«Άναψαν τα αίματα» κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, εν μέσω εντάσεων και διαφωνιών για την τελική πρόταση της αρμόδιας επιτροπής τήρησης του καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) σχετικά με την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Το θέμα-«αγκάθι» ήταν το αν οι απαιτούμενες 5.000 υπογραφές μελών ή φίλων, που προβλέπει το Καταστατικό, θα ανταποκρίνονται στην πρόβλεψη αυτή ή θα μπορούσαν να μην προέρχονται από μέλη ή φίλους.
Τόσο η πλευρά του Χάρη Καστανίδη, όσο και εκείνη του Ανδρέα Λοβέρδου ζήτησαν να υπάρξει πολιτική απόφαση για το θέμα αυτό, «προσκρούοντας» ωστόσο στο προεδρείο. Συγκεκριμένα, ο κ. Καστανίδης πρότεινε να ληφθεί πολιτική απόφαση της Κ.Ε ώστε όλα να θεωρηθούν καταστατικά σωστά ή όσοι δεν θα είναι μέλη ή φίλοι να θεωρηθούν ότι πράγματι είναι. Η πρότασή του θεωρήθηκε αντικαταστατική από τον προεδρεύοντα, Γιάννη Κουτσούκο που δεν την έθεσε σε ψηφοφορία, γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τη πλευρά των υποστηρικτών του Ανδρέα Λοβέρδου.
Μένει σε ισχύ η αρχική πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ
Τελικά, έμεινε σε ισχύ η τροποποιημένη (ως προς το ποιοι θα συμμετέχουν και ως προς το κόστος συμμετοχής: 3 ευρώ αντί για 4) πρόταση της Επιτροπής.
Ειδικότερα, στην πρόταση συμπεριελήφθησαν οι ενστάσεις που διατύπωσαν μέλη που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Αφορούσαν τη συμπλήρωση της σύνθεσης της Επιτροπής, λόγω του ότι έχει αποβιώσει ένα μέλος της, με στέλεχος προσκείμενο στον κ. Ανδρουλάκη, να μην πληρώνουν εκ νέου στον Β’ γύρο όσοι ψηφίσουν, πέραν των τριών ευρώ για το Α’ γύρο και να μην συμμετέχει στην Εφορευτική Επιτροπή ο αναπληρωτής γραμματέας της νομαρχιακής Επιτροπής σε κάθε περιοχή.
Τις ενστάσεις αποδέχθηκε η πλευρά της Φώφης Γεννηματά.
«Αδιανόητος ο όποιος αποκλεισμός»
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, πηγές από το περιβάλλον Ανδρουλάκη έκαναν λόγο για εξελίξεις που «δυστυχώς δεν συνάδουν με τη λογική της ενότητας και της προοπτικής για την παράταξη», τονίζοντας πως «οι υποψήφιοι, είναι όλοι εκλεγμένοι από τον Ελληνικό λαό και ο όποιος αποκλεισμός, είναι αδιανόητος».
Σημείωναν επίσης πως «ο τρόπος που διεξήχθη η ψηφοφορία αλλά και οι εντάσεις που προκλήθηκαν, δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια. Όσοι έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τις εκλογές από πολιτικό γεγονός σε μια μάχη μηχανισμών, απαξιωμένη απο την κοινωνία, δεν υπηρετούν την προοπτική μας. Ο κόσμος της παράταξης να είναι σίγουρος ότι υπάρχουν οι δυνάμεις που θα διασφαλίσουν τη διεξαγωγή ενος γόνιμου πολιτικού διαλόγου και μια ανοιχτή δημοκρατική εκλογική διαδικασία».
Ένταση με Κεγκέρογλου
Νωρίτερα ένταση είχε προκληθεί από την αναφορά του γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου ότι οι ευρωβουλευτές δεν συνεισφέρουν στο ταμείο του κόμματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενοχλημένος μίλησε για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εξήγησε τον τρόπο συνεισφοράς των ευρωβουλευτών, καθώς διέπονται από διαφορετικό νομικό καθεστώς στο Ευρωκοινοβούλιο απ’ ό,τι οι συνάδελφοί τους στην Ελληνική Βουλή.
Ομιλίες Γεννηματά και «μνηστήρων»
Στην ομιλία της, η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά άφησε αιχμές για συνυποψηφίους της χτυπώντας καμπανάκι για μια ενδεχόμενη «ρήξη και διάσπαση». Χωρίς να τους κατονομάσει η Φ. Γεννηματά επέσεισε τον κίνδυνο να «θολώσει» η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που «με πολύ κόπο επετεύχθη από το 2015».
Από την πλευρά τους, οι τρεις «μνηστήρες» για την προεδρία του κόμματος (δηλαδή οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης) έστειλαν μηνύματα ενότητας του κόμματος, εστιάζοντας στον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το Κίνημα Αλλαγής την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου