Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Χωρίς «Δ» η... ΔΕΗ

 
Η κυβέρνηση πουλάει την πολυτιμότερη επιχείρηση της χώρας ● Αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διοίκησης για αύξηση κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, στην οποία το Δημόσιο δηλώνει μέσω Υπερταμείου ότι δεν θα συμμετάσχει ή θα περιοριστεί στο 33%! ● Οξεία αντίδραση από ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ● Για έγκλημα με υπογραφή Μητσοτάκη μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

 

 Ένα από τα τελευταία στρατηγικά πεδία άσκησης ελέγχου από το Δημόσιο αποφάσισε να χάσει η κυβέρνηση.

Μετά τις τηλεπικοινωνίες, τις αερομεταφορές, τα λιμάνια, τα τρένα και μέσα από μια απλή ανακοίνωση του Υπερταμείου, το πανελλήνιο έμαθε χθες βράδυ ότι η ΔΕΗ θα μείνει χωρίς το αρχικό Δ, καθώς το ποσοστό που κρατά το Δημόσιο πέφτει από το 51% στο 33% μέσα από μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό την άντληση 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Η όλη μεθόδευση προκάλεσε αιφνιδιασμό, καθώς ήρθε σε μια στιγμή όπου αφενός η αγορά ενέργειας και οι καταναλωτές πλήττονται διεθνώς από μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών, αφετέρου η ΔΕΗ έχει πρόσφατα πουλήσει το 49% της θυγατρικής της ΔΕΔΔΗΕ ενισχύοντας τα ταμεία της με 1,3 δισ. ευρώ. Αίσθηση προκάλεσε και ο τρόπος της ανακοίνωσης, καθώς παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι ο σχεδιασμός εξυφαίνονταν εδώ και μέρες.

Το απόγευμα, η ΔΕΗ είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμήνου που παραμένουν σε επίπεδα αντίστοιχα του 2020. Λίγο αργότερα, όμως, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γ. Στάσσης ενημέρωνε τους αναλυτές ότι η επιχείρηση θα προβεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. Το ερώτημα που αυτόματα προέκυψε αφορούσε το αν το Δημόσιο θα συμμετέχει στην αύξηση, βάζοντας χρήματα, για να κρατήσει το ποσοστό του στο 51,12% που διαθέτει μέσω του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ. Η απορία λύθηκε λίγα λεπτά αργότερα καθώς οι δύο φορείς ξεκαθάρισαν ότι «θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό– με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority)», δηλαδή περίπου 33%.

Μέσα στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, πάντως, αναφερόταν ξεκάθαρα ότι μπορεί κανείς να μην είχε ανακοινώσει τις κυβερνητικές προθέσεις αλλά η διοίκηση «βολιδοσκόπησε» τους επενδυτές «μέσω μιας συνήθους εμπιστευτικής διαδικασίας wall crossing» και έλαβε ενδείξεις ότι υπάρχει «σημαντικό ενδιαφέρον και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή». Μετά τα παραπάνω, γνώστες της αγοράς συνέδεαν αυτές τις βολιδοσκοπήσεις με την ανεξήγητη πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο τις τελευταίες μέρες, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Διαδικαστικά, οι επόμενες κινήσεις θα αποφασιστούν στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 19 Οκτωβρίου.

Δεδομένο θεωρείται, πάντως, ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα δώσει το τελικό χτύπημα στη μετατροπή της ΔΕΗ από την κάποτε μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, σε έναν φορέα ευάλωτο στα χρηματιστηριακά παίγνια. Σε πολιτικό επίπεδο, αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η κίνηση αυτή δίνει σημαντική «ανάσα» στους κεντρώους ψηφοφόρους οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έβλεπαν να κερδίζει συνεχώς έδαφος η ακροδεξιά πτέρυγα.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι μέσα από την κίνηση αυτή, «η ΔΕΗ και η χώρα μειώνουν την εξάρτηση τους από εισαγόμενες ανατιμήσεις». Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το πώς θα συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή η αύξηση κεφαλαίου και η συνεπαγόμενη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου, πηγές της διοίκησης ανέφεραν ότι αυτό θα συμβεί μέσω εξαγορών στα Βαλκάνια και επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Θα αγοράσει άραγε η ιδιωτική ΔΕΗ δραστηριότητες (π.χ. υδροηλεκτρικούς σταθμούς) στη Βόρεια Μακεδονία την ώρα που η κυβέρνηση δεν τολμά να επικυρώσει τα πρωτόκολλα που εκκρεμούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ διαθέτει ήδη θυγατρικές σε Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο και Σλοβενία, οι οποίες τώρα ελέγχονται κατά 51% από το Δημόσιο μέσω της μητρικής ΔΕΗ. Οσο για τις δραστηριότητες σε ΑΠΕ, η ΔΕΗ εδώ και μήνες ανακοινώνει φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια, λέγοντας ότι είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

«Ο κατήφορος δεν έχει τέλος», σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μιλώντας για «χάρισμα» της ΔΕΗ, ενός «από τα πιο ακριβά ασημικά». «Η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ με τους όρους που γίνεται, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, ισοδυναμεί με “παραίτησή” του και σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατρίδας μας». Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δηλώνουν προδομένοι από τις υποσχέσεις της διοίκησης Στάσση για «ανάπτυξη» και έναν «νέο κύκλο ανάπτυξης με υψηλή κερδοφορία».

«Μια συρρικνωμένη ΔΕΗ, ένα “κουφάρι” που θα άγεται και θα φέρεται από την... ευρεία διασπορά πόσο αξιόπιστα μπορεί να συμβάλει στα δημόσια έσοδα και γενικότερα στο δημόσιο συμφέρον;» αναρωτιέται η ΓΕΝΟΠ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «θα έχει πλέον την βαρύτατη ευθύνη για την απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρείας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης που καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπει ως βορά στα τρωκτικά των αγορών και τους “τζάμπα μάγκες” που επενδύουν, με εγγυημένα έσοδα, σε επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα».

Για «έγκλημα κατά του ελληνικού λαού» μιλά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ. «Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της Ν.Δ. στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ.

Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης». «Για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ. Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει; Οτι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;». Η «Εφ.Συν.» ζήτησε σχολιασμό και από το μέγαρο Μαξίμου, λαμβάνοντας την απάντηση ότι αυτό θα συμβεί σήμερα.

 ΚΚΕ: Κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στον λαό

Στο δικό του σχόλιο το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημειώνει ότι η κυβερνητική απόφαση «για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου για την απελευθέρωση της ενέργειας και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους κι όλο το λαό. Αυτήν την πολιτική, που ενισχύει τη λειτουργία της ΔΕΗ με κριτήριο το κέρδος, τη “μονοκαλλιέργεια” των ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση, υπηρετεί με στρατηγική επιμονή και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), που βήμα-βήμα προχώρησαν στη μετοχοποίηση της εταιρείας, την ιδιωτικοοικονομική της λειτουργία, την ένταξή της στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο».

Και προσθέτει ότι ο «νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει τελικά σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, σε νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο. Η αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπόρευμα -πυρήνας της πολιτικής της απελευθέρωσης- οδηγεί νομοτελειακά σε τέτοιες εξελίξεις, επιδεινώνοντας τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών όσο και των εργαζομένων στον κλάδο. Γι’ αυτό και είναι κροκοδείλια τα δάκρυα όσων “κλαίνε” για τις συνέπειες, όμως την ίδια στιγμή αποδέχονται την αιτία, την πολιτικής της απελευθέρωσης και τα τεράστια κέρδη στον ενεργειακό τομέα».

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη, να αντιπαλέψουν τόσο τη νέα επίθεση όσο και την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας στο σύνολο της, προετοιμάζοντας την αντεπίθεσή τους για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που -αντιμετωπίζοντας την ενέργεια ως δικαίωμα- μπορεί να ικανοποιήσει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες και στον τομέα αυτό», καταλήγει.

ΜέΡΑ25: Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας

Το ΜέΡΑ25, με ανακοίνωσή του, προτείνει «την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της ΔΕΗ)».

Επισημαίνει ότι «ένας από τους βασικούς στόχους της μνημονιακής διαδικασίας ήταν και το ξεπούλημα (ουσιαστικά χάρισμα) όλης της ενεργειακής δομής της χώρας στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία». Κατά συνέπεια, προσθέτει, «δεν πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία η σημερινή εξέλιξη για τη ΔΕΗ. Είναι ένα προαναγγελθέν έγκλημα, ψηφισμένο μάλιστα από ΣΥΡΙΖΑ, NΔ, ΚΙΝΑΛ (τότε ΠΑΣΟΚ), δηλαδή τα μνημονιακά κόμματα».

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, «με το 3ο Μνημόνιο που ψήφισαν τότε, έβαλαν όλοι μια σειρά καρφιά που σφράγισαν το φέρετρο της Ενέργειας ως Δημόσιου αγαθού στη χώρα μας:

  • χάρισαν το 50% της λιανικής πελατείας της ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της,
  • επέτρεψαν στους ομίλους Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Βαρδινογιάννη, Λάτση, Περιστέρη να προχωρούν σε κινήσεις καθετοποίησης ενώ απαγόρευαν στη ΔΕΗ να κάνει το ίδιο,
  • υποχρέωναν τη ΔΕΗ να αγοράζει ακριβά από τους εν λόγω ανταγωνιστές της και ταυτόχρονα να τους πουλάει κοψοχρονιά στη χοντρική,
  • αγκάλιασαν το Υπερταμείο ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κοινού ότι γίνεται δήθεν για το δημόσιο συμφέρον,
  • δημιούργησαν το χρηματιστήριο ενέργειας και όλη αυτή την ψευτοαγορά γύρω από το ρεύμα».

«Ας βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι, οι μονάδες παραγωγής, τα δίκτυα, όλα όσα έχτισε ο ελληνικός λαός θα έρθουν αναπόφευκτα πίσω στα χέρια του μέσα από ένα νέο κίνημα που θα σαρώσει τη χρεοδουλοπαροικία και τα καρτέλ της ολιγαρχίας που υπηρετεί το μνημονιακό τόξο», καταλήγει το ΜέΡΑ25.

Πηγή: efsyn.gr

2 σχόλια:

  1. Τα πετσομπουκωμενα καλοταϊσμενα μμ"ε".
    τσιμουδιά για το ξεπούλημα της ΔΕΗ.
    Όταν είμαστε μπουκωμενοι δε μιλάμε.
    Αλλά...ενημερώνουμε τα γίδια για το πώς βουτυρωνουμε το μακαρόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα το ρεύμα θα φτηνήνει ως και 80%.
    Θα βγουν τα νουδουλικα πάλι να ξεβρακωθουνε στις πλατείες πανηγυρίζοντας για το πλιάτσικο στις τσέπες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)