Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή ανά λίτρο στη Θεσσαλονίκη

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή ανά λίτρο στη Θεσσαλονίκη

 

 
 Με αύξηση 44% προμηθεύονται οι καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης στη Θεσσαλονίκη. Η τιμή.

Ξεκίνησαν οι πρώτες παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης στη Θεσσαλονίκη με αύξηση κατά 44% σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή του στην αγορά της Θεσσαλονίκης θα είναι της τάξεως του 1,13 -1,17 ευρώ το λίτρο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης (ΕΝ.ΒΕ.Θ.) Θεμιστοκλής Κιουρτζής δήλωσε ότι το πετρέλαιο έχει μια αυξητική τάση και «οι πολίτες αντιδρούν αλλά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς θέρμανση αφού ήδη τα πρώτα κρύα ξεκίνησαν».

«Μεγαλύτερη είναι φέτος η ζήτηση καθώς η διάθεσή του για τη Θεσσαλονίκη έχει ήδη καθυστερήσει. Έχουμε πολλές παραγγελίες λόγω και της επιδείνωσης του καιρού οι οποίες βέβαια συνοδεύονται με παράπονα κα σκέψεις όπως "Θα σκεφτούμε εκείνη την ημέρα πόσο πετρέλαιο θα βάλουμε". Αναμενόμενο είναι οι καταναλωτές να δυσανασχετούν όταν πληρώνουν όλο και πιο ακριβά τη θέρμανσή τους. Ωστόσο, όλοι θα προμηθευτούν και δε θα αναζητήσουν άλλους τρόπους θέρμανσης οι οποίοι κοστίζουν περισσότερο από το πετρέλαιο», εξηγεί ο γενικός γραμματέας της ΕΝ.ΒΕ.Θ., Σταύρος Ιωαννίδης στο Thessoday.gr.

Για παράδειγμα, μια οικογένεια σε ένα μέτριο χειμώνα θα πρέπει να δώσει περίπου 3.000 ευρώ για 2-2,5 τόνους πετρέλαιο.

Σχετικά με ενδεχόμενες ελλείψεις στα καύσιμα, ο κ. Ιωαννίδης επισήμανε ότι «δεν θα έχουμε καθώς είμαστε πλήρεις και δεν μας έχουν δείξει τέτοια δείγματα».

Το πρόβλημα με την ενέργεια σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΝ.ΒΕ.Θ. είναι ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λήψη μέτρων όσον αφορά τη μείωση των φόρων, τα βυτιοφόρα αλλά ακολουθεί την τακτική του επιδόματος. «Όσο αυξάνεται η τιμή, εμείς ζημιωνόμαστε και μειώνεται το ποσοστό κέρδους μας.»

Επίδομα θέρμανσης

Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υποβολή των αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» και της καταβολής μέρους του επιδόματος, ώστε τα νοικοκυριά να προστατευθούν απέναντι στην ραγδαία αύξηση των τιμών. «Πέρσι σε πολλούς τάχθηκε το επίδομα αλλά ελάχιστοι το έλαβαν. Είναι μια οικονομική βοήθεια και φέτος πιστεύω όλοι θα το πάρουν», τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου ή ακόμα και στα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Όσον αφορά την καταβολή του ποσού στους δικαιούχους, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα μεγάλο μέρος αυτού να καταβληθεί εντός του 2021. Το επόμενο 10ήμερο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη διάθεση του φετινού επιδόματος θέρμανσης με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ποιοι οι δικαιούχοι

Περίπου 1.000.000 νοικοκυριά θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης λόγω των διευρυμένων κριτηρίων που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Το επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία.

Το βασικό ποσό του επιδόματος καθορίζεται πλέον στα 300 ευρώ από 220 ευρώ πέρυσι.

Το ποσό του επιδόματος που θα προκύπτει δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 100 ευρώ και υψηλότερο από 750 ευρώ.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.

Παράλληλα αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

  • Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

  • Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
  • Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Επίσης αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

  • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
  • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Σκυλακάκη, «με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα».

Μέσα στον μήνα οι εξειδικεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει, από 84 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για φέτος, στα 168 εκατ. ευρώ. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)