Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Ουρές για τα rapid test, άδεια τα εμβολιαστικά κέντρα

Ουρές για τα rapid test, άδεια τα εμβολιαστικά κέντρα

Το αδιαχώρητο επικράτησε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα διαγνωστικά κέντρα της Αθήνας και όχι μόνο, με αρκετούς πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να αναγκάζονται να περιμένουν αρκετές ώρες στην ουρά για το υποχρεωτικό rapid test.

Την ίδια ώρα, η κίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα εμφανίζεται εξαιρετικά μειωμένη.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ, στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα, με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν να απευθυνθούν σε δημόσιες δομές για δωρεάν rapid test όπως συνέβαινε, ενώ η αρνητική βεβαίωση είναι το μοναδικό εισιτήριο για να μπουν σε κλειστούς χώρους ή να εργαστούν.

Την ίδια ώρα όπως δηλώνουν πολίτες, διαφωνούν με την πληρωμή των τεστ καθώς όπως λένε, «έχει νοσοκομεία το κράτος να πάει δωρεάν ο κόσμος».

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κάνουν ένα ή δύο rapid test την εβδομάδα ανάλογα τον κλάδο στον οποίο εργάζονται.

Μάλιστα και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές που είναι ανεμβολίαστοι πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή οι ιδιωτικές κλινικές ή τα φαρμακεία ή οι ιδιώτες ιατροί ή οι δημόσιες δομές, όπου κατά περίπτωση διενεργούνται διαγνωστικοί έλεγχοι νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19 (PCR, rapid test) σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3, υποχρεούνται να καταχωρίζουν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 που τηρεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου και το αργότερο εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη διενέργεια του ελέγχου, τα στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν, το είδος του ελέγχου και τα αποτελέσματα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).

Εάν το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19, που διενεργείται σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3, είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα gov.gr «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19». Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της βεβαίωσης είναι η καταχώριση του αποτελέσματος από τον φορέα που διενήργησε τον διαγνωστικό έλεγχο, σύμφωνα με το άρθρο 4. Η βεβαίωση αποτελεί το νόμιμο αποδεικτικό για την προσέλευση του εργαζόμενου/υπαλλήλου στον τόπο εργασίας και γνώση αυτής λαμβάνει το αρμόδιο όργανο της οικείας υπηρεσίας, το οποίο επιλαμβάνεται επί των υπηρεσιακών θεμάτων του εν λόγω προσωπικού με την επίδειξη αυτής από τον εργαζόμενο/υπάλληλο. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί η βεβαίωση εγκαίρως, εναλλακτικά εκδίδεται βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από τον φορέα ή τον ιδιώτη ιατρό που διενήργησε τον έλεγχο, την οποία ο εργαζόμενος/υπάλληλος επιδεικνύει με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Εάν το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19, που διενεργείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 2 και 3 είναι θετικό, ο εργαζόμενος/υπάλληλος οφείλει να ενημερώσει αμελλητί τη Διεύθυνση Προσωπικού και απέχει δικαιολογημένα από την εργασία του βάσει των οριζομένων στις κείμενες διατάξεις και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.. Για την απόδειξη της νόσησης, εκδίδεται από την πλατφόρμα gov.gr «Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορoνοϊού COVID-19». Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της βεβαίωσης είναι η καταχώριση του αποτελέσματος από τον φορέα ή τον ιδιώτη ιατρό που διενήργησε τον έλεγχο, σύμφωνα με το άρθρο 4, και η πάροδος είκοσι (20) ημερών από τη θετική διάγνωση. Εναλλακτικά, εκδίδεται βεβαίωση θετικού αποτελέσματος, από τον φορέα που διενήργησε τον έλεγχο, την οποία ο εργαζόμενος/υπάλληλος επιδεικνύει με κάθε πρόσφορο τρόπο. Οι βεβαιώσεις των προηγούμενων εδαφίων αποτελούν δικαιολογητικά για να τεθούν τα πρόσωπα του άρθρου 1 σε κατ' οίκον περιορισμό και να τους χορηγηθεί η προβλεπόμενη αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)