«H μείωση του πληθυσμού δεν είναι κάτι κακό», σύμφωνα με τον Λόρδο Adair Turner, πρώην πρόεδρο της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βρετανίας.
Οι δηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να ήταν προϊόν φαντασίας, ή κάποια θεωρία συνωμοσίας, όμως είναι πραγματικές και έγιναν από πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Βρετανίας και τις δημοσιεύει η Ιndependent.
«Η μείωση του πληθυσμού δεν πρέπει να προκαλεί φόβο, επειδή θα βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τους κλιματικούς του στόχους», είπε χαρακτηριστικά.
Η μείωση του πληθυσμού δηλαδή θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κλιματικής «κρίσης», μια «κρίση» την οποία επικαλείται σχεδόν σε κάθε ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να θυμίσουμε πως και ο Guardian είχε φιλοξενήσει άρθρο το οποίο πρότεινε να μπαίνουμε σε lockdown ανά δύο χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.
O Adair Turner δήλωσε ότι μια ήπια μείωση των ποσοστών γεννήσεων «θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη ευημερία».
Γράφοντας σε μια ερευνητική εργασία, υποστήριξε ότι με τη σωστή κυβερνητική πολιτική ένας γηράσκων πληθυσμός δεν θα αποτελούσε απειλή για την οικονομία.
Συγκεκριμένα επικαλέστηκε την έκθεση «Μικρότερες οικογένειες και γηράσκοντες πληθυσμοί» η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως η μείωση του πληθυσμού είναι καλά νέα.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές C02 κατά περίπου 38 εκατομμύρια τόνους – ισοδύναμο με 19 εκατομμύρια αυτοκίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο – έως το 2035, εάν ο πληθυσμός του μειωνόταν με τον ίδιο ρυθμό με αυτόν της Ιαπωνίας.
Να σημειώσουμε πως η Ιαπωνία είναι μια από τις χώρες στην οποία έχουν μειωθεί ραγδαία οι γεννήσεις (1,36 παιδιά ανά οικογένεια) και ο πληθυσμός γερνάει.
Ο Λόρδος Adair Turner έβαλε στην εξίσωση και το θέμα της δόμησης, εξηγώντας πως η μείωση του πληθυσμού θα εξαλείψει την ανάγκη για χτίσιμο 4εκατ. σπιτιών τα επόμενα χρόνια μόνο στη Βρετανία.
«Ο μεγαλύτερος λόγος για να χαιρετίσουμε αυτή τη δημογραφική αλλαγή είναι ότι προκύπτει από την ελεύθερη επιλογή των εξουσιοδοτημένων ανθρώπων, και ιδίως των γυναικών. Αλλά το σταμάτημα της ατελείωτης αύξησης του πληθυσμού θα μειώσει επίσης τη μελλοντική πίεση της ανθρωπότητας στο φυσικό περιβάλλον, θα διευκολύνει την πρόκληση της κατάλληλης στέγασης και θα διευκολύνει την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενώ θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της ευημερίας στις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε χαρακτηριστικά.
Γιατί ενδιαφέρει την Ελλάδα
Εκτός από τ' ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει στην «πράσινη ανάπτυξη» οι δηλώσεις του Λόρδου Α.Turner «φωτογραφίζουν» την Ελλάδα, καθώς ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται συνεχώς μετά το 2010 και η απογραφή που θα διεξαχθεί σε λίγους μήνες θα το επιβεβαιώσει καθώς πιθανότατα οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας στα τέλη του 2021 θα είναι κατά 450.000-500.000 λιγότεροι από αυτούς που απεγράφησαν τον Μάιο του 2011.
Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει πρόσφατη δημοσίευση των καθηγητών στο Παν. Πατρών και Θεσσαλίας, κκ. Βασίλη Παππά και Βύρωνα Κοτζαμάνη.
Τα τελευταία εννέα χρόνια (1/1/2011 -1/1/2020) με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας, επισημαίνουν οι δυο ερευνητές, μειώθηκε κατά 3,7% (-405.000 άτομα). Και μάλιστα η μείωση του ελληνικού πληθυσμού είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας αυξήθηκε αρκετά ο αριθμός των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα μας.
Με πληροφορίες από τον Ιndependent
Πηγή: pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου