Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Ο γρίφος Σταϊκούρα για τον ΕΝΦΙΑ

Ο γρίφος Σταϊκούρα για τον ΕΝΦΙΑ

 
 
Όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για τον ΕΝΦΙΑ και τις ενδεχόμενες πρόσθετες παρεμβάσεις.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το ενδεχόμενο πρόσθετων ευνοϊκών παρεμβάσεων για τους πολίτες, αν και εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβεί το 5,9% φέτος, απαντώντας φυσικά και για τον ΕΝΦΙΑ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μέσα από τους χώρους της 85ης ΔΕΘ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η βούληση και η πολιτική της κυβέρνησης το 2022 θα είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας να πληρώσει μικρότερο ΕΝΦΙΑ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα ήταν «πάρα πολύ πρόωρο» να γίνουν εκτιμήσεις ως προς τα περιθώρια μείωσής του, προτού ολοκληρωθεί η άσκηση της ενσωμάτωσης των αντικειμενικών αξιών στους νέους συντελεστές του φόρου. «Δεν κρύβω κάτι, απλά πρέπει να ολοκληρωθεί η άσκηση, για να προκύψουν νέοι συντελεστές, για να προκύψει ο νέος ΕΝΦΙΑ, για να δούμε τι περιθώρια έχουμε για να τον μειώσουμε. Αν δεν έχουμε το αποτέλεσμα της άσκησης, είναι πάρα πολύ πρόωρο (να πούμε περισσότερα)».

Για το ενδεχόμενο πρόσθετων φοροελαφρύνσεων

Ερωτηθείς αν οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν περισσότερες φοροελαφρύνσεις σε περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 ξεπεράσει το αναθεωρημένο 5,9% (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%), ο κ.Σταϊκούρας απάντησε: «Είναι πρόδηλο ότι όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, τόσο δημιουργούνται μεσομακροπρόθεσμα δημοσιονομικά περιθώρια για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις (...) Εύχομαι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης να είναι ακόμα υψηλότερος (από το 5,9%), ώστε να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο, για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)