Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Πάνος Παπανικολάου: Άσχημη πάλι η κατάσταση στην περίθαλψη με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης

Πάνος Παπανικολάου: Άσχημη πάλι η κατάσταση στην περίθαλψη με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης 
 
Αυτονόητα προκύπτει πως είναι ώρα να μιλήσει ο λαός κι όχι μόνο οι υγειονομικοί. Να καταλάβει πως πρέπει αγωνιστικά κι αποφασιστικά να υπερασπιστεί την Δημόσια Περίθαλψη στο πλευρό των υγειονομικών. Τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά.

Δυστυχώς τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου 2021 τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά στην δημόσια περίθαλψη.

1. Οι δείκτες της πανδημίας έχουν ξεφύγει παρά το γεγονός πως ο μισός πληθυσμός έχει εμβολιασθεί πράγμα που φυσικά δεν ίσχυε πέρυσι. Αυτό οφείλεται καθαρά στο ότι η κυβέρνηση για δεύτερη φορά θυσίασε κάθε έννοια ιχνηλάτησης και επιδημιολογικής επιτήρησης στον βωμό της εξυπηρέτησης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στον χώρο του τουρισμού. Τον προβληματικό περυσινό «αλγόριθμο EVA» τον αντικατέστησε εφέτος το ακόμα πιο προβληματικό σχέδιο «αυτορρύθμιση – σελφ τεστ – πετάξτε τις μάσκες, έρχονται οι τουρίστες» του κ. Σκέρτσου με τα ήδη γνωστά οικτρά αποτελέσματα. Οι δηλώσεις του μέχρι πρότινος αρμόδιου υπουργού κ. Χαρδαλιά τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου πως δήθεν στην πολυδιαφημισμένη covidfree πλήρως εμβολιασμένη Μύκονο την μετάλλαξη Δ δεν την έφεραν ξένοι επισκέπτες αλλά εγχώριοι εποχικά εργαζόμενοι, είναι τελείως ανάξιες σχολιασμού και μπορούν μόνο να αποτελέσουν έμπνευση για νούμερο θερινής επιθεώρησης. Και το ίδιο φυσικά ισχύει όσον αφορά σχεδόν όλους τους τουριστικούς προορισμούς.

2. Αποδεικνύεται περίτρανα τις τελευταίες μέρες πως ΔΕΝ έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις και ΔΕΝ έχει γίνει «θωράκιση» του ΕΣΥ. Αυτό διά του αμείλικτου κριτηρίου της πράξης το ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση : στις 25/8 διατάχθηκε αιφνιδιαστικά πλήρης και επ’ αόριστον αναστολή των κανονικών αδειών για όλο το προσωπικό νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ΕΚΑΒ όλων των κλάδων και όλων των εργασιακών σχέσεων. Επίσης με τον πρόσφατο ανασχηματισμό «ανασχηματίστηκαν» και οι δύο ως τώρα υπουργοί Υγείας σε μια προφανή επικοινωνιακή προσπάθεια – ομολογία αποτυχίας να μην χρεωθεί την αποτυχία στην πολιτική περίθαλψης ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ένας πρωθυπουργός που στα τέλη Ιουλίου και ενώ το 4ο κύμα της πανδημίας είχε ήδη φουντώσει, δήλωνε δημόσια πως θεωρεί περιττά περίπου τα μισά νοσοκομεία της χώρας και σκοπεύει να τα καταργήσει.

