Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Κάποιοι είναι πιο ίσοι απέναντι στη Θέμιδα

 

Ο 53χρονος Σπύρος Γερονίκος, γόνος υπερπολύτεκνης οικογένειας από την Ευρυτανία, απολύθηκε από το «Αιγινήτειο», όπου είχε προσληφθεί φύλακας μέσω ΑΣΕΠ, για λάθος ημερομηνία σε απολυτήριο του Δημοτικού που αποδεδειγμένα δεν οφείλεται σε δική του ευθύνη ● Στην περίπτωσή του η Θέμις... αλληθώρισε και ο υπάλληλος κατέληξε για πέντε μήνες στον Κορυδαλλό ● Στον αντίποδα, κυβερνητικά στελέχη που εμφάνισαν «αμφίβολους» τίτλους σπουδών απολαμβάνουν τα προνόμιά τους.

«Με πνίγει το άδικο, γράψτε σας παρακαλώ ό,τι θα σας πω, να τα διαβάσουν οι αρμόδιοι και να δικαιωθώ». Ο κύριος Σπύρος Γερονίκος είναι 53 χρόνων, μεγάλωσε στη Δυτική Φραγκίστα Ευρυτανίας ως ένα από τα 13 παιδιά μιας φτωχής οικογένειας. Μας αφηγείται την ιστορία του, μια ιστορία εργατικής και δικαστικής τρέλας.

«Από δώδεκα ετών βγήκα στο μεροκάματο», μας λέει και εξηγεί ότι το 1997 συμμετείχε σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Είχε τελειώσει το Δημοτικό και, με τα μόρια που αναλογούν σε μέλη πολύτεκνων οικογενειών, θα διοριζόταν σίγουρα σε κάποια θέση. Ετσι και έγινε· τοποθετήθηκε φύλακας στη Διοικητική Υπηρεσία του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. Ηταν 29 ετών, με δύο ανήλικα παιδιά.

Το 2009 τοποθετήθηκε στο προσωπικό ασφαλείας του «Αιγινήτειου», σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 3316/9.4.2009 πράξη της Διεύθυνσης Διοικητικού του νοσοκομείου. Για τη θέση αυτή εκπαιδεύτηκε στις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας.

Το 2014 έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών έλεγχος της γνησιότητας των δικαιολογητικών διορισθέντων στο Δημόσιο και ο Σπ. Γερονίκος πληροφορήθηκε ότι χάνει τη δουλειά του! Το απολυτήριο του Δημοτικού, που είχε προσκομίσει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, έγραφε ότι είχε αποφοιτήσει το 1979 και όχι το 1981, όπως αποδείχτηκε. Το πρόβλημα ήταν ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν μπορούσαν να συμμετέχουν όσοι είχαν αποφοιτήσει μετά το 1980.

«Το απολυτήριο μου το έστειλε από το χωριό ο διευθυντής του σχολείου (και παπάς) και φέρει την υπογραφή του. Είμαστε τόσα αδέλφια και είχαν περάσει τόσα χρόνια, έγινε λάθος. Γεννήθηκα το 1968 και είχα κερδίσει χρονιά, δεν κατάλαβα ότι ήταν λάθος η ημερομηνία», λέει. Κανονικά η ιστορία θα σταματούσε εδώ.

Ο κύριος Σπύρος θα προσέφευγε στα διοικητικά δικαστήρια προσκομίζοντας τη γραπτή βεβαίωση του δάσκαλου ότι ήταν δικό του το λάθος και διεκδικώντας την επιστροφή στη δουλειά του. Ομως η Δικαιοσύνη έκρινε ότι ως προς το ποινικό σκέλος (χρήση πλαστού εγγράφου για εξαπάτηση Δημοσίου) η υπόθεση δεν είχε παραγραφεί επειδή θεωρήθηκε ότι το 2009, όταν τοποθετήθηκε στο προσωπικό ασφαλείας, έκανε ξανά χρήση του ίδιου εγγράφου! Και έτσι σχηματίστηκε δικογραφία, διατάχτηκε προκαταρκτική εξέταση και πήγε για κατάθεση στην πταισματοδίκη Αθηνών.

Ένταλμα σύλληψης

«Είχα έναν γνωστό μου δικηγόρο, μου έλεγε να μην ανησυχώ αφού είχα γραπτώς την κατηγορηματική δήλωση του δάσκαλου ότι ήταν δικό του το λάθος». Ομως, ο δικηγόρος δεν ενημέρωσε τον πελάτη του ότι διατάχτηκε κύρια ανάκριση για να πάει να καταθέσει και έτσι η ανάκριση περαιώθηκε ερήμην του και το 2018 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. «Μου είπαν ότι είχαν στείλει χαρτί στο σπίτι. Δεν είδα τίποτα, είναι ένα φροντιστήριο εκεί, μαζεύονται πολλά παιδιά στην είσοδο, δεν ξέρω μήπως χάθηκε. Τηλεφωνούσα κάθε λίγο στον δικηγόρο γιατί αγωνιούσα να γυρίσω στη δουλειά μου. Τον ρώταγα πού είμαστε. Μετά έμαθα ότι είχα κλητευθεί ως αγνώστου διαμονής».

Στις 15 Δεκεμβρίου 2020, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης, αστυνομικοί σταματούν τον κ. Γερονίκο σε τυχαίο έλεγχο για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού και διαπιστώνουν ότι εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης. Παραμονές Χριστουγέννων οδηγείται στις Φυλακές Κορυδαλλού, φωνάζει ότι δεν έχει κάνει τίποτα και ψάχνει να βρει άλλον δικηγόρο.

Την υπόθεση αναλαμβάνει ο ποινικολόγος Χρίστος Ζυγογιάννης και καταθέτει αίτηση αποφυλάκισης του κ. Γερονίκου, η οποία γίνεται δεκτή αλλά ο κατηγορούμενος είχε ήδη μείνει πέντε μήνες στον Κορυδαλλό! «Ακόμα πετάγομαι τα βράδια στον ύπνο μου. Εχω μάθει να εργάζομαι τίμια και σκληρά, υπηρέτησα το Δημόσιο με ήθος και αυταπάρνηση. Και τώρα τι; Εχω πρόβλημα υγείας και ψάχνω μεροκάματα στην οικοδομή». Η δίκη του κ. Σπύρου έχει οριστεί για τον προσεχή Δεκέμβριο.

Άντε να βρεις το δίκιο σου, όταν δεν σε λένε Κοντολέων, Λούλη, Διαματάρη ή Στεφανή

Ο διορισμός του Σπύρου Γερονίκου ασφαλώς δεν είναι ο μόνος που δεν ήταν σύμφωνος με το γράμμα του νόμου. Ας θυμηθούμε κάποιες άλλες περιπτώσεις, που έχει αναδείξει η «Εφ.Συν.» σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα:

■ Ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, έχει τίτλο από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου που δεν είναι αναγνωρισμένος από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). Δεν έχασε τη θέση του αφού με μια τροπολογία η νομοθεσία... προσαρμόστηκε στο βιογραφικό του.

■ Ο πρώην γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Λούλης, δεν διέθετε το αντίστοιχο πτυχίο. Απομακρύνθηκε στον πρώτο ανασχηματισμό αλλά επέστρεψε στο ίδιο υπουργείο ως ειδικός σύμβουλος για τη στρατηγική επέκταση του ελληνικού τουρισμού στις διεθνείς αγορές.

■ Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαιτίας του ανύπαρκτου μεταπτυχιακού του. Δεν έμεινε χωρίς δουλειά, πριν από λίγες μέρες η υπουργός Πολιτισμού τον διόρισε στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Ακρόπολης.

■ Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής δήλωνε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών του αλλά, όπως αποδείχτηκε, ο ένας ήταν πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου. Παρέμεινε στη θέση του μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό, όταν ο Κ. Μητσοτάκης προτίμησε τον Νίκο Χαρδαλιά.

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Η δικαιοσύνη των αρίστων είναι σαν την οχιά
    Δαγκώνει τους ξυπόλητους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)