Ολοι οι βασικοί δείκτες καταγράφουν μεγάλες απώλειες, διασπώντας διαδοχικά επίπεδα στήριξης, ενώ το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται.
Το κλίμα στην αγορά άρχισε να αλλάζει απότην τελευταία ώρα της χθεσινής συνεδρίασης, όταν διέρρευσε η πληροφορία για μεγάλη ΑΜΚ από τη ΔΕΗ και πολλά χαρτοφυλάκια έσπευσαν να ρευστοποιήσουν θέσεις σε blue chips, πιέζοντας χαμηλότερα τις τιμές.
Στα υπόλοιπα είναι γεγονός ότι προκαλεί ερωτήματα η χρονική επιλογή. Ενώ η ενεργειακή κρίση εντείνεται, οι τιμές ηλεκτρισμού και αερίου αυξάνονται με εκρηκτικό ρυθμό, που βιώνουν όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο του ενεργειακού πυλώνα της χώρας .
Οι λόγοι για τους οποίους η ιδιωτικοποίηση γίνεται χωρίς να πάρει χρήματα το Δημόσιο δεν έχουν εξηγηθεί ακόμη, τουλάχιστον επαρκώς, και βεβαίως ποιες ήταν οι εναλλακτικές, ενώ ένα δύσκολο ερώτημα είναι ποιος θα είναι πλέον ο ρόλος της ΔΕΗ στην αγορά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έρχεται.
Τι γίνεται τελικά με τη ΔΕΗ
Με αιφνιδιαστική απόφαση του ΔΣ η ΔΕΗ (χθες 23/9) προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 19/10 με θέμα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όπως επιλέχθηκε να γίνει, θα μειωθεί η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου.
Την ιδιωτικοποίηση μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου επιβεβαιώνει και η χθεσινή κοινή ανακοίνωση Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ, (μετόχων της ΔΕΗ με ποσοστό 34% και 17%).
Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ που κρατούν για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου μετοχές 34% και 17% (συνολικά 51%), το κράτος θα μειώσει τη συμμετοχή του. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες θα διατηρήσει τον έλεγχο ενός ποσοστού της τάξεως του 33,33%.
Η ΔΕΗ επίσης με την ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την οποία γνωστοποιεί και τη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 19 Οκτωβρίου για τη λήψη της απόφασης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, περιγράφει τον τρόπο της διάθεσης των νέων μετοχών. Μέσα από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ουσιαστικά τίθεται ένα όριο ώστε οι σημερινοί μέτοχοι το ελληνικό Δημόσιο να μην κινδυνεύσουν να πέσουν κάτω από το 33,33%.
Η διάθεση των νέων μετοχών θα γίνει «με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος», όπως εξηγεί η ΔΕΗ και ως προς τον μηχανισμό σημειώνει:
«Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύσει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά (για Ελληνες και Διεθνείς Επενδυτές). Η κατά προτεραιότητα κατανομή στη δημόσια προσφορά προτείνεται να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ποσοστό συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας (βάσει των ηλεκτρονικών αρχείων της ΕΛΚΑΤ Α.Ε.), κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date) που θα προσδιοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, έτσι ώστε οι εν λόγω μέτοχοι να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».
Kυβερνητικές πηγές για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου: Το κράτος διατηρεί τον έλεγχο
Τους λόγους που η ΔΕΗ προχώρησε σε ανακοίνωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σπεύδουν να εξηγήσουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες τονίζουν πως η εν λόγω κίνηση θα εξασφαλίσει φθηνότερο ρεύμα καθώς επίσης και αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, με την ΑΜΚ επιτυγχάνονται 2 στόχοι: Αφενός το κράτος διατηρεί τον πραγματικό έλεγχο και αφετέρου επιτρέπει γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις ώστε να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο για να προσφέρει τις υπηρεσίες που απαιτούν οι πολίτες από μια τέτοια επιχείρηση. Σημειώνουν δε ότι η Επιχείρηση παραδόθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξυγιάνθηκε και πλέον όλοι μιλούν για ένα διεθνές success story.
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Θα υπάρξει ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κ. Αδαμίδης σημείωσε πως «η ΔΕΗ χαρίζεται στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα», χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή με την ΑΜΚ «καταστροφική για το Δημόσιο που δεν θα συμμετάσχει» και καταγγέλλοντας «αιφνιδιασμό από την απόφαση της Διοίκησης σε συνεννόηση με την κυβέρνηση».
Προανήγγειλε κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι «δεν είναι ζήτημα συντεχνίας αλλά κοινωνίας», καθώς όπως τόνισε «είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει μια ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων, την οποία μόνο μια δημόσια επιχείρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου θα μπορούσε να συγκρατήσει».
«Η ΔΕΗ και τα δίκτυα, τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να μείνουν στον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου» πρόσθεσε ο κ. Αδαμίδης, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση «κάνει πολλά πράγματα μέσα στην πανδημία προκειμένου να μην υπάρχουν οι αναμενόμενες αντιδράσεις».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τόνισε πως με την εκχώρηση της ΔΕΗ «δεν θα υπάρχει πλέον το ελληνικό δημόσιο που θα ελέγχει και θα προσπαθεί να ρυθμίζει τέτοιου είδους αχαλίνωτες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορεί κανείς να συλλάβει με ποιον τρόπο γίνεται και προς τα πού πάνε».
Απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία «να ασκήσει το δικαίωμά της να πάρει μέρος στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στο ποσοστό που της αναλογεί, προκειμένου προκειμένου να συνεχίσει αυτή η μεγάλη επιχείρηση που εδώ και 7 δεκαετίες έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας να μην είναι έρμαιο στα συμφέροντα και τις ορέξεις οποιουδήποτε, είτε αυτά είναι ξένα funds είτε είναι ελληνικά συμφέροντα».
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης εκχωρεί τη ΔΕΗ – Οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο με τους λογαριασμούς
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με αφορμή την ανακοίνωση Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για «κόκκινη γραμμή» που ξεπερνά η κυβέρνηση και τονίζοντας πως «οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο με τους λογαριασμούς ρεύματος».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά για «εκχώρησή του», κάνοντας λόγο για «επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους», καθώς όπως είπε «όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης, όπου το μέσο νοικοκυριό βλέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναρωτιέται αν θα μπορέσει να αντέξει αν αυτές οι αυξήσεις συνεχιστούν σε έναν χειμώνα που θα είναι δύσκολος».
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τις ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «ενώ θα έπρεπε να έχεις μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που να παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανταγωνισμό για την μείωση των τιμών, η ΔΕΗ όχι μόνο δεν ασκεί αυτόν τον ρόλο, αλλά πλέον δεν θα έχει καμία δυνατότητα να τον ασκήσει διότι χάνει κάθε ισχύ μέσα από την περαιτέρω απομείωση του ποσοστού που έχει το ελληνικό Δημόσιο».
Έκανε λόγο για «οργή και ματαίωση», με αφορμή την «εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ», τονίζοντας ότι «4,5 χρόνια, τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ζητούσαν 4 πράγματα», την πώληση του 17% της ΔΕΗ, τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, υπογραμμίζοντας ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ «καταφέραμε να τα κρατήσουμε όλα». «Σήμερα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και χωρίς να έχει την τρόικα, χωρίς να έχει μνημόνια και χωρίς πίεση τα δίνει όλα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Χαρακτήρισε μάλιστα την επιλογή που κάνει η κυβέρνηση « πολύ χειρότερη ακόμα και από αυτήν του κ. Σαμαρά» (για τη μικρή ΔΕΗ), εξηγώντας ότι «εδώ το Δημόσιο δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ», καθώς η εκχώρηση θα γίνει «με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσα από το Χρηματιστήριο, χωρίς τη δυνατότητα να συμμετάσχει το ελληνικό Δημόσιο».
Απαντώντας στα επιχειρήματα ότι η επιλογή αυτή αποσκοπεί στην αύξηση των κεφαλαίων της ΔΕΗ «για να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη ή να αντιμετωπίσει τα χρέη της», ο κ. Τσίπρας τα απέρριψε, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να έχουν αναζητηθεί εναλλακτικές λύσεις. «Αντί ένα αυστραλιανό fund συνταξιούχων να επενδύσει στο ΔΕΔΔΗΕ με σταθερή απόδοση 6%, θα μπορούσε να επενδύσει ο ΕΦΚΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αντίστοιχα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου θα παρθεί κάποια πρωτοβουλία και με την ΑΜΚ της ΔΕΗ. Υπογράμμισε ότι στόχος θα έπρεπε να είναι «να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος, ώστε να παραμείνει σε κοινή ωφέλεια η πλειοψηφία των μετοχών και κυρίως της διαχείρισης των δικτύων. «Αυτό δεν συμβαίνει, και νομίζω ότι είναι απόδειξη πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται ούτε για την κοινή ωφέλεια ούτε για το δημόσιο συμφέρον» πρόσθεσε.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου