Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Επέστρεψε η βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά - Οι αιτίες και ο κίνδυνος για το Αιγαίο

Επέστρεψε η βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά - Οι αιτίες και ο κίνδυνος για το Αιγαίο

 
 
 
Η τοξική βλέννα έκανε ξανά την εμφάνισή της στη θάλασσα του Μαρμαρά απειλώντας το θαλάσσιο οικοσύστημα. Βέβαιο ότι θα έρθει στο Αιγαίο.

Επέστρεψε στη θάλασσα του Μαρμαρά η τοξική βλέννα η οποία είχε απασχολήσει έντονα τους ειδικούς το περασμένο καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον Ιούνιο.

Ο Γιώργος Συλαίος, καθηγητής Ωκεανογραφίας, μιλώντας στο Open έκανε λόγο για χαμηλού επιπέδου διαχείριση των υγρών αποβλήτων στην Τουρκία που δημιουργεί αυτό το αποτέλεσμα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έρθει και στο βόρειο Αιγαίο όπως είχε συμβεί σε παραλίες της Λήμνου πριν λίγους μήνες.

«Έχουμε υγρά απόβλητά που προκύπτουν από αστική δραστηριότητα, από τους οικισμούς, τα οποία κατά 80% είναι ανεπεξέργαστα και πέφτουν στη θάλασσα του Μαρμαρά. Έχουμε βιομηχανικά απόβλητα που σχεδόν 100% είναι ανεπεξέργαστα και πέφτουν επίσης στη θάλασσα. Έχουμε γεωργικά απόβλητα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα που με την βροχή φτάνουν στην παράκτια ζώνη. Και έχουμε τέλος την επίδραση της ναυσιπολοίας, των πολλών σκαφών που κινούνται και παράγουν απόβλητα» σημείωσε ο καθηγητής ξηγώντας τις αιτίες του προβλήματος.

«Αν ευνοήσουν οι συνθήκες την Άνοιξη και το Καλοκαίρι σίγουρα θα μετακινηθεί προς το Αιγαίο. Έχει παρατηρηθεί φέτος νωρίτερα, και είναι μεγαλύτερης έντασης» απάντησε ο καθηγητής ερωτηθείς αν η βλέννα φτάσει στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε μάλιστα το φαινόμενο ανησυχητικό καθώς πρόκειται για τοξική βλέννα που προκαλεί ζημιά στην χλωρίδα και την πανίδα του πυθμένα και κάλεσε τις τουρκικές αρχές να λάβουν άμεσα σοβαρά μέτρα. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)