Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Μετακίνηση εκτός νομού: Τα εμπόδια στα ταξίδια τον χειμώνα που έρχεται

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ/ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

 
Πόσο εφικτές είναι φέτος οι εκδρομές και τα τριήμερα στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, στα χιονοδρομικά κέντρα και τα χιονισμένα χωριά; Η μετακίνηση εκτός νομού με αυτοκίνητο επιτρέπεται χωρίς rapid test για τους ανεμβολίαστους, όμως δεν είναι μόνο το πώς θα φτάσει κάποιος στον προορισμό του…

Αν κάτι μας έχει λείψει περισσότερο από την ανεμελιά των διακοπών το καλοκαίρι, είναι οι χειμερινές εκδρομές. Τα περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση εκτός νομού που εφαρμόστηκαν αρχικά τον Μάρτιο του 2020, επανήλθαν τον προηγούμενο Νοέμβριο και κράτησαν μέχρι και την Άνοιξη του 2021. Τι θα γίνει όμως φέτος; Θα είναι φέτος εφικτό ένα διήμερο για σκι; Ή μια εκδρομή σε οποιονδήποτε χειμερινό προορισμό για κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί;

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τα ταξίδια, θα τεθούν σε ισχύ στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022 και αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα πρέπει σε οποιοδήποτε ταξίδι τους, με οποιοδήποτε μέσο εκτός από το αυτοκίνητό τους, να έχουν μαζί τους αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Πρώτη δυσκολία είναι ότι αν θέλουν να μετακινηθούν με κάποιο μέσο εκτός ΙΧ για ένα τριήμερο, θα πρέπει να αναζητήσουν ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για να κάνουν rapid test και για την επιστροφή τους.

Μία ακόμα όμως μεγαλύτερη δυσκολία, είναι πως, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στους κλειστούς χώρους της εστίασης, εγείρεται το μεγάλο ερωτηματικό, όχι μόνο για το πού θα διασκεδάζουν οι ανεμβολίαστοι εκδρομείς, αλλά πού θα τρώνε. Τον χειμώνα στους τουριστικούς προορισμούς είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των καιρικών συνθηκών, να διαμορφωθούν εξωτερικοί χώροι εξυπηρέτησης. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί, αν οι ανεμβολίαστοι επισκέπτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται στα εστιατόρια των ξενοδοχείων που θα διαμένουν.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται πως από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 ισχύουν τα παρακάτω μέτρα στις μετακινήσεις:

  • Για το ταξίδι με αεροπλάνο ή πλοίο απαιτείται πλέον rapid test 48 ωρών για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό που αλλάζει είναι ότι από 13/09 όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο δεν μπορούν να κάνουν τεστ στις δημόσιες δομές και τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ δωρεάν, αλλά θα πρέπει να πάνε σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο. Το κόστος θα είναι 10 ευρώ και η δαπάνη θα βαρύνει τους ίδιους.
  • Για το ταξίδι με ΚΤΕΛ ή τρένο θα είναι από την ίδια ημερομηνία υποχρεωτικό το rapid test 48 ωρών, κάτι που δεν ίσχυε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που ήταν απαραίτητη μόνον η χρήση μάσκας. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)