Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

E-food: Λανθασμένη η επικοινωνία, λέει η εταιρεία - Σοβαρές αντιδράσεις στα social media και στα κόμματα

E-food: Λανθασμένη η επικοινωνία, λέει η εταιρεία - Σοβαρές αντιδράσεις στα social media και στα κόμματα

 
 
Εξηγήσεις της e-food για το τελεσίγραφο που έστειλε στους διανομείς, μετά τις σοβαρές αντιδράσεις στα social media. Τι λένε τα κόμματα. Όλο το ιστορικό.

Η e-food δίνει εξηγήσεις μετά τον σάλο που ξεσήκωσε στα social media,για τους διανομείς.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπής Αγώνα Διανομέων με ανάρτηση στο Facebook κατήγγειλε την e-food για τελεσίγραφο που έλαβαν διανομείς που λήγει η σύμβασή τους.

Σύμφωνα με την καταγγελία η εταιρία ζήτησε από τους εργαζόμενους να εργαστούν ως Freelancer, ενώ σε περίπτωση που αρνηθούν θα δουν την πόρτα της εξόδου, δηλαδή θα απολυθούν.

Το μήνυμα που έστειλε η efood προκάλεσε σάλο. Στο Twitter, στα πρώτα trend, βρίσκεται το hashtag cancel_efood, δείγμα της αίσθησης που προκάλεσε η κίνηση αυτή.

Στο μήνυμα αναφερόταν: «Αγαπητή Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…».

Μετά την παραπάνω καταγγελία οι αντιδράσεις ήταν μαζικές, τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από τους χρήστες των social media, ιδιαίτερα χρηστών της εφαρμογής της e-food.

Χιλιάδες μηνύματα κατέκλυσαν μέσα σε λίγη ώρα το διαδίκτυο και ζήτησαν από την εταιρία να πάρει πίσω την νέα πολιτική της, αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με μαζικό μποϊκοτάζ.

Μάλιστα, ορισμένοι κατάργησαν την συγκεκριμένη εφαρμογή της εταιρείας και παρότρυναν άλλους πελάτες της e-food να πράξουν το ίδιο.

Η ανακοίνωση της e-food

Λίγη ώρα μετά τον σάλο και μπροστά σε ένα ενδεχόμενο μαζικό μποϊκοτάζ, η e-food εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κάνει λόγο για «λανθασμένη επικοινωνία».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας.

To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.

Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες - διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.

Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς».

Ηλιόπουλος για efood: Η κυβέρνηση διαλύει τα ωράρια

«Η efood προχωράει σε μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας. Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε «αυτοαπασχολούμενους»», αναφέρει σε ανάρτηση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και συνεχίζει: «Δεν υπάρχει καμία απορία για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Yπουργείο Εργασίας. Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτή την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν υπέρ των λίγων.

Δική μας δουλειά η ανατροπή της πολιτικής τους. Για μια εργατική νομοθεσία που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του παρέχει ασφάλεια και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια».

ΚΚΕ: Οι μεγάλες επιχειρήσεις εφαρμόζουν το τερατούργημα Χατζηδάκη

«Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων» αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, τονίζει πως«ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά».

Αναλυτικά:

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος – Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση – πλατφόρμα “e-food”, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε “συνεργάτες – freelancer”, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας.

Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων.

Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο».

ΜέΡΑ 25: Οι απεχθέστερες εργασιακές πρακτικές

Το ΜέΡΑ 25 με ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ανέφερε για την e-food το εξής:

«Τις απεχθέστερες εργασιακές πρακτικές δεν τις εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την Κρίση, όσο αυτές που θησαυρίζουν από αυτή». 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Νόμος Χατζηδάκη!
    Καταλάβατε τι προώθησε;( μετά τη ΔΕΗ που βλέεπουμε πλέον το αποτέλεσμα στους λογαριασμούς) Και τα καλύτερα έρχονται από τις ύαινες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)