Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Τρίτη δόση εμβολίου: Κορυφαίοι επιστήμονες λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται

Τρίτη δόση εμβολίου: Κορυφαίοι επιστήμονες λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται

 
Την άποψη ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό δουλεύει καλά, οπότε δεν χρειάζεται ακόμα τρίτη δόση για τους περισσότερους, για το γενικό πληθυσμό, υποστηρίζει ομάδα πολύ γνωστών επιστημόνων ανοίγοντας μια συζήτηση για το ζήτημα.

Οι κυβερνήσεις καλύτερο είναι να εστιάσουν στην ανοσοποίηση όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και να περιμένουν για περισσότερα στοιχεία ως προς το ποια από τα εμβόλια θα είναι πιο αποτελεσματικά στις ενισχυτικές δόσεις και σε ποια δοσολογία, υποστηρίζουν οι συγγραφείς έρευνας που δημοσιεύστηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet και στους οποίους περιλαμβάνονται δυο διακεκριμένοι Αμερικανοί της Food and Drug Administration. Στηρίζουν τη θέση τους σε μια σειρά μελετών που έγιναν σε πραγματικές συνθήκες καθώς και στοιχεία από κλινικές δοκιμές.

Χθες, μετά τη δημοσίευση της μελέτης, οι μετοχές της Pfizer και της Moderna σημείωσαν σημαντική πτώση.

«Καμία μελέτη δεν έχει προσφέρει αξιόπιστα στοιχεία διατηρήσιμης μείωσης της προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης», λένε οι συγγραφείς. Μπορεί να υπάρχουν επιπρόσθετοι κίνδυνοι επιπλοκών αν οι τονωτικές ενέσεις υιοθετηθούν πολύ νωρίς ή πολύ ευρέως.

Μεταξύ των επιστημών που υπογράφουν την έρευνα είναι ο Marion Gruber, επικεφαλής του γραφείου του FDA για τις έρευνες και τις αξιολογήσεις εμβολίων και η βοηθός του Philip Krause. Αμφότεροι, σύμφωνα με το πρακτορείο φαίνεται να αντιστάθηκαν σε πιέσεις του Ντ. Τραμπ να επιταχύνουν την αρχική έγκριση των εμβολίων.

Οι επιστήμονες του ΠΟΥ Soumya Swaminathan, Ana-Maria Henao-Restrepo και Mike Ryan δούλεψαν επίσης για τη μελέτη.

«Ακόμα και αν οι τονωτικές δόσεις τελικά εμφανιστεί ότι μειώνουν τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο σοβαρής νόσησης οι υφιστάμενες ποσότητες μπορούν να σώσουν περισσότερες ζωές αν χρησιμοποιηθούν σε μη εμβολιασμένους γράφουν οι ερευνητές.

Αναγνώρισαν πάντως ότι ορισμένα άτομα, όπως εκείνα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια επιπλέον δόση.

Σύμφωνα με παρατηρήσεις από έρευνες που έγιναν έως τώρα, οι εμβολιασμοί έχουν δώσει κατά μέσο όρο 95% αποτελεσματικότητα κατά σοβαρής νόσησης, περιλαμβανομένων μεταδοτικών μεταλλάξεων, όπως η Δέλτα, και πάνω από 80% στην πρόληψη από νόσηση, σημειώνουν.

Επιφυλάξεις για την τρίτη δόση του εμβολίου εκφράζει ο επικεφαλής της AstraZeneca

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ εξασθενημένο, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μια τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού στη Βρετανία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου μπαίνοντας έτσι στη λίστα των χωρών που προκρίνουν την τρίτη δόση του εμβολίου ενώ ο επικεφαλής για τον κορονοϊό στο Ισραήλ προετοιμάζει το έδαφος ακόμη για για τέταρτη δόση.

Ωστόσο, «φρένο» στα σχέδια για τρίτη δόση θέλησε να βάλει πριν λίγες μέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca. Με άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph o Pascal Soriot επισημαίνει πως μια τρίτη δόση μπορεί να μην είναι απαραίτητη σε όλους, υπογραμμίζοντας πως η επίσπευση της θα στερούσε από την επιστημονική κοινότητα δεδομένα για το πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτή η τρίτη δόση είναι κλινικά απαραίτητη» σημειώνει χαρακτηριστικά στο άρθρο του και συμπληρώνει: «Χρειαζόμαστε τα κλινικά στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο πριν λάβουμε αποφάσεις για την τρίτη δόση».

Ακόμη ένα επιχείρημα του Pascal Soriot είναι πως το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS) - και κατ' επέκταση τα συστήματα και των άλλων χωρών- θα επιβαρυνθεί με ένα ενδεχομένως αχρείαστο πρόγραμμα εμβολιασμού. «Η κινητοποίηση του NHS για μια τρίτη δόση θα μπορούσε ενδεχομένως να του βάλει επιπρόσθετο βάρος κατά την διάρκεια της μακράς χειμερινής περιόδου» επισημαίνει. 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)