3. Ο εμβολιασμός κάθε άλλο παρά καθολικός είναι και αυτό επίσης αποτελεί ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης. Παρά το γεγονός πως και άλλοι σιγοντάρουν τον αντιεμβολιασμό για ψηφοθηρικούς λόγους (η ακροδεξιά και μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ), ο Μέγας Αντιεμβολιαστής είναι το κράτος. Είχε εξ αρχής ΛΑΘΟΣ μήνυμα προς τον πληθυσμό : αντί για το επιστημονικά σωστό και απλό «εμβολιάσου για να μειώσεις πολύ την πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά αν κολλήσεις», το κυβερνητικό μήνυμα ήταν η αντιεπιστημονική αρλούμπα «εμβόλιο = ανέμελες διακοπές γιόλο και … τέλος, μόνο αυτό» όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται στο επίσημο ενημερωτικό ραδιοτηλεοπτικό σποτ του υπουργείου Υγείας. Δυστυχώς είχε κυριαρχήσει στην κυβερνητική λογική η αυταπάτη πως το εμβόλιο είναι κάτι θαυματουργό που θα εξαφάνιζε τον ιό εν μία νυκτί και δεν θα χρειαζόμασταν ούτε νοσοκομεία ούτε επιδημιολογική επιτήρηση. Επίσης η κυβέρνηση ανέθεσε την ενημέρωση για τον εμβολιασμό σε ΛΑΘΟΣ ανθρώπους, σε κάποιους «ειδικούς» που ήδη από πέρυσι έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία απέναντι στον λαό γιατί διαρκώς εφευρίσκουν καταγέλαστες επιστημονικοφανείς δικαιολογίες για να ξεπλένουν προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις : «σε τάξη με 15 μαθητές κολλάει, με 30 δεν κολλάει», «στις πλατείες κολλάει, στα λεωφορεία κολυμπάει» κλπ, κλπ … Με όλα αυτά η κυβέρνηση και η καθεστηκυία επιστημονική εκπροσώπηση προσέφεραν έτοιμα «επιχειρήματα» στο πιάτο των αρνητών ανορθολογιστών.

Μπροστά στον εκ νέου επαπειλούμενο κίνδυνο λειτουργικής κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων, η κυβέρνηση αντί επιτέλους να σοβαρευτεί για άλλη μια φορά καταφεύγει σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τελείως αδικαιολόγητος θόρυβος με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Αποδείχτηκε περίτρανα την προηγούμενη εβδομάδα πως τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν αυτά που λέγαμε, δηλαδή πάνω από 95% όσον αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς και πάνω από 85% όσον αφορά το λοιπό προσωπικό. Δηλαδή από τα υψηλότερα σε όλη την Ευρώπη. Όμως τέτοιος επικοινωνιακός θόρυβος και τέτοια εκστρατεία συκοφάντησης δεν σημειώθηκε σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Η κυβέρνηση φυσικά ξέρει πως το συνολικό άθροισμα του προσωπικού σε νοσοκομεία – ΚΥ – ΕΚΑΒ όλων των κλάδων και όλων των εργασιακών σχέσεων, μόνιμων και συμβασιούχων, είναι 92000 ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 125000 για να καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκες της πανδημίας και της λοιπής νοσηρότητας. Επίσης ξέρει πολύ καλά πως η ενδονοσοκομειακή διασπορά σε ΟΛΕΣ τις ως σήμερα περιπτώσεις οφείλεται στην κακή διαχείριση από τους αρμοδίους και στην ανεπάρκεια χώρων, δυο παράγοντες που οδηγούν σε συγχρωτισμό ασθενείς covidμε ασθενείς λοιπής νοσηρότητας. Και όμως αδίστακτα έθεσε σε αναστολή εργασίας τις 7000 από τις 92000 για να εξυπηρετήσει τον επικοινωνιακό της κουρνιαχτό. Άλλωστε με το «καλημέρα» (την περασμένη Πέμπτη 2/9) ο νέος υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης με τροπολογία αποκάλυψε την πραγματική επιδίωξη : με πρόσχημα αυτούς τους λίγους ανεμβολίαστους υγειονομικούς παραδίδει σημαντικές λειτουργίες των νοσοκομείων (εργαστηριακές εξετάσεις, υπηρεσίες διοικητική – οικονομική – τεχνική, καθαριότητα, φύλαξη κλπ) και του ΕΚΑΒ (ασθενοφόρα) άνευ όρων στον ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστικά για τα παραπάνω είναι δυο πρόσφατα παραδείγματα που έχουν να κάνουν με μια ζωτική λειτουργία (τα δίκτυα οξυγόνου) και την ιδιωτικοποίησή τους :

- Στο νοσοκομείο Ρόδου στις 3/8 (δηλαδή έναν μήνα πριν τις αναστολές εργασίας) κατέρρευσε πλήρως η παροχή οξυγόνου για πολλές ώρες (πλήρες μπλακ άουτ) και ως σήμερα παραμένει προβληματικά μειωμένη. Λεπτομέρεια : την διαχείριση του οξυγόνου εκεί την έχει ιδιωτική εταιρεία.

