Η επόμενη εβδομάδα θα δείξει εάν και κατά πόσο, η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι συγκυριακή ή εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ευρύτερων προβλημάτων αυτή την περίοδο
To ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται εν μέσω δύο προβλημάτων, το εξωτερικό της Evergrande και των επιδράσεων στις ξένες αγορές και το εσωτερικό που είναι η επίδραση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, που οδηγεί σε πτωτική αντίδραση.
Κάποια ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια βγαίνουν πωλητές και συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους σε πωλήσεις. Τι και εάν οι ευρωπαικές αγορές κινούνται οριακά πτωτικά, τι και εάν οι αμερικανικές αγορές δείχνουν να μην φοβούνται τόσο πολύ το 'κινέζικο αγκάθι' της Evergrande, το ελληνικό χρηματιστήριο παρά τις όποιες θετικές αναλύσεις και προτάσεις αγορών που κάνουν οι ξένοι οίκοι δείχνει αιφνιδιασμένο από τις εξελίξεις.
Η πίεση στη μετοχή της ΔΕΗ
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ήταν μία αιφνιδιαστική μεν
εξέλιξη αλλά σε καμμιά πρίπτωση δεν δικαιολογεί την διψήφια υποχώρηση
της μετοχής. Η μετοχή έκλεισε στα 7,98 ευρώ με υποχώρηση (-11,53%) και συναλλαγές περίπου 3,7 εκατ μετοχών.
Το ίδιο και περισσότερο ισχύει για τα περισσότερα blue chips που σήμερα
βρέθηκαν στην πρέσα των πωλήσεων. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις
μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που ενώ λατρεύονταν κατά
το προηγούμενο διάστημα, αυτές τις μέρες ρίχνονται στο “πυρ το
εξώτερον”. Ίσως η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί από τα 12 χρόνια της κρίσης (οικονομικής
και πανδημίας) να έχουν αναπτύξει αμυντικά χαρακτηριστικά στους
εγχώριους επενδυτές. Οι ξένοι επενδυτές με τη σειρά τους αυτή την
περίοδο δεν ενδιαφέρονται τόσο για περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική.
Έντονη υποχώρηση απο το ξεκίνημα της συνεδρίασης
Ο Γενικός Δείκτης σήμερα ξεκίνησε με βίαια διόρθωση στις περισσότερες μετοχές (μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης) στις 871 μονάδες και έκλεισε στις 873,10 μονάδες (-1,54%) πραγματοποιώντας όμως χαμηλό ημέρας στις 866 μονάδες. Κάποιοι αγοραστές ή κινήσεις market making προς το τέλος της συνεδρίασης περιόρισαν κάπως τις πιέσεις. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ ήταν οι συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ.
Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 34 έκλεισαν ανοδικά και οι 77 πτωτικά, δείγμα της βίαιας υποχώρησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στο σύνολό της.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-1,65%) και ο δείκτης Mid Cap κατά (-0,1%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (1,82%), τα Προσωπικά-Οικιακά Προιόντα (0,68%), ο κλάδος τεχνολογίας (0,54%) και το εμπόριο (0,37%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-2,78%), Βιομηχανικών προιόντων και Υπηρεσιών (-2,37%), Ταξιδιών- Αναψυχής (-1,77%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,25%) και οι Τράπεζες (-0,96%).
Το τέλος της εβδομάδας επεφύλασσε την δυσάρεστη έκπληξη της διόρθωσης. Η επόμενη εβδομάδα θα δείξει εάν και κατά πόσο, η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι συγκυριακή ή εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ευρύτερων προβλημάτων αυτή την περίοδο.
Πηγή: imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου