Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Απασχόληση: Λιγότερες θέσεις-λιγότερες ώρες τον Σεπτέμβριο

Απασχόληση: Λιγότερες θέσεις-λιγότερες ώρες τον Σεπτέμβριο

Ακρίβεια και μερική απασχόληση προκαλούν εργασιακή φτώχεια, ενώ το Νόμπελ κερδίζει μελέτη που συνδέει την αύξηση της απασχόλησης με παράλληλη αύξηση των μισθών.

 Γράφει ο

Οι φωτιές και η ακρίβεια χάλασαν το αναπτυξιακό success story της κυβέρνησης και οδήγησαν σε μείωση της απασχόλησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Καίτοι ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου είχε… καλοκαιρινές θερμοκρασίες και πολλές αναζητήσεις για τουριστικούς προορισμούς λόγω πολύμηνου lockdown και καθυστερημένης έναρξης της φετινής σεζόν, τελικά φαίνεται ότι το άνοιγμα των σχολείων και, κυρίως, οι φωτιές (Εύβοια, Αττική, Ηλεία κ.α.), ανέστειλαν τα υπεραισιόδοξα σενάρια. Ενώ η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια (ρεύμα και καύσιμα) καθώς επίσης και η ακρίβεια στην αγορά επηρέασε αρνητικά την οικονομία και, κατά συνέπεια, την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη» κατά τον Σεπτέμβριο το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων ήταν μεν θετικό κατά 19.727 άτομα, αλλά τον προηγούμενο μήνα απολύθηκαν ή αποχώρησαν 284.173, έναντι 220.892 του Σεπτεμβρίου του 2020. Με αποτέλεσμα φέτος το ισοζύγιο να είναι μεν θετικό, αλλά κατά το ήμισυ (19.727) εν σχέσει με τον περσινό Σεπτέμβριο εν μέσω πανδημίας και πριν την έλευση των εμβολίων...

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πέρυσι οι προσλήψεις ήταν κατά 50% με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ φέτος το 8ωρο «έπεσε» στο 47%, προμηνύει ένα δύσκολο χειμώνα για την απασχόληση. Και αυτό γιατί έως τώρα η οικονομία «δημιουργεί» κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία. Ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η ακρίβεια και το σοκ με τις τιμές στην ενέργεια (ρεύμα και καύσιμα) να οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα μετά την έκρηξη (οικονομική μεγέθυνση) του 16,2% επί του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο φέτος.

Βεβαίως στο 9μηνο οι ροές είναι θετικές καθώς δημιουργήθηκαν περισσότερες … θέσεις εργασίας. Αλλά η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασίας, ευέλικτες μορφές που εφαρμόζονται επί ενός απαράδεκτα χαμηλού μισθού (650 ευρώ μεικτά ο βασικός μισθός, ενώ από το 2012 και μετά δεν ισχύουν οι ωριμάνσεως-τριετίες κ.λπ.), σε συνδυασμό πάντα με τις τιμές στο «καλάθι της νοικοκυράς» και τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, αναδεικνύουν το μείζον πρόβλημα της φτωχοποίησης των εργαζομένων.

Τα στοιχεία δε αυτά αποκαλύπτονται την στιγμή που τιμάται με το Βραβείο Νόμπελ ο Καναδός Ντέιβιντ Καρντ ο ποίος έχει μελετήσει το οικονομικά της εργασίας και έχει αποδείξει ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερης θέσεις εργασίας, διαψεύδοντας έτσι τη νεοφιλελεύθερη θεωρία.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)