- Στο Αρεταίειο νοσοκομείο προχθές η διοίκηση (εφορία, καθότι πανεπιστημιακό υπαγόμενο στο υπουργείο Παιδείας) ανακοίνωσε πως αναστέλλονται όλες οι λειτουργίες του νοσοκομείου αφού τέθηκε σε αναστολή εργασίας ο τεχνικός των ιατρικών αερίων άρα κι εκεί επίκειται άμεσα η ιδιωτικοποίηση αυτής της λειτουργίας.

Τα ιατρικά αέρια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα λειτουργίας που προσφέρεται για κρατικοδίαιτη κονόμα από «ημέτερους» ιδιώτες : ως γνωστό το οξυγόνο περιέχεται στον ατμοσφαιρικό αέρα κατά 21%. Θα έπρεπε από χρόνια να υπάρχουν συσκευές παραγωγής (για την ακρίβεια εξαγωγής από τον αέρα) σε όλα τα νοσοκομεία. Αντί γι’ αυτό τα συμφέροντα επιδιώκουν να τις καταργήσουν και εκεί που υπάρχουν και να γενικευτεί το πάρτι των εκβιαστικών υπερτιμολογήσεων σε βάρος του δημοσίου χρήματος. Άλλες λειτουργίες που έχουν από χρόνια μπει στο μάτι κρατικοδίαιτων ιδιωτικών συμφερόντων είναι ο εργαστηριακός τομέας των νοσοκομείων (απεικονιστικές εξετάσεις κι εξετάσεις αίματος), οι διοικητικές υπηρεσίες, η καθαριότητα κι η φύλαξη. Ακριβώς δηλαδή ό,τι αναφέρεται στην τροπολογία Πλεύρη.

Άρα η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές τι σκοπεύει να κάνει από δω και πέρα. Ακριβώς αυτό που έκανε μέχρι τώρα:

- Στην πρόληψη δεν θα υπάρχει καμία ουσιαστική ιχνηλάτηση – επιδημιολογική επιτήρηση παρά μόνο υποταγή σε μεγαλοεργοδοτικά συμφέροντα. Άλλωστε πρόσφατα ανακοινώθηκε πως τα ράπιντ και τα μοριακά τεστ στους ασυμπτωματικούς από πολύτιμα εργαλεία ελέγχου του βαθμού διασποράς του ιού στην κοινότητα μετατρέπονται σε τιμωρητικά εισοδηματικά όργανα για τους ανεμβολίαστους. Με το απαράδεκτο αυτό μέτρο η πολιτεία αποσύρεται και τυπικά από την ιχνηλάτηση. Υπενθυμίζεται πως μετά από 18 γεμάτους μήνες πανδημίας το μοριακό τεστ PCRΔΕΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ΗΔΙΚΑ και αυτό από μόνο του αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.

- Στην περίθαλψη η κυβέρνηση αδίστακτα θα μετατρέψει πάλι τα δημόσια νοσοκομεία σε εφημεράδικα που θα ασχολούνται μόνο με τα πιο επείγοντα περιστατικά ως «Ρυθμιστικά Κέντρα». Θα προωθεί εκβιαστικά όλες τις εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις προς τους αγαπημένους της ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες τους οποίους σκανδαλωδώς έχει απαλλάξει από την νοσηλεία ασθενών covid, μοναδικό φαινόμενο που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ. Επίσης θα τροφοδοτεί και αυτούς με κρατικό χρήμα για ορισμένα μόνο noncovidπεριστατικά.

- Θα προχωρήσει αδίστακτα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης και της κοινωνικής ασφάλισης. Η Δημόσια Υγεία ως κοινωνικό αγαθό θα σταματήσει να υπάρχει. Το ΕΣΥ θα αποτελεί παρελθόν.

Και όλα αυτά μετά από ένα έτος (καλοκαίρι 2020 – καλοκαίρι 2021) πραγματικής πανωλεθρίας που εκτινάχθηκαν στα ουράνια οι δείκτες θνητότητας τόσο από την επιδημία όσο και από την λοιπή νοσηρότητα, που είχαμε πολλές χιλιάδες θανάτους οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Από τα παραπάνω αυτονόητα προκύπτει πως είναι ώρα να μιλήσει ο λαός κι όχι μόνο οι υγειονομικοί. Να καταλάβει πως πρέπει αγωνιστικά κι αποφασιστικά να υπερασπιστεί την Δημόσια Περίθαλψη στο πλευρό των υγειονομικών. Τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά.

(Ο Πάνος Παπανικολάου είναι Νευροχειρουργός, ΓΓ ΟΕΝΓΕ, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)