Η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-food αντιμετωπίζει την απόρριψη των χρηστών της από τη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση της να αλλάξει προς το πολύ χειρότερο τις εργασιακές σχέσεις των διανομέων της.
Το μήνυμα που στάλθηκε στους εργαζόμενους και ήρθε στο φως της δημοσιότητας προκάλεσε τις αντιδράσεις και την οργή των χρηστών του efood με αποτέλεσμα να εγκαταλείπει ο ένας μετά τον άλλον την πλατφόρμα.
Αναλυτικά τον Ιούνιο σε ομιλία του στη βουλή, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση αναφέρει τα παρακάτω:
«Γι' αυτό το νομοσχέδιο διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας. Για το νομοσχέδιο το οποίο κατοχυρώνει τα δικαιώματα τα συνδικαλιστικά, αλλά και τα δικαιώματα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα delivery».
Τρεις μήνες αργότερα, οι εργαζόμενοι διανομείς στην μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών delivery στην Ελλάδα λαμβάνουν το παρακάτω μήνυμα:
«Αγαπητέ rider, στα πλαίσια της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing (...) Θα θέλαμε να σου προτείνουμε και εκτιμάμε ότι θα ήταν καλύτερο να εργαστείς ως Freelancer. Σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης»
Όπως διαβάζουμε στο alterthess.gr Σύμφωνα με πληροφορίες τις ιστοσελίδας και μετά απο επικοινωνία με εργαζομένους στην εταιρεία, δεκάδες μηνύματα σαν το παραπάνω, έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες, εργαζόμενη στη συγκεκριμένη εταιρεία, των οποίων οι 3μηνες συμβάσεις λήγουν το επόμενο διάστημα. Σε αυτά τα μηνύματα αφού γίνεται αναφορά στην αύξηση της παραγωγικότητας (σε μια εταιρεία που έχει αυξήση ραγδαία τον τζίρο της στην περίοδο της πανδημίας) προτείνουν -προφανώς εκβιαστικά- στους εργαζομένους να μετατραπούν σε Freelancers. Δηλαδή σε αυτοαπασχολούμενους (αυτό που λέμε "μπλοκάκι" ή "ατομική εταιρεία".
Όπως αναφέρει σωστά το alterthess.gr:
«Το νομικό κενό πάνω στο οποίο είχαν πατήσει ήδη αρκετοί εργοδότες, γλιτώνοντας τα έξοδα της ασφάλισης των εργαζομένων και δηλώνοντάς τους ως αυτοαπασχολούμενους, ήρθε να καλύψει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο της τον Απρίλη του 2021. Το κενό δεν καλύφθηκε βέβαια προς όφελος των εργαζομένων, αλλά προς όφελος των εταιρειών καθώς η εικονική αυταπασχόληση, γιατί περί αυτού πρόκειται, θεσμοθετήθηκε και επίσημα. Η πληρωμή βάσει της παραγώμενης αξίας (συγκεκριμένα ένα συγκεκριμένο ποσό ανά παραγγελία), η μετακύληση του βάρους της ασφάλισης στους ίδιους τους εργαζομένους, η μείωση του μισθού των εργαζομένων καθώς με αυτή τη μορφή εργασίας δεν υπάρχουν Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, Επιδόματα άδειας, πληρωμή αδειών αλλά και κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος είναι η μία όψη του νομίσματος, το οποίο θα μπορούσε να απεικονίζει από την μία την Θάτσερ και από την άλλη τον Πινοσέτ
Το "δούλεψε όσο θες, ότι ώρα θες" που μπορεί να προσαρμοστεί τέλεια στο πλήρως ξεχαρβαλωμένο πρόβλημα των λαϊκών οικογενειών στο σήμερα αποτελεί το δέντρο που μπαίνει μπροστά στα μάτια των εργαζομένων έτσι ώστε αυτοί να χάσουν το δάσος των δικαιωμάτων αλλά και της συλλογικής τους υπόστασης μέσα στους χώρους δουλειάς.
Πληρώνεσαι για όσα πακέτα παραδίδεις. Έχεις άμεση ανάγκη για λεφτά τον χειμώνα; Τρέχεις με κίνδυνο της ζωής σαν παλαβός για να μαζέψεις, ανταγωνιζόμενος τους συναδέλφους σου. Έχεις άμεση ανάγκη για λεφτά το καλοκαίρι αλλά δεν έχει δουλειά; Θα κάθεσαι να ψήνεσαι στον ήλιο καρτερώντας για να σε ειδοποιήσει η εφαρμογή, αλλά δεν θα πληρώνεσαι, καθώς εκείνος ο χρόνος δεν θεωρείται πλέον εργάσιμος.
Η εργασία σου πλέον δεν είναι ο χρόνος που προσφέρεις την εργατική σου δύναμη στον εργοδότη σου, αλλά μόνον ο χρόνος που είσαι απόλυτα αποδοτικός για αυτόν».
Αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά πως τον Αύγουστο στην Ισπανία, η κυβέρνηση σοσιαλιστών - αριστεράς έθεσε σε ισχύ το “ley riders”, νόμο που απογορεύει στις πλαταφόρμες ντελίβερι να προσλαμβάνουν τους διανομείς ως ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο βουλευτής Β΄Πειραιά και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Οι εταιρείες ντελίβερι #cancel_efood μπορούν τώρα και εκβιάζουν με απόλυση τους εργαζόμενους αν δεν δεχτούν να δουλέψουν ουσιαστικά ως δούλοι, γιατί με τον εργασιακό νόμο 4808/21 οι αδίστακτοι Μητσοτάκης Χατζηδάκης κατήργησαν τη δική τους!! εγκύκλιο – Βρούτσης Νοέμβριος 2020 – η οποία καθόριζε αποκλειστικά σχέση μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους διανομείς.
Η μεροληψία αυτής της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας υπέρ των κάθε λογής συμφερόντων, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Εμπάργκο στους αλήτες που πίνουν το αίμα των παιδιών
ΑπάντησηΔιαγραφή