Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Έως το τέλος του 2022 υποχρεωτική για 1,4 δισ. ταξιδιώτες η υποβολή αίτησης για να εισέλθουν στην Ευρώπη

Περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες από περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου, στους οποίους επιτρέπεται αυτή τη στιγμή να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις 26 χώρες του ενιαίου χώρου Σένγκεν στην Ευρώπη, θα υποχρεωθούν από το τέλος του 2022 να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση άδειας ταξιδιού πριν αφιχθούν σε οποιαδήποτε χώρα που συμμετέχει στο σύμφωνο.

Η υποχρέωση, η οποία θα τεθεί πλήρως σε ισχύ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, θα υποχρεώνει τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο, την Γεωργία και άλλες, να υποβάλλουν αίτηση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Αδειοδότησης και Πληροφοριών για ταξίδια.

Παρόμοιο σύστημα με ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, σημειώνεται ότι η ΕΕ δεν θα είναι η πρώτη που θα εισάγει μια τέτοια απαίτηση για ταξιδιώτες από άλλες χώρες που δεν υπόκεινται στο καθεστώς βίζας καθώς έχουν προηγηθεί ήδη οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα που ξεκίνησε το 2016 και επιτρέπει και παράλληλα καταγράφει τους επισκέπτες από χώρες που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν. Η πανδημία του κορονοϊού δεν επηρέασε την ανάπτυξη του συστήματος, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε δύο τροπολογίες και υιοθέτησε αλλαγές σε ένα τρίτο κείμενο σχετικά με την πρόσβαση της πλατφόρμας στις ευρωπαϊκές πληροφορίες ποινικού μητρώου υπηκόων τρίτων χωρών.

Μετά την πλήρη λειτουργία του συστήματος, ο οργανισμός αναμένει να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού στην κεντρική μονάδα ETIAS σε πάνω από 200 άτομα. Μέχρι  σήμερα 34 θεσμικοί φορείς έχουν συνεργαστεί για τη δημιουργία του ETIAS, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Frontex, του eu-LISA, ακόμη και της Europol.

Πηγή: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)