε στοχευμένα σημαντικούς τομείς παραγωγής που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας & βιωσιμότητας, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023., Προχωράμε στον ανασχεδιασμό τους με γνώμονα την ενίσχυση παραγωγικών κατευθύνσεων, όπως είναι η κτηνοτροφία, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή.

4. Eνσωματώνουμε στο Στρατηγικό μας Σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον και προχωρούμε στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, μέσω στοχευμένων δράσεων.

5. Επενδύουμε στους Νέους Αγρότες, με αύξηση του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες από το 2% στο 3% του συνολικού προϋπολογισμού.

6. Στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες με βάση τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να κάνουμε πιο προσιτές τις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή.

7. Ενδυναμώνουμε την αγροτική εκπαίδευση & κατάρτιση, δημιουργώντας το ΑKIS, ένα σύγχρονο σύστημα που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των παραγωγών μας και λειτουργεί σε τρία επίπεδα: εκπαίδευση – κατάρτιση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και έρευνα.

Τα οφέλη από τη νέα ΚΑΠ

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Λιβανός τα οφέλη της νέας ΚΑΠ είναι πολυδιάστατα. Η νέα ΚΑΠ σημαίνει:

- Ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών

- Πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις

- Περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας

- Επένδυση στους νέους με νέες επαγγελματικές ευκαιρίες

- Ουσιαστική στήριξη για την κτηνοτροφία και την παραγωγή ζωοτροφών

- Ενθάρρυνση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών για την ανάπτυξη υγιών επιχειρηματικών - συνεργατικών σχημάτων

- Έμπρακτη στήριξη των παραγωγών με την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης αλλά και εκπαίδευσης & κατάρτισης

- Βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών, όχι μόνο μέσω των ενισχύσεων αλλά και μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής και της ταυτόχρονης αύξησης της προστιθέμενης αξία των προϊόντων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)